INFLUENCE OF CONVICTED DRYING IS ON STORAGE OF SHEETS STEVIA
Abstract
The results of experimental researches are presented in relation to kinetics of the convicted drying of stevia and with application of method of differential sweepable calorimetries were investigational motion of processes which take a place in the process of drying. The terms of storage sheets stevia are studied dried at different temperatures and the researches of energy mode of the convicted drying of stevia is made to order to industrial application: temperature 100/60 °C, duration of 75 min., a rate of movement air is 2-2,5 m/sec.
References
Bogers R.J., Craker L.E. and Lange D. (eds.), Medicinal and Aromatic Plants, р. 237-252.
Effect of different drying temperatures on the moisture and phytochemical constituents of edible irish brown seaweed [текст] / S. Gupta, S. Cox, N. Abu-Ghannam // Food science and technology. no 1, 2011, p. 1-7.
Методичні рекомендації з критеріїв оцінки якості листків стевії (Stevia rebaudiana Bertonі) сушеної як сировини для подальшого використання у харчовій промисловості [текст] / М.В. Роїк, І.В. Кузнєцова // - Дніпропетровськ: вид. центр «Адверта». 2013. – 23 с.
Патент України 79699 на корисну модель МПК9 A01F25/100; A23F3/34; A23L2/60; A23L3/40 Спосіб післязбиральної обробки стевії (Stevia Rebaudiana Bertroni) / Роїк М.В., Снєжкін Ю.Ф., Петрова Ж.О., І.В Кузнєцова, заявник-патентовласник Київ. Ін-т біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН. - №u201213397 Заявл. 23.11.2012 Опубл. 25.04.2013, Бюл. №8.
Роїк М.В. Інтенсифікація процесу сушіння стевії (Stevia rebaudiana Bertonі) / М.В. Роїк, І.В. Кузнєцова, В.О. Голодняк, А.В. Піндур // Вісник Вінницького національного аграрного університету. – Вінниця, - 2014. №82. В.5 – с.27-31.
Патент 92649України на корисну модель МПК9 А01F25/12, A23F3/34, A23L2/60, A23L3/40 Спосіб конвективного сушіння стевії (Stevia rebaudiana Bertonі) / М.В. Роїк, І.В. Кузнєцова, заяв. патентовласник Київ. Ін-т біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН. - №u201403317. заявл. 01.04.2014 р. опубл. 26.08.2014 p. - Бюл. №16.
Кузнєцова І.В. Зміна якісних показників листя стевії (Stevіa rebaudіana Bertonі) впродовж зберігання / І.В. Кузнєцова // Цукрові буряки. – К, 2014. №1 – С. 18-19.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).