Пористість грунту в період цвітіння гороху, колосіння пшениці озимої та змикання листків у рядку буряку цукрового

Автор(и)

  • V. G. Kryzhanovskiy Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.02.005

Ключові слова:

горох, пшениця озима, буряк цукровий, культивація, основний обробіток, пористість грунту.

Анотація

Встановити ефективність різних систем основного обробітку чорнозему опідзоленого важкосуглинкового в ланці сівозміни горох–пшениця озима–буряк цукровий в Правобережному Лісостепу України. В процесі проведення досліджень використовували загальнонаукові та спеціальні методи: польовий, який доповнювався лабораторним, для встановлення взаємозв’язку об’єкта досліджень із заходами впливу на нього; математично-статистичний – для визначення достовірності отриманих результатів; розрахунково-порівняльний – для аналізу економічної та енергетичної ефективності агротехнологічних заходів. Питання впливу різних заходів основного обробітку ґрунту на пористість ґрунту   перед сівбою  гороху, пшениці озимої та буряку цукрового вивчали на дослідному полі кафедри загального землеробства Уманського НУС протягом 2015–2017 років у стаціонарному польовому досліді з різними заходами основного обробітку ґрунту в п'ятипільній сівозміні з таким чергуванням культур: 1 – горох, 2 – пшениця озима, 3 – буряк цукровий, 4 – ячмінь ярий, 5 – кукурудза на зерно. Наші обліки показали, що загальна пористість у  30–сантиметровому шарі ґрунту на фоні оранки становила 56,8 %, а при заміні оранки культивацією цей показник був істотно меншим і становив 55,3 та 54,5 %, а у варіанті без проведення основного обробітку ґрунту даний показник був найнижчим і складав 53,8 %, але різниця була істотною.

Пористість орного шару ґрунту за різних варіантів його обробітку знаходиться в межах оптимальних параметрів під час сходів гороху, пшениці озимої та буряку цукрового. В середині вегетації на пористість складення орного шару різні заходи основного обробітку впливають в меншій мірі, однак слід відмітити, що більшою вона є за посушливих умов на фоні культивації та варіанту без основного обробітку, а за більш зволожених – за оранки.

Посилання

Florin A.V. (2008).Tillage for peas. Offer. Vol. 2. P. 68−72.

Slivko Y.M., Antoshko O.F. (2019). Soil porosity during leaf closure in a row of sugar beets. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. №2. P. 20−27.

Polyk О.M. (2020). The main tillage for legumes. 2020. Vol. 2. P. 128−136. https://orcid.org/0000-0001-9803-6593

Gavrilyuk V.V. (2017). Yield and quality of winter wheat seeds depending on tillage, timing and method of sowing in the Forest-Steppe of Ukraine. Bulletin of the Dnieper State Agrarian and Economic University. 2017. Vip. 1 (43). P. 31−36.

Slavych O.I. (2008). The structure of the soil during flowering peas. Agrowest. 2008. Vol. 8. P. 18−20.

Rolinsky A.A. (2016). Field germination of winter wheat seeds depending on sowing dates and seeding rates. All-Ukrainian scientific-practical conf. young scientists and specialists "The role of research in ensuring the processes of innovative development of agricultural production in Ukraine" (Dnepropetrovsk, May 25-26, 2016). Dnipropetrovsk. P. 75-76.

Rusich A.A. (2016). Yield of peas depending on the timing, methods of sowing and seeding rates. Materials All-Ukrainian scientific-practical conf. young scientists "Actual problems of agro-industrial production of Ukraine" (Obroshino, November 16, 2016). Lviv-Obroshino: [B. v.]. P. 49-50.

Senchenko Y.M. (2019). Dependence of yield and tillage of sugar beet and cultivation technology in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. PDAA Bulletin. Vol. 2. P. 20−27.

Bream Y.O., Blaschuk A.M., Shpak L.V. (2016). Soil porosity and economic efficiency of growing winter pea varieties depending on sowing dates and sowing rates in the South of Ukraine. Taurian Scientific Bulletin. Agricultural sciences. Vip. 96. P. 79−86.

Grabchuk V.A. (2018). Influence of tillage on wintering of winter wheat. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. Vol. 1. P. 74-77.

Завантаження

Опубліковано

2021-04-28

Номер

Розділ

Агрономія