Продуктивність великої рогатої худоби за згодовування кормової добавки імунобактерин-D з вмістом Saccharomyces cerevisiae

Автор(и)

  • V.M. Lytvynenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • S.M. Lytvynenko State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary Sanitary Examination , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи
  • О. Verheles Nemishayev Agrotechnical College , Немішаївський агротехнічний коледж
  • R. Facuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.04.018

Ключові слова:

приріст живої маси, імунобактерин, телята, телиці, корови, пробіотики, природна резистентність, Вacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Saccharomyces cerevisiae

Анотація

Згодовування кормових добавок потребує раціональної системи використання з врахуванням особливостей вирощування великої рогатої худоби.

Проводячи аналіз отриманих результатів досліджень кормова добавка Імунобактерин-D з вмістом Sасcharomyces cerevisiae 2×109 КУО/г характеризується позитивним впливом на організм тварин. У дослідних групах тварин ми спостерігаєм не тільки більші середньодобові прирости в порівнянні з контрольними тваринами, але і стійку тенденцію збільшення середньодобового приросту з віком. Що безпосередньо впливає на продуктивність майбутніх корів. Згодовування кормової добавки якомога раніше після періоду отелення сприяє збільшенню надоїв та підвищенню жирності молока.

Кормова добавка Імунобактерин-D за не тривалого використання у виробничих дослідах на молочних фермах довела свою ефективність щодо підвищення продуктивності тварин і як лікувально-профілактичний засіб зокрема:

- суха  кормова пробіотична добавка Імунобактерин-D збільшує показники середньодобових приростів у місячних телят на 9,4-15%, в 3-місячних телят на 29%, та на 20% у телиць 12-місячного віку.

- застосування коровам пробіотичної кормової добавки Імунобактерин-D підвищує надій у корів  на 0,7-2,5 л в день.

Максимальний ефект у застосуванні кормової добавки Імунобактерин-D коровам отримували у період роздою на 21 день застосування, а у літній період  спостерігається також підвищення жирності молока на 0,5%. Зважаючи на покращення кількісних та якісних показників молока дослідної групи треба підкреслити кращу стресостійкість щодо впливу факторів зовнішнього середовища у корів при згодовуванні кормової добавки.

Посилання

Smirnov V.V., Reznik V.A., V'yuniczkaya S.R., Litvin V.P. (1995). Vliyanie kompleksnogo probiotika sporolakta na mikrobioczenoz kishechnika teplokrovnikh. [Influence of a complex probiotic of a sporolact on a microbiocenosis of intestines of warm-blooded animals]Mikrobiol. zhurn.. 57, # 4. S. 42-49.

Litvin V.P., Poli'shhuk V.V., Litvinenko V.M., Kucherenko I'.A. (2000).Vplyv probi'otiki'v na i'munologi'chnu reaktyvni'st' organi'zmu telyat i' ptyczi'. [The effect of probiotics on the immunological reactivity of calves and poultry] Naukova konf. prof.-vikl. skladu, naukovykh spi'vrobi'tnyki'v ta aspi'ranti'v prysvyachena 80-ri'chchyu f-tu vet. mediczini. K: NAU. S. 17.

Yeremenko M.G., Naumenko A.S., Litvinenko V.M. (2017). Raczi'onal'ne zastosuvannya probi'otichnikh kormovikh dobavok u tvarinnicztvi'. [Rational use of probiotic feed additives in animal husbandry]. Naukovij vi'snik NUBi'P Ukrayini Seri'ya «Veterinarna mediczina, yaki'st' i' bezpeka produkczi'yi tvarinnicztva» vip. 273. S. 109-114.

Litvinenko V.M. (2018). Vikoristannya i'munobakterinu za ri'znikh farmakologi'chnikh form. [The use of immunobacterin in various pharmacological forms.] Vi'snik Sums'kogo Naczi'onal'nogo agrarnogo uni'versitetu. Mi'zhnarodna naukovo-praktichna konferenczi'ya «Aktual'ni' pitannya virobnicztva i' vikoristannya khi'mi'oterapevtichnikh zasobi'v dlya tvarin», prisvyacheni'j 25-j ri'chniczi' pochatku virobnichoyi di'yal'nosti' TOV «Ni'mecz'ko-Ukrayins'ka naukovo-virobnicha fi'rma «Brovafarma». Sumi. S. 229-232.

Kalachnyuk G.I'. (1996). Probi'otiki u tvarinnicztvi'. [Probiotics in animal husbandry]. Tvarinnicztvo Ukrayini. # 5. S. 16-18.

Ti'shkova T., Krasi'n'ko V. (2018). Zbagachennya dri'zhdzhi'v mi'kronutri'yentami. [Enrichment of yeast with micronutrients]. I'I' Mi'zhnarodna naukova konferenczi'ya «Bi'otekhnologi'ya: dosvi'd, tradiczi'yi ta i'nnovaczi'yi» Naczi'onal'nij uni'versitet kharchovikh tekhnologi'j, kafedra bi'otekhnologi'yi i' mi'krobi'ologi'yi. m. Kiyiv, S.83.

Litvinenko V.M. (2017) Osoblivosti' zastosuvannya probi'otiku i'munobakterin-D. [Features of the probiotic immunobacterin-D]. Naukovi' dopovi'di' NUBi'P Ukrayini s. 8 http://journals.nubip.edu.ua/index.php/D.

Завантаження

Опубліковано

2020-08-25

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва