Вплив пробіотику протекто-актив на збереженість телят, продуктивність великої рогатої худоби та якість яловичини

Автор(и)

  • V. P. Lyasota Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • B. M Tereshko Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • T. N. Prilipko Подільський державний аграрно-технічний університет image/svg+xml
  • N. V. Bukalova Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • N. M. Bogatko Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • L. B. Savchuk Подільський державний аграрно-технічний університет image/svg+xml
  • A. N. Kolodka Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.05.011

Ключові слова:

молочне скотарство, раннє відлучення, пробіотик, продуктивність, якість яловичини

Анотація

Застосування пробіотиків за вирощування молодняку великої рогатої худоби значно поліпшить збереженість телят. Пробіотичні препарати є одними із найсучасніших способів корекції адаптаційних можливостей організму телят за впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища, в тому числі за переведення телят раннього постнатального періоду на замінники натурального молока (ЗНМ). Відомо, що саме пробіотики спроможні забезпечити інтенсивний ріст, розвиток та високу збереженість молодняку. Тому проведення досліджень щодо вивчення ефективності їх впливу на організм телят, доцільності застосування та визначення економічної ефективності за їх впровадження становлять науковий і практичний інтерес.

У науково-виробничому досліді використано 50 телят-аналогів, вік яких на початок досліду становив від п’яти до десяти діб. Було сформовано дві групи телят Голштинської породи: одна дослідна та одна контрольна по 25 голів у кожній. Середня маса тіла за народження телят становила 35,53±0,91 і 36,75±0,77 кг відповідно.

Використовували зоотехнічні, зоогігієнічні, біохімічні, фізико-хімічні, економічні та статистичні методи досліджень.

Установлено позитивний вплив пробіотику Протекто-актив на збереженість, приріст маси тіла, інтер’єрні показники продуктивності дослідних тварин, якість одержаної від них яловичини, біологічну цінність м’яса та рентабельність виробництва.

Пероральне застосування пробіотичного препарату Протекто-актив у процесі вирощування телят раннього віку забезпечувало їх 100 % збереженість та значну економію ресурсів для господарства завдяки економічній ефективності пробіотику: більші прирости живої маси тіла телят забезпечували чистий прибуток на 10,1 %, порівняно з приростами тварин контрольної групи (6480,10 грн.  проти 5886,75 грн. відповідно). Собівартість 1 кг приросту маси тіла у дослідних телят була меншою на 1,39 грн., порівняно з  телятами контрольної групи (9,86 грн. проти 11,25 грн. відповідно), прибуток – на одну гривню затрат був у 1,2 рази вищим і складав 1,39 грн. під час виробництва яловичини (7,64 грн. проти 6,25 грн. відповідно), рівень рентабельності – більший на 9,60 %, що дозволяє вважати пробіотик Протекто-актив перспективним, як кормової добавки, для його застосування в процесі вирощування телят раннього віку.

Посилання

Butko, M. P., Kostenko, Y. G. (2014). Rukovodstvo po veterinarno-sanitarnoj jekspertize i gigiene proizvodstva mjasa i mjasnih produktov. [Manual on veterinary sanitary examination and hygiene of meat and meat products]. Moscow: RIF Antikva, 607 p.

Pravyla peredzabijnogo veterynarnogo ogljadu tvaryn i veterynarno-sanitarnoi' ekspertyzy m'jasa ta m'jasnyh produktiv. Zatverdzheni nakazom Golovy Derzhdepartamentu veterynarnoi' medycyny [Rules of pre-slaughter veterinary inspection of animals and veterinary and sanitary examination of meat and meat products. Approved by the Order of the Head of the State Veterinary Medicine] № 28 vid 7.06. 2002 roku ta zarejestrovani v Minjusti Ukrai'ny 21 chervnja 2002 roku za № 524/6812. 2002.[Department N. 28 dated 7.06. 2002 and registered in the Ministry of Justice of Ukraine on June 21]. 2002. N. 524/6812. 2002.

Bogatko, N. M., Bukalova, N. V., Sachnuk, V. V., Bogatko, L. M., Bogatko, D. L. (2017). Metoduku kontrolyuvann'ja pokaznukiv bezpechnosti ta 'jakosti harchovuh productive tvarinnogo i roslunnogo poxodzhenn'ja: naukovo-metoduchni rekomendacii [Methods of control indicators of safety and quality of products of gourmet and roslinnogo similarity: science-methodical recommendations]. Bila Tserkva: Bila Tserkva State Agrarian University. 130 p.

Statistical Information on food-borne disease in Europe. Microbiological and chemical hazard WHO Conference in Food Safety and Quality. Budapest (Hungary), 25-28 February 2002. 24

Kasjanchuk, V. V., Chernjak, N. G., Poltavchenko, T. V., Bogatko, N. M. (2004). Metodychni rekomendacii' shhodo zdijsnennja derzhavnogo veterynarno-sanitarnogo nagljadu ta kontrolju na pidpryjemstvah z vyrobnyctva m'jasa ta m'jasoproduktiv u vidpovidnosti do mizhnarodnyh vymog. [Guidelines for the implementation of state veterinary sanitary surveillance and control at meat and meat production enterprises in accordance with international requirements]. Bila Tserkva: Bila Tserkva State Agrarian University. 62 p.

Li, W., Edwards, A., Riehle, C., Cox, M., Raabis, S., Skarlupka, J., Steinberger, A., Walling, J., Bickhart, D., Suen, G. (2019). Transcriptomics analysis of host liver and meta-transcriptome analysis of rumen epimural microbial community in young calves treated with artificial dosing of rumen content from adult donor cow. Scientific Reports. Vol. 9(1), 790 p. Available at:

https://doi.org/10.1038/s41598-019-44428-4

Cantor, M. C., Stanton, A. L., Combs, D. K., Costa, J. H. C. (2019). Effect of milk feeding strategy and lactic acid probiotics on growth and behavior of dairycalves fed using an automated feeding system1. Journal of Animal Science. Vol. 97(3), P. 1052-1065. Available at:

https://doi.org/10.1093/jas/skz034

Fernández, S., Fraga, M., Silveyra, E., Trombert, A. N., Rabaza, A., Pla, M., Zunino, P. (2018). Probiotic properties of native Lactobacillus spp. strains for dairy calves. Beneficial Microbes. Vol. 9 (4), P. 613-624. Available at: Epub 2018 Apr 10.

https://doi.org/10.3920/BM2017.0131

Vazquez-Mendoza, P., Elghandour, M.M.M., Alaba, P.A, Sánchez-Aparicio, P., Alonso-Fresán, M.U, Barbabosa-Pliego, A., Salem, A.Z.M. (2018). Antimicrobial and bactericidal impacts of Bacillus amyloliquefaciens CECT 5940 on fecal shedding of pathogenic bacteria in dairy calves and adult dogs. Journal Microbial Pathogenesis Vol. 114, P. 458-463. Available at:Epub 2017. Nov 24.

https://doi.org/10.1016/j.micpath.2017.11.040

Maldonado, N. C., Chiaraviglio, J., Bru, E., De Chazal, L., Santos, V., Nader-Macías, M. E. F. (2018). Effect of Milk Fermented with Lactic Acid Bacteria on Diarrheal Incidence, Growth Performance and Microbiological and Blood Profiles of Newborn Dairy Calves. Probiotics and Antimicrobial Proteins. Vol. 10(4), P. 668-676. Available at:

https://doi.org/10.1007/s12602-017-9308-4

Zhang, R., Dong, X., Zhou, M., Tu, Y., Zhang, N., Deng, K., Diao, Q. (2017). Oral administration of Lactobacillus plantarum and Bacillus subtilis on rumen fermentation and the bacterial community in calves. Animal Science Journal. Vol. 88(5), P. 755-762. Available at:Epub 2016 Sep 14.

https://doi.org/10.1111/asj.12691

Foditsch, C., Pereira, R.V., Ganda, E.K., Gomez, M.S., Marques, E.C., Santin, T., Bicalho, R.C. (2015). Oral Administration of Faecalibacterium prausnitzii Decreased the Incidence of Severe Diarrhea and Related Mortality Rate and Increased Weight Gain in Preweaned Dairy Heifers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. Vol. 2016. Vol. 100 (1). P. 33-38. Available at: Collection 2015.

https://doi.org/10.1371/journal.pone.0145485

Muya, M. C., Nherera, F. V., Miller, K. A., Aperce, C. C., Moshidi, P. M., Erasmus, L. J. (2015). Effect of Megasphaera elsdenii NCIMB 41125 dosing on rumen development, volatile fatty acid production and blood β-hydroxybutyrate in neonatal dairy calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. Vol. 99(5), P. 913-918. Available at: Epub 2015 Mar 26.

https://doi.org/10.1111/jpn.12306

Завантаження

Опубліковано

2019-10-31

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва