EVALUATION OF SAFETY OF APPLES PROCESSED WITH ANTIOXIDANT COMPOSITIONS USING THE METHOD OF HARRINGTON

Authors

  • S. S. Bаyberova Taurian State Agrotechnical University ,
  • M. Ye. Serdyuk Taurian State Agrotechnical University
  • V. M Malkina Taurian State Agrotechnical University

Abstract

The complex estimation of apples safety at treatment by antioxidant compositions by the method of Harrington is conducted. It is established that treatment by antioxidant compositions provides the best safety of chemical composition indicators of apple varieties Golden Delicious and Royal Red Delicious, commodity qualities of apple  varieties Florina and Korah. Simirenko Reinette apples, Аidared, Starkrimson, Granny Smith and Jonagold received the maximum mark on the desirability scale at the estimation of commodity quality indicators and at the estimation of chemical composition losses.

Author Biographies

  • S. S. Bаyberova, Taurian State Agrotechnical University,
    assistant
  • M. Ye. Serdyuk, Taurian State Agrotechnical University
    pHD
  • V. M Malkina, Taurian State Agrotechnical University
    doctor of technical science

References

Адлер Ю. П. Планирование эксперимента при поиске оптимальных усло-вий / Ю. П. Адлер, Е. В. Маркова, Ю. В. Грановский. – [2–е изд., перер. и доп.]. – М: Наука, 1976. – 280 с.

Гапріндашвілі Н. А. Обґрунтування використання нових антиоксидантних препаратів природного походження для тривалого зберігання плодів груші: ав-тореф. дис. … канд. с.–г. наук: спец. 06.01.15 «Первинна обробка продуктів рос-линництва» / Н. А. Гапріндашвілі. – К., 2011. – 24 с.

Калитка В. В. Применение антиоксидантов для длительного хранения плодов семечковых культур / В. В. Калитка, М. Е. Ковтун, О. П. Присс // Техника в сельскохозяйственном производстве. Труды Таврической государственной агротехнической академии / ТДАТА; ответс. за вып. В. В. Тарасенко. – Мелито-поль, 1997. – Вып. 1. – Т. 1. – С. 29–31.

Колтунов В. Обґрунтування ефективності збереженості редису методом Хар-рінгтона / В. Колтунов, Є. Белінська // Товари і ринки. – 2010. – № 2. – С. 62–68.

Присс Л. П. Обоснование использования новых антиоксидантных препа-ратов для длительного хранения плодов яблони: автореф. дис. … канд. с.-х. наук: спец. 15.18.03 «Первичная обработка и хранение продуктов растениевод-ства» / Л. П. Присс. – Ялта, 2000. – 20 с.

Пузік Л. М. Наукове обґрунтування та розробка заходів подовження стро-ків споживання плодів гарбузових рослин : автореф. дис. … доктора с.–г. наук : спец. 06.01.15 «Первинна обробка продуктів рослинництва» / Л.М. Пузік. – К., 2010. – 42 с.

Downloads