Формування попиту і пропозиції на аграрних ринках України в умовах надзвичайних викликів
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/economics15(1).2024.005
Анотація
Сучасна глобальна нестабільність, зумовлена економічними, соціальними й природними факторами вимагає глибокого розуміння та аналізу впливу таких умов на формування попиту і пропозиції в аграрному секторі. Актуальність дослідження визначається загостреним характером надзвичайних викликів, з якими стикається аграрний сектор України в умовах сьогодення. У зв’язку з нестабільністю економічно-політичної ситуації, аграрні ринки стають об'єктом посиленого впливу зовнішніх факторів, таких як військові конфлікти, економічні санкції та зміни кліматичних умов. Врахування динамічності ринку й пошуку оптимальних відповідей на виклики робить цю тему важливою для наукового співтовариства і практичних учасників аграрного сектору. Для виконання представленого дослідження було використано загальнонаукові (узагальнення, порівняння, індукція і дедукція) та емпірико-теоретичні методи (аналіз, синтез). Використання системно-структурного та статистичного аналізу дало можливість проаналізувати український аграрний ринок і визначити зміни в споживчому попиті на основні групи продуктів, враховуючи економічні, соціальні й геополітичні фактори. На основі отриманих результатів зʼясовано, що предметом купівлі-продажу на аграрному ринку виступає сільськогосподарська продукція, характеристики та особливості виробництва якої визначають унікальність аграрного ринку в порівнянні з іншими типами ринків. Встановлено, що потреби населення в харчових продуктах повністю забезпечені, в результаті чого держава має можливість експортування продукції. На основі отриманих результатів з’ясовано, що внаслідок значного підвищення цін на харчові продукти, можливої редукції асортименту даних продуктів і втрати стабільних доходів у населення, зниження споживання тваринницької продукції, риби й сезонних продуктів є висока ймовірність зміщення балансу споживання на користь хлібобулочної продукції та напівфабрикатів. Результати дослідження можуть бути використані для розробки ефективної політики державного регулювання, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності аграрних ринків, а також можуть бути спрямовані на подальшу розробку програм і стратегій управління ризиками в аграрному секторі.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Petrunina, I.V., Gorbunova, N.A., & Zakharov, A.N. (2023). Assessment of causes and consequences of food and agricultural raw material loss and opportunities for its reduction. Theory and practice of meat processing, 8(1), 51‒61.
Kusz, D., Kusz, B., & Hydzik, P. (2022). Changes in the Price of Food and Agricultural Raw Materials in Poland in the Context of the European Union Accession. Sustainability, 14(8), 4582.
Chavas, J.P., & Nauges, C. (2020). Uncertainty, learning, and technology adoption in agriculture. Applied Economic Perspectives and Policy, 42(1), 42‒53.
Sun, T.T., Su, C.W., Mirza, N., & Umar, M. (2021). How does trade policy uncertainty affect agriculture commodity prices? Pacific-Basin Finance Journal, 66, 101514.
Adeleke, M.A., & Awodumi, O.B. (2022). Modelling time and frequency connectedness among energy, agricultural raw materials and food markets. Journal of Applied Economics, 25(1), 644‒662.
Szczepańska-Przekota, A. (2023). Are Small Agricultural Markets Recipients of World Prices? The Case of Poland. Agriculture, 13, 1214. URL: https://doi.org/10.3390/agriculture13061214
Hutorov, A.O. (2016). Rozvytok intehratsiinykh vidnosyn v ahrarnomu sektori ekonomiky [Development of integration relations in the agrarian sector of the economy]. Kyiv : TOV «SIK HRUP Ukraina», 484.
Demianenko, M.Ya. (2017). Finansovi problemy stanovlennia ta rozvytku ahrarnoho rynku [Financial problems of formation and development of the agrarian market]. Finansovi problemy formuvannia i rozvytku ahrarnoho rynku: mat. Deviatykh richnykh zboriv Vseukrainskoho konhresu vchenykh ekonomistiv-ahrarnykiv (m. Kyiv, 26–27 kvitnia 2017 r.). Kyiv: NNTs IAE, 202.
Kropyvkо, M.F., Sabluk, P.T. (2018). Upravlinnia kompleksnym rozvytkom ahropromyslovoho vyrobnytstva i silskykh terytorii [Management of complex development of agro-industrial production and rural areas]. Kyiv: NNTs IAE, 454.
Levkivska, L.M. (2002). Teoretychni zasady formuvannia infrastruktury ahrarnoho rynku [Theoretical foundations of the formation of the infrastructure of the agricultural market]. Visn. Lviv. derzh. ahrar. un-tu : Ekonomika APK, 9, 415–420.
Andriichuk, V.H. (2004). Vnutrishnia budova rynku silskohospodarskoi produktsii: teoretyko-metodolohichnyi aspekt [Internal structure of the market of agricultural products: theoretical and methodological aspect]. Formuvannia ta rozvytok ahrarnoho rynku: materialy Shostykh richnykh zboriv Vseukr. konhresu vchenykh ekonomistiv-ahrarnykiv. Kyiv, 66–76.
Lozynska, T., Pasemko, H. (2011). Tendentsii rozvytku ahrarnoho rynku v konteksti derzhavnoho rehuliuvannia [Trends in the development of the agricultural market in the context of state regulation]. Publichne upravlinnia: teoriia ta praktyka, 1(5), 162‒168.
Lebedenko, O.V. (2020). Ahrarnyi rynok: poniattia ta osoblyvosti [Agrarian market: concepts and feature]. Ahrosvit, 12, 48‒52. Retrieved from DOI: 10.32702/2306(6792.2020.12.48
Sobkevych, O.V., Shevchenko, A.V., Rusan, V M., Zhurakovska, L.A. (2023). Priorytety zabezpechennia stiikosti promyslovosti y ahrarnoho sektoru ekonomiky Ukrainy v umovakh povnomasshtabnoi viiny [Priorities for ensuring the stability of industry and the agricultural sector of Ukraine's economy in conditions of full-scale war]. Za red. Ya.A. Zhalila. Kyiv : NISD, 49. Retrieved from: DOI: 10.53679/NISS-analytrep.2023.04
Stan zovnishnoi torhivli produktamy APK. [State of foreign trade in agricultural products]. Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy. Ministerstvo infrastruktury Ukrainy. Ofis z rozvytku pidpryiemnytstva ta eksportu. (2023). Retrieved from: https://public.tableau.com/views/vl_Export_of_Agriproducts_v2/Dashboard1?:language=en- US&:display_count=n&:origin=viz_share_link:showVizHome=no&:embed=true
Vakulenko, V.L. (2022). Intensyfikatsiia vyrobnytstva produktsii roslynnytstva v umovakh voiennoho stanu [Intensification of production of plant products under martial law]. Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia, 35, 45‒55.
Grain Ukraine ‒ statystyka ahrarnykh rynkiv [GrainUkraine ‒ statistics of agricultural markets]. Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy. (2023). Retrieved from https://minagro.gov.ua/pidtrimka/grainukraine-by-bogdan-tymkiv
Berkhout, P. (2022). The Impact of the War in Ukraine on Food Security. EuroChoices, 21, 50‒51. URL: https://doi.org/10.1111/1746-692X.12369
Bellemare, M.F. (2015). Rising food prices, food price volatility, and social unrest. American Journal of Agricultural Economics, 97(1), 1–21.
Gross, M. (2022). Global food security hit by war. Curr. Biol., 32 (8), 341–343. DOI: 10.1016/j.cub.2022.04.007
Hellegers, P. (2022). Food security vulnerability due to trade dependencies on Russia and Ukraine. Food Sec. 14, 1503–1510. DOI: 10.1007/s12571-022-01306-8
Stan prodovolchoho zabezpechennia Ukrainy pid chas viiny [The state of food security of Ukraine during the war]. Natsionalnyi instytut stratehichnykh doslidzhen. Mediatsentr. 2023. Retrieved from https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/stan-prodovolchoho-zabezpechennya-ukrayiny-pid-chas-viyny
AgroTimes. Tvarynnytstvo. Ukrainets spozhyvaie 52 kh m`iasa na rik [AgroTimes. Animal husbandry A Ukrainian consumes 52 kg of meat per year]. (2022). Retrieved from https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/ukrayinecz-spozhyvaye-52-kg-myasa-na-rik/
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.