Вплив різних джерел купруму в комбікормах на продуктивність курчат-бройлерів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.04.010

Ключові слова:

маса тіла, приріст живої маси, органічні форми мікроелементів, протеїнат купруму

Анотація

Для дослідження ефективності застосування різних доз протеїнату купруму в раціоні курчат-бройлерів було сформовано три групи тварин по 50 голів у кожній. Курчата 1-ї контрольної групи отримували у складі комбікорму сульфат купруму, а 2-ї та 3-ї дослідних груп – протеїнат купруму. Концентрація Купруму у комбікормах курчат 1-ї та 2-ї груп була ідентичною, а тваринам 3-ї дослідної групи кількість Купруму зменшували на 25 % порівняно з контролем.

У ході науково-господарського досліду було встановлено, що заміна сульфату купруму на його протеїнат за однакової концентрації вказаного мікроелементу у комбікормі позитивно впливає на середньодобові прирости курчат-бройлерів, а відповідно і живу масу. Так, превага тварин 2-ї дослідної групи над контрольними аналогами становила 7,5 % за середньодобовими приростами та 9,4 % за масою тіла наприкінці досліду.

Зниження концентрації Купруму в комбікормах курчат третьої дослідної групи на 25 % (джерелом мікроелемента є протеїнат купруму) порівняно з контролем також позитивно вплинуло на продуктивність цих тварин. Їх перевага над контрольними аналогами за середньодобовим приростом маси тіла становила 3,8 %, а за живою масою – 5,8 %.

Водночас була відмічена прямолінійна залежність продуктивності тварин від кількості спожитого корму. Так, бройлери 2-ї дослідної групи спожили на 3,3 % більше корму, порівняно з контрольними аналогами. Курчата 3-ї дослідної групи перевершили птицю контрольної групи за цим показником на 1,5 %.

Таким чином, протеїнат купруму є ефективнішим джерелом Купруму в комбікормах курчат-бройлерів. При цьому концентрація вказаного мікроелемента у комбікормах цих тварин у віці 5–21 доба має становити 18,2 г/т, 22–35 діб – 16,8 г/т, 36–42 доби – 12 г/т, або 16,5 г/т в середньому за період досліду.

Посилання

Aviagen. (2016). ROSS 308 Parent Stock: Nutrition Specifications, Aviagen Inc. Huntsville, AL. Accessed Jun. 8 p.URL: http://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_PS/Ross308-PS-NS-2016-EN.pdf

Chowdhury S.D., Paik I.K., Namkung H., Lim H.S. (2004). Responses of broiler chickens to organic copper fed in the form of copper–methionine chelate. Animal Feed Science and Technology. Vol. 115. Is. 3–4. P. 281-293. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2004.03.009.

Cobb-vantress. (2013). Breeder Management Supplement. Cobb Vantress Inc., Siloam Springs, AR.

Das T. K., Mondal M. K., Biswas P., Bairagi B., Samanta C. C. (2010). Influence of Level of Dietary Inorganic and Organic Copper and Energy Level on the Performance and Nutrient Utilization of Broiler Chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. Vol. 23(1), P. 82–89. https://doi.org/10.5713/ajas.2010.60150

dos Santos T. S., Augusto K.V.Z., Han Y., Sartori M.M.P., Denadai J.C., Santos C.T., Sobral N.C., Roça R.O., Sartori J.R. (2021). High levels of copper and zinc supplementation in broiler diets on growth performance, carcase traits and apparent ileal mineral absorption. British Poultry Science. Vol. 62. Is. 4. P. 579-588. https://doi.org/10.1080/00071668.2021.1887453

El-Hady A.M.A. (2019). Effect of dietary sources and levels of copper supplementation on growth performance, blood parameters and slaughter traits of broiler chickens. Egyptian Poultry Science Journal. Vol.39. Is. 4. P.897-912 https://doi.org/10.21608/epsj.2019.67513

El-Kazaz S.E., Hafez M.H. (2019). Evaluation of copper nanoparticles and copper sulfate effect on immune status, behavior, and productive performance of broilers. Journal of advanced veterinary and animal research. Vol. 7(1). P.16-25. https://doi.org/10.5455/javar.2020.g388

Feng C., Xie B., Wuren Q., Gao M. (2020). Meta-analysis of the correlation between dietary copper supply and broiler performance. PLoS ONE. Vol. 15 (5). e0232876. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232876

Gou Z., Fan Q., Li L., Wang Y., Lin X., Cui X., Ye J., Ding F., Cheng Z., Abouelezz K., Jiang. (2021). High dietary copper induces oxidative stress and leads to decreased egg quality and reproductive performance of Chinese Yellow broiler breeder hens. Poultry Science, Vol. 100, 100779. P. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.10.033.

Kuzmenko, O., Bomko, V., Tytariova, O., Horchanok, А., Babenko, S., Slomchynskyi, M., Cherniavskyi, O. (2021). Productivity of Young Rabbits at Different Sources of Cuprum in the Mixed Fodder. Acta Univ. Agric. Silvic. Mendel. Brun., 69(2), 203-209. doi: 10.11118/actaun.2021.017

Lin G., Guo Y., Liu B., Wang R., Su X., Yu D., He P. (2020). Optimal dietary copper requirements and relative bioavailability for weanling pigs fed either copper proteinate or tribasic copper chloride. Journal of Animal Science and Biotechnology. Vol.11. №54. https://doi.org/10.1186/s40104-020-00457-y

López-Alonso M., Miranda M. (2020). Copper Supplementation, A Challenge in Cattle. Animals (Basel). Vol. 10 (10). P. 1890. https://doi.org/10.3390/ani10101890

Lu W.B., Kuang Y.G., Ma Z.X., Liu Y.G. (2020). The effect of feeding broiler with inorganic, organic, and coated trace minerals on performance, economics, and retention of copper and zinc. Journal of Applied Poultry Research. Vol. 29. Is. 4, P. 1084-1090. https://doi.org/10.1016/j.japr.2020.10.002.

Muszyński S., Tomaszewska E., Kwiecień M., Dobrowolski P., Tomczyk A. (2018). Effect of Dietary Phytase Supplementation on Bone and Hyaline Cartilage Development of Broilers Fed with Organically Complexed Copper in a Cu-Deficient Diet. Biological Trace Element Research. Vol.182. P. 339–353. https://doi.org/10.1007/s12011-017-1092-1

NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. Ninth Revised Edition. National Academy Press, Washington, D.C. https://www.nap.edu/read/2114/chapter/1

Świątkiewicz S., Arczewska-Włosek A., Józefiak D. (2014). The efficacy of organic minerals in poultry nutrition: Review and implications of recent studies. World's Poultry Science Journal. Vol. 70(3). P. 475-486. https://doi.org/0043933914000531

Wen A., Dai S., Wu X., Cai Z. (2019). Copper bioavailability, mineral utilization, and lipid metabolism in broilers. Czech Journal Of Animal Science. Vol. 64. P. 483-490. https://doi.org/10.17221/210/2019-CJAS

Bomko V. S. Chernachuk M.M. Smetanina O.V. Bomko L.G. Merzlov S.V. (2020). Patent na kory`snu model` #144924 «Sposib zbagachennya kormovogo zerna mikroelementamy`». URL: https://base.uipv.org/searchINV/search.php?action=viewdetails&IdClaim=272253

Завантаження

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва