Урожайність і якість насіння квасолі овочевої в умовах Східного Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.03.008Ключові слова:
Квасоля овочева, сорти, насіння, урожайність, білок, квасолева зернівкаАнотація
Метою є дослідження сортів квасолі овочевої (Fhaseolus vulgaris L.) за комплексом господарсько-цінних ознак з подальшою рекомендацією їх для вирощування в умовах східного Лісостепу України. Дослідження проводили в 2013-2016 рр. на базі Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Встановлено формування елементів продуктивності трьох сортів квасолі овочевої, що забезпечило відповідний рівень урожайності та якості зерна. Ступінь пошкодження квасолевою зернівкою. Висвітлено кореляційний зв’язок між урожайністю та господарсько цінними показниками сортів. Висновок. Найвищу урожайність насіння отримали сортів Шахиня (st) – 2,4 т/га і Сюїта – 2,3 т/га., за вмістом білка Дар – 20,15 %. Найменш пошкоджено квасолевою зернівкою насіння з темно-фіолетовим забарвленням сорту Сюїта – 9,1 %.
Посилання
FAO Statistics. URL: http//faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor
Sown area of crops under the crop in 2018. State Statistics Service of Ukraine. URL: http // www.ukrstat.gov.ua
Gorova, T.K., Sayko O.Yu. (2013). The variability of the chemical composition of physiologically ripe grains of standard bean varieties. Vegetable and Melons. 59. 71-79.
Ivanov, N.R. (1961). Beans. Moscow; Lenynhrad: Goslittidat. 280.
Bondarenko, G.L., Yakovenko, K.I., ed. (2001) Technique of the experimental case in vegetable and melon plants. Kharkiv: Osnova. 369.
Dospehow, B.A. (1985) Metodika polevogo opyita [Methodology of field experience]. Agropromizdat. 351.
Uilʼyams, K., Seenders, T. (2000) Relationship between health and consumption of protein, carbohydrates and fat. Food Issues. 3. 54-57.
Litvinov, B.M., Yevtushenko, M.D. ed. (2005) Agricultural Entomology. Kyiv: Vyshcha osvita. 511.
Shavrina, E.A. (1987) The presence of the facial grains throughout the place, depending on the power modes. Bulletin VNYY of Plant Protection. 68. 36-39.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).