Використання тест-об'єктів в системі дезінфекції при боротьбі зі збудниками кампілобактеріозу
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.02.021Ключові слова:
кампілобактеріоз, матеріал, дезінфіктант, тест-об´єкти, ізолятАнотація
Деззасоби широко використовуються в сучасному ветеринарному виробництві. Вони є невід'ємною частиною ветеринарної практики і допомогою в профілактиці хвороб. Під час дезінфекції застосовують цілий ряд деззасобів, проте більшість з них мають вузький спектром бактерицидних властивостей і є високотоксичними. Тому знання про загальну ефективність деззасобів, які використовуються при боротьбі зі збудниками, а особливо кампілобактеріозом необхідні. Загальновизнана у всьому світі тенденція до розширення спектра харчових інфекцій і появи нових збудників викликає пильну увагу дослідників до даної проблеми. Це обумовлює проведення численних експериментальних і статистичних досліджень з метою накопичення даних. У цих умовах кардинально змінюються підходи до вивчення особливостей емерджентних патогенів, біохімічних і генетичних механізмів еволюції збудників харчових інфекцій. Iз поміж усіх кампілобактерій найбільш значимими в розвитку захворювання у людей є С. jejuni, С. lari, С. coli. У розвинених країнах світу пік захворюваності на Сampylobacter jejuni припадає на дитячий вік, але і може спостерігатись у більш дорослішому віці. В організм людини кампілобактерії потрапляють частіше з контамінованими продуктами харчування тваринного походження. Харчові токсикоінфекції - це широка група гострих кишкових інфекцій, що розвиваються після вживання в їжу продуктів інфікованих патогенними або умовно - патогенними мікроорганізмами.Посилання
Antibiotic resistance in Campylobacter strains isolated from animals, foods, and humans in Spain in 1997–1998 / Y. Saenz et al.: Antimicrob Agents Chemother. 2000. Vol. 44. P. 267–271. [in English] https://doi.org/10.1128/AAC.44.2.267-271.2000
Profylaktyka kampylobakteryoza sredy liudei: Sanytarno-epydemyolohycheskye pravyla SP 3.1.7. 2816 10. M.: postanovlenyem Glavnoho hosudarstvennoho sanytarnoho vracha Rossyiskoi Federatsyy. 2010. 125 s. [in Russia]
Prevalence and numbers of Campylobacter on broiler carcasses collected at rehang and postchill in 20 U.S. processing plants / M. E. Berrang et al.: Journal of Food Protection. 2007. Vol. 70. P. 1556-1560. [in English] https://doi.org/10.4315/0362-028X-70.7.1556
Kovalenko V. L. Aktualni problemy zastosuvannia dezinfikuiuchykh preparativ : Veterynarna biotekhnolohiia. K., 2008. № 12. S. 78 – 90. . [in Ukrainian]
The genome sequence of the foodborne pathogen Campylobacter jejuni reveals hypervariable sequences / J. Parkhill, B.W. et al.: Nature. 2000. Vol. 403. P. 668. [in English] https://doi.org/10.1038/35001088
Campylobacter and Arcobacter / P. R. Murray et al.: Manual of clinical microbiology. Washington, DC : American Society for Microbiology. 1995. P. 483–91. [in English]
Detection of Campylobacter jejuni in dairy farm environmental samples using SYBR green real-time polymerase chain reaction / Nam H.M. et al.: Foodborne Pathog. Dis. 2005. Vol. 2, N 2. P. 160–168. [in English] https://doi.org/10.1089/fpd.2005.2.160
Metodu laboratornukh ysledovanyi y ysputanyi medyko-profylaktycheskykh dezynfektsyonnukh sredstv dlia otsenky yh effektyvnosty y bezopasnosty: Rukovodstvo R 4.2. 2643 – 10. – M.: Federalnaia sluzhba po nadzoru v sfere zashchytu prav potrebytelei y blahopoluchyia cheloveka. 2009. S. 118–120. [in Russia]
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).