Вплив різних гібридів підщеп на якість плодів гібриду діплоїдного кавуна юкон F1 та гібриду триплоїдного кавуна кідман F1 в умовах лівобережного лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.06.003Ключові слова:
Citrullus lanatus, щеплені рослини, Лагенарія, міжвидовий гарбуз (C.maxima x C.moschata), якість плодівАнотація
Дослідження впливу різних комерційних підщеп на якість плодів диплоїдного та триплоїдного кавунів в умовах Лівобережного Лісостепу України. Методи. Лабораторний, математично-статистичний – статистична обробка результатів досліду. Результати. За результатами проведених досліджень у 2019-2021 рр. ми бачимо що щеплення на підщепи пляшкового гарбуза гібриду Пелопс F1 та міжвидового гібриду Кобальт F1 використовується як ефективний варіант боротьби з хворобами, підвищенню врожаю, стійкістю до абіотичних факторів у виробництві кавунів; однак цей процес може вплинути на параметри якості плодів. Метою цього дослідження було визначення впливу різних підщеп на вміст вітаміну С, сухої розчинної речовини, вмісту загального цукру та нітратів у гібридів кавуна Кідман F1 та Юкон F1 в період збору врожаю. У дослідженні визначено вплив двох підщеп на деякі якісні характеристики плодів кавуна. Результати показали, що параметри якості зразків змінювалися в залежності від комбінації гібриду кавуна та гібриду підщепи. Щеплення суттєво не вплинуло на вміст вітаміну С та було нижче ніж у контрольних рослин як на диплоїдному, так і триплоїдному кавунах. Найбільший вміст вітаміну С було у кавуна Юкон F1 (на контролі) – 8,72 мг/100 г, та комбінації Юкон F1 з Кобальтом F1 8,65 мг/100 г та Юкон F1 з Пелопсом F1 8,37 мг/100 г відповідно. Щеплені рослини кавунів на підщепі Кобальт F1 мали найбільший вміст сухої розчинної речовини у випробуванні, яка склала на Кідмані F1 -10,88%, що на 1,5% більше ніж на контролі, та на Юконі F1 – 10,21%, що на 1,06% більше ніж на контролі, відповідно. Найбільший вміст загального цукру спостерігався у комбінації Юкона F1 та Кобальта F1 8,84%, що на 1,71% більше ніж на контролі, та комбінації Кідмана F1 та Пелопса F1 8,69%, що на 0,79% більше ніж на контрольних рослинах відповідно. Вміст нітратів був нижче ГДК (60 мг/кг) та коливався від 21,4 до 27,7 мг/кг. Найнижчий вміст нітратів спостерігався на комбінації підщепі Кобальт F1 та кавуна Кідман F1 21,4 мг/кг, та на кавуні Юкон F1 23,9 мг/кг відповідно, що не суттєво відрізняється від контрольних рослин. Висновки. Проведені дослідження свідчать про доцільність використання різних підщеп для диплоїдного та триплоїдного кавунів для підвищення якості плодів в умовах Лівобережного Лісостепу України. Щеплення забезпечує суттєве збільшення вмісту сухої розчинної речовини, загального цукру, та менший вміст нітратів, проте щеплення негативно вплинуло на вміст вітаміну С особливо на триплоїдному кавуні. Порівнюючи дві підщепи, за три роки випробувань можемо зробити висновок, що щеплені рослини кавунів на підщепі гібриду Кобальт F1 мали більше вмісту сухої речовини, загального цукру, та менший вміст нітратів ніж на підщепі Пелопс F1. Доведена доцільність використання щеплених рослин в сучасних умовах вирощування.
Посилання
Alan, O., Özdemir, N., Günen, Y. (2007). Effect of grafting on watermelon plant growth, yield and quality. Journal of Agronomy, 6(2), 362-365. http://dx.doi.org/10.3923/ja.2007.362.365.
Alexopoulos, A. A, Kondylis, A, Passam, H. (2007). Fruit yield and quality of watermelon in relation to grafting. J Food Agric Environ; 5: 178-9. [In English].
Bekhradi, F., Kashi, A., Delshad, M., (2011). Effect of three cucurbit rootstocks on vegetative and yield of И?Charleston Grey’ watermelon. Int. J. Plant Prod. 5(2), 105-109. https://dx.doi.org/10.22069/ijpp.2012.724 [In English].
Bletsos, F., & Passam, H. C. (2010). Grafting: an environmentally friendly technique to overcome soil-borne diseases and improve the out of season production watermelon, cucumber and melon. In A. N. Sampson (Ed.), Horticulture in the 21st Century (pp. 81-120). New York: Nova Science. [In English].
Bruton, B. D., Fish, W. W., Roberts, W., Popham, T. W. (2009). The Influ¬ence of rootstock selection on fruit quality attributes of watermelon. Open Food Sci. J. 3, 15-34 http://dx.doi.org/10.2174/1874256400903010015 [In English].
Bondarenko H. L. (2001) Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi ta bashtannytstvi [Methodology of experimental work in vegetable and melon] Kh: Osnova. 369 s. [In Ukrainian].
Colla, G., Rouphael, Y., Cardarelli, M., Rea, E. (2006) Effect of salinity on yield, fruit quality, leaf gas exchange, and mineral composition of grafted watermelon plants. Hortic Sci; 41: 622-7. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.41.3.622 [In English].
Cushman, K. E., Huan, J. (2008). Performance of four triploid watermelon cultivars grafted onto five rootstock genotypes: yield and fruit quality under commercial growing conditions. Acta Hortic.782, 335-341. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2008.782.42 [In English].
Davis, A. R., Perkins-Veazie, P. (2005). Rootstock effects on plant vigor and watermelon fruit quality. Cucurbit Genet. Coop. Rep. 28, 39-42. [In English].
Davis, A. R., Penelope, P. V., Hassell, A., King, S. R., & Zhang, X. (2008a). Grafting effects on vegetable quality. HortScience, 43, 1670-1672. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.43.6.1670 [In English].
Davis, A. R., Perkins-Veazie, P., Sakata, Y., López-Galarza, S., Maroto, J. V., Lee, S. G., Huh, Y. C., Sun, Z., Miguel, A., King, S., Cohen, R., & Lee, J. M. (2008b). Cucurbit Grafting. Critical Reviews in Plant Sciences, 27(1), 50-74. http://dx.doi.org/10.1080/07352680802053940. [In English].
(2000) DST Ukraynu 3805-98 Kavuni prodovolchi svigly. Tehnichni umovi. [DST of Ukraine 3805-98 Edible watermelons are fresh. Specifications]: Vveden. 01.01.2000. K: Yzd.oficialnoe, [In Ukrainian].
(2016) DST Ukraynu 7803:2015 Produkty pererobky ovochiv i fruktiv. Sposoby vyznachenya vitaminu C. [DST of Ukraine 7803:2015 Ukraynu Products of processing fruits and vegetables. Methods for the administration of vitamin C]: Vveden. 01.04.2016. K: Yzd.oficialnoe, [In Ukrainian].
(2009) DST Ukraynu 4948:2008 Frukty, ovochy ta product ih pereroblennya. Metody vyznachennya vmistu nytratyv. [4948:2008 Fruits, vegetables and their processing products. Methods of determination of nitrate content]: Vveden. 01.01.2009. K: Yzd.oficialnoe, [In Ukrainian].
(2017) DST Ukraynu 8402:2015 Produkty pererobky ovochiv i fruktiv. Refraktometrychnyy metod vyznachennya vmistu rozchynnykh sukhykh rechovyn [8402:2015 Products of fruit and vegetable processing. Refractometric method of determining the content of soluble solids]: Vveden. 01.07.2017. K: Yzd.oficialnoe, [In Ukrainian].
(2009) DST Ukraynu 4954:2008 Produkty pererobky ovochiv i fruktiv. Metody vyznachennya tsukriv [4954:2008 Products of fruit and vegetable processing. Methods of determination of sugars]: Vveden. 01.01.2009. K: Yzd.oficialnoe, [In Ukrainian].
Fallik, E., & Ilic, Z. (2014). Grafted vegetables – the influence of rootstock and scion on postharvest quality. Folia Horticulturae, 26(2), 79-90. http://dx.doi.org/10.2478/fhort-2014-0008. [In English].
Food Agriculture Organization of the United Nations. (2021). Available online at: http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx (accessed February 22, 2021). [In English].
Hassell R.L., Memmott F., Liere D.G., (2008). Grafting methods for watermelon production. HortScience 43, 1677-1679. [In English].
Lee, J. M. and Oda, M. (2003). Grafting of herbaceous vegetable and ornamental crops. Hort. Rev. 28:61–124. https://doi.org/10.1002/9780470650851.ch2 [In English].
Lee, J. M., (1994). Cultivation of grafted vegetables. I.Current status, grafting methods and benefits. HortScience 29, 235-239. https://doi.org/10.4236/fns.2012.310179 [In English].
Liu, R. Q., Zhang, H. M., Xu, J. H., et al. (2003). Effects of rootstocks on growth and fruit quality of grafted watermelon. J Shanghai Jiaotong Univ Agric Sci; 21: 289-94. [In English].
Lopez-Galarza, S., San Bautista, A., Perez, D. M., et al. (2004). Effects of grafting and cytokinin-induced fruit setting on color and sugar-content traits in glasshouse-grown triploid watermelon. J Hortic Sci Biotechnol; 79: 971-6. http://dx.doi.org/10.1080/14620316.2004.11511875 [In English].
Karaca, F., Yetisir, H., Solmaz, I., Candir, E., Kurt, Ş., Sari, N., Guler, Z., (2012). Rootstock potential of Turkish Lagenaria siceraria germplasm for watermelon: plant growth yield and quality. Turk. J. Agric. For. 36, 1-11. https://doi.org/10.3906/tar-1101-1716 [In English].
King, S. R., Davis, A. R., Zhang, X., & Crosby, K. (2010). Genetics, breeding and selection of rootstocks for Solanaceae and Cucurbitaceae. Scientia Horticulturae, 127(2), 106-111. http://dx.doi.org/10.1016/j. scienta.2010.08.001. [In English].
Kyriacou, M. and G. Soteriou. (2015). Quality and postharvest performance of watermelon fruit in response to grafting on interspecific cucurbit rootstocks. J. Food Qual. 38:21–29. https://doi.org/10.1111/jfq.12124 [In English].
Kyriacou, M. C., Rouphael, Y., Colla, G., Zrenner, R., & Schwarz, D. (2017). Vegetable grafting: The implications of a growing agronomic imperative for vegetable fruit quality and nutritive value. Frontiers in Plant Science, 8, 741. PMid: 28553298. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00741 [In English].
Louws, F. J., Rivard, C. L., Kubota, C. (2010). Grafting fruiting vegetables to manage soilborne pathogens, foliar pathogens, arthropods and weeds. Sci. Hortic., 127, 127–146. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2010.09.023 [In English].
Miguel, A., Maroto, J. V., San Bautista, A., Baixauli, C., Cebolla, V., Pascual, B., Lopez, S., & Guardiola, J. L. (2004). The grafting of triploid watermelon is an advantageous alternative to soil fumigation by methyl bromide for control of Fusarium wilt. Scientia Horticulturae, 103(1), 9-17. http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2004.04.007 [In English].
Nawaz, M. A., Imtiaz, M., Kong, Q., Cheng, F., Ahmed, W., Huang, Y., Bie, Z. (2016). Grafting: A technique to modify ion accumulation in horticultural crops. Front. Plant Sci., 7, 1457. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.01457 [In English].
Paris, H. S. (2015). Origin and emergence of the sweet dessert watermelon, Citrullus lanatus. Annals of Botany, 116(2), 133-148. https://doi.org/10.1093/aob/mcv077 [In English].
Qian, Q. Q., Liu, H.Y., Liu, H.Y., Zhu, Z. H. (2004). Studies on sugar metabolism and related enzymes activity during watermelon fruit development as influenced by grafting. Zhejiang Univ J Agric Life Sci; 30: 285-9. [In English].
Roberts, W., Bruton, B., Fish, W., Taylor, M., (2007). Using grafted transplants in watermelon production. In: Kelley, W.T. (ed.), Proceedings of the 2007 Southeast Regional Vegetable Conference, 33-36, Savannah, Georgia. [In English].
Rouphael, Y., Schwarz, D., Krumbein, A., & Colla, G. (2010). Impact of grafting on product quality of fruit vegetables. Scientia Horticulturae, 127(2), 172-179. http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2010.09.001. [In English].
Rouphael, Y., Rea, E., Cardarelli, M., Bitterlich, M., Schwarz, D., Colla, G. (2016) Can adverse effects of acidity and aluminum toxicity be alleviated by appropriate rootstock selection in cucumber? Front. Plant Sci., 7, 1283. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.01283 [In English].
Ryu, J.S., Choi, K.S., Lee, S.S. (1973). Effect of grafting stocks on growth, quality and yields of watermelon. J Kor Soc Hortic Sci; 13: 45-9. [In English].
Sakata, Y., T. Ohara, and M. Sugiyama. (2007). The history and present state of the grafting of cucurbitaceous vegetables in Japan. Acta Hort. 731:159–170. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2007.731.22 [In English].
Salam, M. A., Masum, A. S. M. H., Chowdhury, S. S., Dhar, M., Sad-Deque, A., Islam, M. R., (2002). Growth and yield of watermelon as influenced by grafting. Online J. Biol. Sci. 2, 298-299.
Schwarz D., Rouphael Y., Colla G., Venema J. H., (2010). Grafting as a tool to improve tolerance of vegetables to abiotic stresses: Thermal stress, water stress and organic pollutants. Sci. Hortic. 127, 162-171. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2010.09.016 [In English].
Soteriou, G. A., Kyriacou, M. C. (2015). Rootstock mediated effects on watermelon field performance and fruit quality characteristics. Int. J. Veg. Sci. 21, 344-362. https://doi.org/10.1080/19315260.2014.881454 [In English].
State Statistics Service [Electronic resource]. - Access mode:http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/sg/ppsgk/ppsgk2020.xlsx [In Ukrainian].
Yetisir, H., Sari, N., Yucel, S., (2003). Rootstock resistance to Fusarium wilt and effect on watermelon fruit yield and quality. Phytoparasitica 31, 163-169. http://dx.doi.org/10.1007/BF02980786 [In English].
Yilmaz, S., Celik, I., Zengin, S., (2011). Combining effects of soil solarization and grafting on plant yield and soil-borne pathogens in cucumber. Int. J. Plant Prod. 5 (1), 95-104. https://dx.doi.org/10.22069/ijpp.2012.723 [In English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).