Закономірності просторово-часової варіабельності урожайності картоплі у Поліській та Лісостеповій зонах України

Автор(и)

  • A. А. Zymaroieva Zhytomyr National Agroecological University , Житомирський національний агроекологічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.01.012

Ключові слова:

урожайність, картопля, тренд, динаміка, просторово-часова варіабельність, модель

Анотація

У роботі встановлені закономірності просторово-часової варіабельності урожайності картоплі у Поліський та Лісостеповій зонах України та визначені співвідношення факторів динаміки агроекономічної та агроеклогічної природи. Показано, що динаміка врожайності картоплі у дослідженному регіоні в часі характеризується наявністю трьох точок екстремумів: двох локальних максимумів та одного локального мінімуму. Отже, тренд врожайності картоплі найбільш вдало може бути описаний за допомогою поліному четвертого порядку. Особливі точки поліноміальної кривої четвертого порядку можуть бути змістовно інтерпретовані та застосовані для описання динаміки урожайності. Вільний член поліному вказує на урожайність культури в стартовий період. Стартовий рівень урожайності картоплі варіює у межах від 1,71 т/га (південно-східні регіони) до 2,27 т/га (північні райони). Динаміка урожайності, яка може бути пояснена регресією, вказує на те, що агротехнологічні та агроекологічні умови ведення сільськогосподарського виробництва є тотальним фактором, який визначає наявність загального тренду. Коефіцієнт детермінації регресії тотального тренду може бути інтерпретований, як показник ролі агротехнологічних та агроекономічних чинників у динаміці врожайності. З’ясовано, що внесок агротехнологічних та агроекономічних факторів у загальне варіювання врожайності картоплі становить від 65 до 88%. Найбільш чутливі до агротехнологічних та агроекономічних чинників є центральні та північні райони регіону дослідження, а найменш – західні та східні.

Посилання

Zymaroieva A. A. (2018). Osoblyvosti prostorovo-chasovoho trendu vrozhainosti zernovykh i zernobobovykh kultur u Poliskii ta Lisostepovii zonakh Ukrainy. [Features of the spatiotemporal trend of grain and grain legumes yields in forest and forest-prairie zone of Ukraine]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 3, 66–73. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.03.10

Ulianych O. I., Vorobiova N. V., Naumchuk V. M. (2014). Urozhainist sortiv kartopli rannostyhloi za riznykh sposobiv zastosuvannia absorbentiv. [Yields of early potato varieties for different methods of making vermicompost]. Scientific Herald of National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Agronomy, 195(1), 187-193.

Bajracharya M., Sapkota M. (2017). Profitability and productivity of potato (Solanum tuberosum) in Baglung district, Nepal. Agriculture & Food Security, 6, 47. https://doi.org/10.1186/s40066-017-0125-5.

Bonnieux F., Mahé L. P. (1977). Factors affecting potato production in France since 1950. European Review of Agricultural Economics, 4(2), 101–118. https://doi.org/10.1093/erae/4.2.101

Diacono, M., Castrignano, A., Troccoli, A., De Benedetto, D., Basso, B., Rubino, P. (2012). Spatial and temporal variability of wheat grain yield and quality in a Mediterranean environment: A multivariate geostatistical approach, Field Crops Research, 131, 49-62. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2012.03.004.

Ensign M. R. (1935). Factors influencing the growth and yield of potatoes in Florida. Plant Physiol. 10(3), 465–482. https://doi.org/10.1104/pp.10.3.465

Mani F., Bettaieb T., Mhamdi M., Hannachi C. (2014). The influence of pre-planting treatments, organic and mineral fertilisers on potato production. Journal of New Science. 11(3), 17-23.

Zhukov O.V., Pelina T.O., Demchuk O. M., Demchuk N. I., Koberniuk S.O. (2018). Agroecological and agroeconomic aspects of the grain and grain legumes (pulses) yield dynamic within the Dnipropetrovsk region (period 1966-2016). Biosystems Diversity, 26(2), 3–10. https://doi.org/10.15421/011826

Завантаження

Опубліковано

2019-02-28

Номер

Розділ

Агрономія