Сучасний стан свинарства в Херсонській області
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.05.021Ключові слова:
сучасний стан свинарства, свині, Херсонська областьАнотація
Херсонська область має високий потенціал для розвитку свинарства, проте, стан досліджуваної галузі в області вивчений недостатньо. Тому, сучасний стан свинарства області потребує детального вивчення, що і стало метою нашого дослідження.
У статті проаналізовано сучасний стан галузі свинарства Херсонської області за наступними показниками: поголів’я свиней, статево-вікова та вагова структура галузі, частка промислового виробництва продукції галузі, обсяги виробництва та реалізації свинини, продуктивність галузі. Порівняно досліджувані показники із відповідними показниками 2009 року. Проаналізовано стан галузі в розрізі адміністративних районів. За результатами проведеного аналізу встановлено, що дана галузь у 2016 році порівняно із 2009 роком зазнала деякого занепаду, адже показники, що характеризують її стан, зменшилися приблизно на 20–25 %. Виявлено, що впродовж досліджуваного періоду сільськогосподарські підприємства дещо поступилися приватним господарствам населення і тепер вони однаковою мірою впливають на стан галузі свинарства Херсонської області. З’ясовано, що найбільше значення у розвитку галузі відіграють сільськогосподарські підприємства Олешківського, Каховського та Бериславського районів. Вагому роль відіграють також підприємства Новотроїцького, Горностаївського, Скадовського, Чаплинського, Білозерського, Великоолександрівського, Нововоронцовського, Верхньорогачицького та Генічеського районів.
Посилання
Babenkova, O.O. ed. (2017). Vyrobnytstvo produktiv tvarynnytstva ta kilkist' silskohospodarskykh tvaryn v hospodarstvakh Khersons'koi oblasti za 2016 rik: statystychnyj biuleten [Production of livestock products and number of farm animals in farms of Kherson oblast for 2016 year: statistical bulletin]. Kherson: Holovne upravlinnia statystyky u Khersonskij oblasti, 56.
Ivaniuta, V.F., Bejdyk, N.M. (2008). Stan i problemy vyrobnytstva produktsii svynarstva v Ukraini [The state and problems of pig production in Ukraine]. Agrosvit, 10, 25–27.
Mel'nychuk, N.H. (2011). Analiz stanu tvarynnytstva v Khersons'kij oblasti [Analysis of state of livestock breeding in the Kherson region]. Agrosvit, 11, 47–49.
Oliadnichuk, N.V. (2008). Osnovni napriamy pidvyschennia rivnia intensyfikatsii svynarstva [Main directions of increasing the level of pig breeding's intensification]. Economika APK, 6, 90–94.
Babenkova, O.O. ed. (2010). Pidsumky obliku khudoby ta ptytsi, vyrobnytstvo okremykh vydiv produktsii tvarynnytstva v usikh katehoriiakh hospodarstvakh za 2009 rik: statystychnyj biuleten [Results of accounting of livestock and poultry, production of certain types of livestock products in all categories of farms for 2009: statistical bulletin]. Kherson, Ukraine: Holovne upravlinnia statystyky u Khersons'kij oblasti, 65.
Rybalko, V.P. (2010). Svynarstvo – natsional'na haluz' [The pig industry is a national industry]. Propozytsiia, 1, 116–118. https://doi.org/10.1016/S1359-6128(10)70352-9
Rybalko, V.P. Svynarstvo. Yaka zh to Ukraina bez vitchyznianoho svynarstva! [Swine breeding. What is Ukraine without domestic pigs!]. Available at: http://agroua.net/animals/catalog/ag-4/a-0/info/aig-72.
Rusnak A.V. Analiz suchasnoho stanu vyrobnytstva sil's'kohospodars'koi produktsii v Khersons'kij oblasti [Analysis of the current state of agricultural production in the Kherson region]. Available at: http://www.rusnauka.com/29_DWS_2009/Economics/ 53870.doc.htm.
TOP-30 vyrobnykiv svynyny [TOP-30 pork producers]. Available at: http://agravery.com/uk/posts/show/top-30-virobnikiv-svinini.
Ukraina: Rejtynh najpotuzhnishykh vyrobnykiv svynyny 2015-ho [Ukraine: The rating of the most powerful pork producers in 2015]. Available at: http://pigua.info/uk/top/17.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).