Моделювання структури супрамолекулярних комплексів борна кислота-пектин

Автор(и)

  • S.V. Prymachenko National aviation university , Національний авіаційний університет
  • А.D. Kustovskaya National aviation university , Національний авіаційний університет
  • V.L. Chumak National aviation university , Національний авіаційний університет
  • V.I. Maxin Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.03.001

Ключові слова:

комплексні сполуки, супрамолекулярні комплекси, борна кислота, пектин,

Анотація

З метою вивчення можливості утворення продуктів взаємодії борної кислоти з пектином було синтезовано ряд сполук із співвідношенням пектин–борна кислота 1:1 і 2:1. Проведено теоретичний розрахунок можливості комплексоутворення з використанням програмного забезпечення HyperChem 8.07 методом молекулярної механіки (силове поле AMBER) та напівемпіричним методом PM3 із застосуванням Polak-Ribier алгоритму. Квантово-хімічний розрахунок модельних структур показав високу ймовірність утворення комплексів пектин–борна кислота у співвідношенні 2:1. Запропонована схема утворення комплексу 2:1, коли одна молекула пектину утворює з борною кислотою етерні зв’язки через бічні ланцюги цукрів, а друга молекула пектину утворює естерний зв’язок через карбоксильну групп галактуронового кору. Ймовірність утворення такого комплексу була підтверджена методом ІЧ– спектроскопії. Досліджувалися зразки чистого пектину, та продукту його взаємодії з борною кислотою. В спектрі чистого пектину було виявлено інтенсивну смугу в області 1500–1600 см-1. Це свідчить про наявність в пектині вільних карбоксильних груп галактуронової кислоти. Відносна інтенсивність цієї смуги зменшується на спектрі продукту взаємодії пектину з борною кислотою. При цьому з’являються лінії середньої інтенсивності в області 1750-1755 см-1, що свідчить про ймовірну наявність невеликої кількості естерних груп, які з'єднують пектин з борною кислотою.

Біографії авторів

  • автор S.V. Prymachenko, афіліація National aviation university, Національний авіаційний університет
    асистент кафедри хімії і хімічної технології, ФЕБІТ, НАУ
  • автор А.D. Kustovskaya, афіліація National aviation university, Національний авіаційний університет
    к.х.н., доцент кафедри хімії і хімічної технології, ФЕБІТ, НАУ
  • автор V.L. Chumak, афіліація National aviation university, Національний авіаційний університет
    зав. каф., д.х.н., професор кафедри хімії і хімічної технології, ФЕБІТ, НАУ
  • автор V.I. Maxin, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    д.х.н., професор кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води, агробіологічного факультету, НУБіП

Посилання

Gospodarenko G. M. (2018). The system of dobriv. Kyiv: CJSC «SIK GROUP Ukraine»,. p. 126-137.

Chen, M., Mishra, S., Heckathorn, S., Frantz, J., & Krause, C. (2014). Proteomic analysis of Arabidopsis thaliana leaves in response to acute boron deficiency and toxicity reveals effects on photosynthesis, carbohydrate metabolism, and protein synthesis. Journal Of Plant Physiology, 171(3-4), 235-242.

https://doi.org/10.1016/j.jplph.2013.07.008

Katalymov, M. Century. Trace elements and micronutrient fertilizers. Ripol Classic, 2013.

Blevins, D., & Lukaszewski, K. (2002). BORON IN PLANT STRUCTURE AND FUNCTION. Annual Review Of Plant Physiology And Plant Molecular Biology, 49(1), 481-500.

https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.49.1.481

Hänsch, R., & Mendel, R. (2009). Physiological functions of mineral micronutrients (Cu, Zn, Mn, Fe, Ni, Mo, B, Cl). Current Opinion In Plant Biology, 12(3), 259-266.

https://doi.org/10.1016/j.pbi.2009.05.006

Caffall, K., & Mohnen, D. (2009). The structure, function, and biosynthesis of plant cell wall pectic polysaccharides. Carbohydrate Research, 344(14), 1879-1900.

https://doi.org/10.1016/j.carres.2009.05.021

Chormova, D., Messenger, D., & Fry, S. (2014). Boron bridging of rhamnogalacturonan-II, monitored by gel electrophoresis, occurs during polysaccharide synthesis and secretion but not post-secretion. The Plant Journal, 77(4), 534-546.

https://doi.org/10.1111/tpj.12403

Matoh, T., Kawaguchi, S., & Kobayashi, M. (1996). Ubiquity of a Borate-Rhamnogalacturonan II Complex in the Cell Walls of Higher Plants. Plant And Cell Physiology, 37(5), 636-640.

https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.pcp.a028992

O'Neill, M., Ishii, T., Albersheim, P., & Darvill, A. (2004). RHAMNOGALACTURONAN II: Structure and Function of a Borate Cross-Linked Cell Wall Pectic Polysaccharide. Annual Review Of Plant Biology, 55(1), 109-139.

https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.55.031903.141750

Brown, P. H., et al. «Boron in plant biology.» Plant biology 4.02 (2002): 205-223.

https://doi.org/10.1055/s-2002-25740

Ovodova, Raisa G., et al. "The latest information about pectin polysaccharides." News of the Komi Scientific Center UB RAS 3 (3) (2010).

Ovodov, Yu. S. "Modern concepts of pectin." Bioorganic chemistry 35.3 (2009): 293-310.

https://doi.org/10.1134/S1068162009030017

Kobayashi, M., Matoh, T., & Azuma, J. (1996). Two Chains of Rhamnogalacturonan II Are Cross-Linked by Borate-Diol Ester Bonds in Higher Plant Cell Walls. Plant Physiology, 110(3), 1017-1020. https://doi.org/10.1104/pp.110.3.1017

Prymachenko, S., Kustovskaya, А., & Mokhnev, D. (2018). Biological activity and bioavailability of supramolecular complexes (pectin-boric acid) in vivo of land plants (emryophytes). Problems Of Environmental Biotechnology, 0(2). https://doi.org/10.18372/2306-6407.2.13222

O'Neill, Malcolm A., et al. "Rhamnogalacturonan-II, a pectic polysaccharide in the walls of growing plant cell, forms a dimer that is covalently cross-linked by a borate ester in vitro conditions for the formation and hydrolysis of the dimer." Journal of Biological chemistry 271.37 (1996): 22923-22930.

https://doi.org/10.1074/jbc.271.37.22923

Interaction of polyols with boric acid and sodium monoborate. Schwartz, E.M., Ignash R.T., Belousova R.G. Journal of General Chemistry. 2005. T. 75. No. 11. P. 1768-1774.

https://doi.org/10.1007/s11176-005-0492-7

Schwartz E.M. Complex boron compounds with polyoxy compounds. Riga. 1968. 244 p.

Olsen, J., Rouzé, P., Verhelst, B., Lin, Y., Bayer, T., & Collen, J. et al. (2016). The genome of the seagrass Zostera marina reveals angiosperm adaptation to the sea. Nature, 530(7590), 331-335.

https://doi.org/10.1038/nature16548

Ovodov, Yu. S. "Polysaccharides of flowering plants: structure and physiological activity." Bioorganic Chemistry 24.7 (1998): 483-501.

Donchenko L.V., Karpovich N.S., Simkhovich E.G. Pectin production. - Chisinau, 1993. - p. 135 - 164.

Tarasevich, B.N. "IR spectra of the main classes of organic compounds." M.: Reference materials (2012).

Dembitsky, V., Smoum, R., Al-Quntar, A., Ali, H., Pergament, I., & Srebnik, M. (2002). Natural occurrence of boron-containing compounds in plants, algae and microorganisms. Plant Science, 163(5), 931-942.

https://doi.org/10.1016/S0168-9452(02)00174-7

Khatko, Zuret Nurbievna. "Infrared spectra of beet pectin." New Technologies 5 (2008).

Завантаження

Опубліковано

2019-06-27

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія