Використання тест-об'єктів в системі дезінфекції при боротьбі зі збудниками кампілобактеріозу

Автор(и)

  • N. A. Pustovit State Scientific Control Institute of Biotechnology and strains , Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів
  • N. G. Pinchuk State Scientific Control Institute of Biotechnology and strains , Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.02.021

Ключові слова:

кампілобактеріоз, матеріал, дезінфіктант, тест-об´єкти, ізолят

Анотація

Деззасоби широко використовуються в сучасному ветеринарному виробництві. Вони є невід'ємною частиною ветеринарної практики і допомогою в профілактиці хвороб. Під час дезінфекції застосовують цілий ряд деззасобів, проте більшість з них мають вузький спектром бактерицидних властивостей і є високотоксичними. Тому знання про загальну ефективність деззасобів, які використовуються при боротьбі зі збудниками, а особливо кампілобактеріозом необхідні. Загальновизнана у всьому світі тенденція до розширення спектра харчових інфекцій і появи нових збудників викликає пильну увагу дослідників  до даної проблеми. Це обумовлює проведення численних експериментальних і статистичних досліджень з метою накопичення даних. У цих умовах кардинально змінюються підходи до вивчення особливостей емерджентних патогенів, біохімічних і генетичних механізмів еволюції збудників харчових інфекцій. Iз поміж усіх кампілобактерій найбільш значимими в розвитку захворювання у людей є С. jejuni, С. lari, С. coli. У розвинених країнах світу пік захворюваності на Сampylobacter jejuni припадає на дитячий вік, але і може спостерігатись у більш дорослішому віці. В організм людини кампілобактерії потрапляють частіше з контамінованими продуктами харчування тваринного походження. Харчові токсикоінфекції - це широка група гострих кишкових інфекцій, що розвиваються після вживання в їжу продуктів інфікованих патогенними або умовно - патогенними мікроорганізмами.

Посилання

Antibiotic resistance in Campylobacter strains isolated from animals, foods, and humans in Spain in 1997–1998 / Y. Saenz et al.: Antimicrob Agents Chemother. 2000. Vol. 44. P. 267–271. [in English] https://doi.org/10.1128/AAC.44.2.267-271.2000

Profylaktyka kampylobakteryoza sredy liudei: Sanytarno-epydemyolohycheskye pravyla SP 3.1.7. 2816 10. M.: postanovlenyem Glavnoho hosudarstvennoho sanytarnoho vracha Rossyiskoi Federatsyy. 2010. 125 s. [in Russia]

Prevalence and numbers of Campylobacter on broiler carcasses collected at rehang and postchill in 20 U.S. processing plants / M. E. Berrang et al.: Journal of Food Protection. 2007. Vol. 70. P. 1556-1560. [in English] https://doi.org/10.4315/0362-028X-70.7.1556

Kovalenko V. L. Aktualni problemy zastosuvannia dezinfikuiuchykh preparativ : Veterynarna biotekhnolohiia. K., 2008. № 12. S. 78 – 90. . [in Ukrainian]

The genome sequence of the foodborne pathogen Campylobacter jejuni reveals hypervariable sequences / J. Parkhill, B.W. et al.: Nature. 2000. Vol. 403. P. 668. [in English] https://doi.org/10.1038/35001088

Campylobacter and Arcobacter / P. R. Murray et al.: Manual of clinical microbiology. Washington, DC : American Society for Microbiology. 1995. P. 483–91. [in English]

Detection of Campylobacter jejuni in dairy farm environmental samples using SYBR green real-time polymerase chain reaction / Nam H.M. et al.: Foodborne Pathog. Dis. 2005. Vol. 2, N 2. P. 160–168. [in English] https://doi.org/10.1089/fpd.2005.2.160

Metodu laboratornukh ysledovanyi y ysputanyi medyko-profylaktycheskykh dezynfektsyonnukh sredstv dlia otsenky yh effektyvnosty y bezopasnosty: Rukovodstvo R 4.2. 2643 – 10. – M.: Federalnaia sluzhba po nadzoru v sfere zashchytu prav potrebytelei y blahopoluchyia cheloveka. 2009. S. 118–120. [in Russia]

Завантаження

Опубліковано

2019-04-26

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва