Моніторинг яєчної продуктивності качок різного віку породи Shaoxing
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.06.011Ключові слова:
Маса яєць, качка, індекс форми, порода Shaoxing, морфологічні показники, яєчна продуктивністьАнотація
Метою даного дослідження було провести моніторинг яєчної продуктивності качок породи Шаосінь (Shaoxing) віком 24 (початок яйцекладки) та 75 (кінець яйцекладки) тижнів. За результатами дослідження понад 2385 яєць, була встановлена достовірна різниця між показниками маси (57,93 г і 70,81 г; p ˂ 0,01), індексу форми (73,71 % і 75,35 %; p ˂ 0,01), міцності шкаралупи (4,92 кг і 4,28 кг; p ˂ 0,01), товщиною оболонки яйця (0,48 мм і 0,45 мм; p ˂ 0,01) у качок віком 24 та 75 тижнів. Також показані зміни маси та індексу форми яєць з віком птиці. Обґрунтована необхідність подальшого вивчення генетичного різноманіття птиці, яке обумовлює індивідуальну мінливість показників окремих особин.
Посилання
Бессарабов Б. Ф.Методы оценки качества яиц/ Б. Ф. Бессарабов, Н. П. Мишуров, А. А. Усов . - Ефективне птахівництво. - 2005. - № 2 (2). - С. 17-23.
Бородай В. П.Якість і безпека харчових яєць / В. П. Бородай, Н. П. Пономаренко, В. В. Мельник. - Сучасне птахівництво.- 2006. - № 11. - С. 11-13.
Вертійчук А.І. Різноманітністьпоказниківкурячихяєцьдляселекції/ А. І. Вертійчук, Ю. А. Глєбова. - Науковий вісник НУБІП України. - 2014. - С. 230 - 234.
Дерхо М. А. Анализ корреляционных связей массы яйца с показателями качества пищевых яиц/ М. А. Дерхо , Т. ?. Середа, Л. Ш. Горелик. - ?звестия Оренбургского государственного университета. - 2014.- С.172 - 175.
Дядичкина Л. ?нкубационные качества яицвысокопродуктивных мясных кроссов /Л. Дядичкина, Т. Цилинская, Н. Позднякова, Т. Мелёхина.- Птицеводство. - 2011. - №1. - С.25-27.
Ермашкевич Е.?. Наиболее распространенные дефекты куриного яйца/ Е. ?. Ермашкевич, О. Ю. Копоть, Н. Н. Якименко, А. Н. Мартынов, Б. Ф. Бессарабов, В. В. Пронин, Л. В. Клетикова, М. С. Дюмин. - Росийский ветеренарный журнал. - 2015. - № 1. - С. 30 - 32.
Методические рекомендации для зоотехнических лабораторий птицеводческих мероприятий /Под ред. А. Н. Тищенкова. - Загорск ВНИТ?П., 1982. - 156 с
Петерс М. В.Оцінка морфологічних показниківінкубаційних яєць перепелів породифараон залежно від віку/ М. В. Петерс.- Сучасне птахівництво. - 2013.- № 9 (130). - С. 24-25.
Станишевская О. Повышение качества инкубационных яиц /О. Станишевская.- Птицеводство. - 2008. - № 9. - С.15-17.
Царенко П.П. Прочность - главное качество яиц/ П. П. Царенко, Л. Т. Васильева, Е. В. Осипова.- Птица и птицепродукты.- 2012.- № 5.- С.51-54.
Aktan S. Determining Some Exterior and Interior Quality Traits of Quail Eggs and Phenotypic Correlations by Digital Image Analysis / S. Aktan.- Hayvansal Üretim.- 2004.- 45(1).- P. 7-13.
Alkan S. Effects of selletion for body weight and egg production on egg quality traits in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) of different lines and relationships between these traits/ S. Alkan, K. Karabag, A. Galic, T. Karsli, M. S. Balcioglu.-Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg.- 2010.- 16(2).- P. 239-244.
Altuntas E. Effect of egg shape index on mechanical properties of chicken eggs / E. Altuntas, A. Sekeroglu.- Journal of Food Engineering.- 2008.- 85.- P. 606-612.
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.08.022
Aygun A. The Relationship among egg quality characteristic of different hybrid layers to forced molting programs with and without feed withdrawal/A. Aygun, R. Yetisir.-Journal of Animal and Veterinary Advances.- 2010.- 9.- P. 710-715.
https://doi.org/10.3923/javaa.2010.710.715
Barbara Biesiada-Drzazga. Evaluation of particular traits of pekin duck breed star 53 of French origin eggs during egg laying/ Barbara Biesiada-Drzazga, Anna Charuta, DorotaBanaszewska.- Veterinarijairzootechnika.-2014.- T. 67 (89).-P.3-9.
Blanco A.E. Genetic parameters of egg quality traits on different pedigree layers with special focus on dynamic stiffness/ A.E. Blanco, W. Icken, D. Ould-Ali, D. Cavero, M. Schmutz.- Poultry Science.- 2014.- 93.- P. 2457-2463.
https://doi.org/10.3382/ps.2014-04132
Duman M. Relation between egg shape index and egg quality characteristics/ M. Duman, A. Şekeroğlu, A. Yıldırım, H. Eleroğlu, Ö. Camcı.- Europ.Poult.Sci.J.- 2016.- 80.- P.1-9.
Kul S. Phenotypic correlations between some external and internal egg quality traits in the Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica)/ S. Kul, I. Seker.- International Journal of Poultry Science.- 2004.- 3(6).- P. 400-405.
https://doi.org/10.3923/ijps.2004.400.405
Monus F. Repeatability analysis of egg shape in a wild tree Sparrow (passer montanus) population: a sensitive method for egg shape description/ F. Monus, Z. Barta.- Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae.- 2005.- 51(2).- P. 151-162.
NedeljkaNikolova. Forming egg shape index as influenced by ambient temperatures and age of hens/ NedeljkaNikolova, Kocevski D. - Biotechnology in Animal Husbandry.-2006.- 22 (1-2).-P. 119-125.
https://doi.org/10.2298/BAH0602119N
Nedomova S. Influence of hen egg shape on eggshell compressive strength/ S. Nedomova, L. Severa, J. Buchar.- Int. Agrophysics.- 2009.- 23.- P. 249-256.
Reddy P. M. Egg weight, shape index and hatchability in khaki Campbell duck egg/ P.M.Reddy, V.R. Reddy, C.V. Reddy, S.P. Rap.- Ind. J. Poult. Sci.- 1979.- 14.- P. 26.31.
Rodriguez-Navarro A. Influence of the microstructure and crystallographic texture on the fracture strength of hen's eggshells/ A. Rodriguez-Navarro, O. Kalin, Y. Nys, JM. Garcia-Ruiz .- Br. Poult. Sci. .- 2002.- № 43.- P. 395-403.
https://doi.org/10.1080/00071660120103675
Shaoxing Ducks [S]: DB 33068/T 02.1-2012.-Zhuji: Zhuji Quality and Technique Supervision Bureau, 2012.- (National Standard of China).- P.40.
Stadelman W.J. Factorsinfluencingcompositionofthehen'segg/ W.J Stadelman, D.E Pratt. - World'sPoult. Sci. J.-1989.- 45.-P. 247-266.
https://doi.org/10.1079/WPS19890016
World watch list for domestic animal diversity: Food and Agriculture organization of the United Nations [Edited by Beate D. Scherf] - Rome.- 2000.- 3 th edition.- P.726.
Wucheng B. The research on the origin of the house-duck in China/ B. Wucheng. - In The Satellite Conference for the18th World's Poultry Congress. - China. - 1988. - P.125-129.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).