Продуктивність великої рогатої худоби за згодовування кормової добавки імунобактерин-D з вмістом Saccharomyces cerevisiae
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.04.018Ключові слова:
приріст живої маси, імунобактерин, телята, телиці, корови, пробіотики, природна резистентність, Вacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Saccharomyces cerevisiaeАнотація
Згодовування кормових добавок потребує раціональної системи використання з врахуванням особливостей вирощування великої рогатої худоби.
Проводячи аналіз отриманих результатів досліджень кормова добавка Імунобактерин-D з вмістом Sасcharomyces cerevisiae 2×109 КУО/г характеризується позитивним впливом на організм тварин. У дослідних групах тварин ми спостерігаєм не тільки більші середньодобові прирости в порівнянні з контрольними тваринами, але і стійку тенденцію збільшення середньодобового приросту з віком. Що безпосередньо впливає на продуктивність майбутніх корів. Згодовування кормової добавки якомога раніше після періоду отелення сприяє збільшенню надоїв та підвищенню жирності молока.
Кормова добавка Імунобактерин-D за не тривалого використання у виробничих дослідах на молочних фермах довела свою ефективність щодо підвищення продуктивності тварин і як лікувально-профілактичний засіб зокрема:
- суха кормова пробіотична добавка Імунобактерин-D збільшує показники середньодобових приростів у місячних телят на 9,4-15%, в 3-місячних телят на 29%, та на 20% у телиць 12-місячного віку.
- застосування коровам пробіотичної кормової добавки Імунобактерин-D підвищує надій у корів на 0,7-2,5 л в день.
Максимальний ефект у застосуванні кормової добавки Імунобактерин-D коровам отримували у період роздою на 21 день застосування, а у літній період спостерігається також підвищення жирності молока на 0,5%. Зважаючи на покращення кількісних та якісних показників молока дослідної групи треба підкреслити кращу стресостійкість щодо впливу факторів зовнішнього середовища у корів при згодовуванні кормової добавки.Посилання
Smirnov V.V., Reznik V.A., V'yuniczkaya S.R., Litvin V.P. (1995). Vliyanie kompleksnogo probiotika sporolakta na mikrobioczenoz kishechnika teplokrovnikh. [Influence of a complex probiotic of a sporolact on a microbiocenosis of intestines of warm-blooded animals]Mikrobiol. zhurn.. 57, # 4. S. 42-49.
Litvin V.P., Poli'shhuk V.V., Litvinenko V.M., Kucherenko I'.A. (2000).Vplyv probi'otiki'v na i'munologi'chnu reaktyvni'st' organi'zmu telyat i' ptyczi'. [The effect of probiotics on the immunological reactivity of calves and poultry] Naukova konf. prof.-vikl. skladu, naukovykh spi'vrobi'tnyki'v ta aspi'ranti'v prysvyachena 80-ri'chchyu f-tu vet. mediczini. K: NAU. S. 17.
Yeremenko M.G., Naumenko A.S., Litvinenko V.M. (2017). Raczi'onal'ne zastosuvannya probi'otichnikh kormovikh dobavok u tvarinnicztvi'. [Rational use of probiotic feed additives in animal husbandry]. Naukovij vi'snik NUBi'P Ukrayini Seri'ya «Veterinarna mediczina, yaki'st' i' bezpeka produkczi'yi tvarinnicztva» vip. 273. S. 109-114.
Litvinenko V.M. (2018). Vikoristannya i'munobakterinu za ri'znikh farmakologi'chnikh form. [The use of immunobacterin in various pharmacological forms.] Vi'snik Sums'kogo Naczi'onal'nogo agrarnogo uni'versitetu. Mi'zhnarodna naukovo-praktichna konferenczi'ya «Aktual'ni' pitannya virobnicztva i' vikoristannya khi'mi'oterapevtichnikh zasobi'v dlya tvarin», prisvyacheni'j 25-j ri'chniczi' pochatku virobnichoyi di'yal'nosti' TOV «Ni'mecz'ko-Ukrayins'ka naukovo-virobnicha fi'rma «Brovafarma». Sumi. S. 229-232.
Kalachnyuk G.I'. (1996). Probi'otiki u tvarinnicztvi'. [Probiotics in animal husbandry]. Tvarinnicztvo Ukrayini. # 5. S. 16-18.
Ti'shkova T., Krasi'n'ko V. (2018). Zbagachennya dri'zhdzhi'v mi'kronutri'yentami. [Enrichment of yeast with micronutrients]. I'I' Mi'zhnarodna naukova konferenczi'ya «Bi'otekhnologi'ya: dosvi'd, tradiczi'yi ta i'nnovaczi'yi» Naczi'onal'nij uni'versitet kharchovikh tekhnologi'j, kafedra bi'otekhnologi'yi i' mi'krobi'ologi'yi. m. Kiyiv, S.83.
Litvinenko V.M. (2017) Osoblivosti' zastosuvannya probi'otiku i'munobakterin-D. [Features of the probiotic immunobacterin-D]. Naukovi' dopovi'di' NUBi'P Ukrayini s. 8 http://journals.nubip.edu.ua/index.php/D.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).