Мікроскопічна будова печінки свиней за застосування у годівлі натуральних кормових добавок LG-MAX і Сел-Плекс

Автор(и)

  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • I. V. Yatsenko Харківська державна зооветеринарна академія image/svg+xml
  • Ya. K. Serdyukov Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • L. V. Tkachik Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • A. I. Kravchenko LikoVet Veterinary Center , Ветеринарний центр «ЛікоВет»

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2021.04.012

Ключові слова:

молодняк свиней, печінка, мікроскопічна будова, кормові добавки LG-MAX і Сел-Плекс

Анотація

Застосування кормових добавок, що складаються з органічних компонентів і вміщують жирні кислоти, а саме поліненасичені жирні кислоти, сімейства омега-3, є необхідним для регуляції численних біологічних процесів і підтримки метаболічного гомеостазу організму.

Матеріалом для дослідження слугував молодняк свиней м’ясо-сальної породи (ландрас+велика біла) і зразки м’язової тканини з найдовшого м’язу спини (m.L ongisimus dorsi) свиней, відібраних на рівні 10–12 грудних хребців, під час забою, у кінці дослідного періоду.

Для гістологічного дослідження відібраний матеріал фіксували у 10 % розчині формаліну за Ліллі, заливали в парафін, виготовляли гістозрізи товщиною 10 мкм, які зафарбовували гематоксиліном Караці та еозином. Отримані препарати досліджували під світловим мікроскопом на фотонасадці Micros MCQ-2000.

Печінка свиней дослідних груп за зовнішніми ознаками не відрізнялась від печінки свиней контрольної групи. Натомість, за проведеним гістологічним дослідженням печінки свиней дослідної групи, яким згодовували кормову добавку LG-MAX 2,0 г/добу, встановили наявність поодиноких дистрофічних процесів у гепатоцитах; у печінці свиней дослідної групи свиней, яким згодовували кормову добавку LG-MAX 4,0 г/добу – наявність зернистої і жирової інфільтративної дистрофії та гіперемії судин всередині часточки, та у печінці свиней яким згодовували кормову добавку LG-MAX 2,0 г/добу разом із Сел-Плекс – окрім цього, встановлена слабковиражена лімфогістіоцитарна інфільтрація строми.

Посилання

Kozlov, S. V. (2018). Novye metody farmakologicheskoj korrekcii i profilaktiki zabolevanij pecheni u sel'skohozyajstvennyh i melkih neproduktivnyh zhivotnyh [New methods of pharmacological correction and prevention of liver diseases in agricultural and small unproductive animals]: dis… d. vet. nauk: 06.02.01 / Saratov. gos. agrarn. un-t imeni N. I. Vavilova. Saratov, 357 s. [in Russia].

Vondruskova, H., Slamova, R., Trckova, M., Zraly, Z., Pavlik, I. (2010). Alternatives to antibiotic growth promoters in prevention of diarrhoea in weaned piglets: a review. Veterinarni Medicina. 55 (5), P. 199-224. https://doi.org/10.17221/2998-VETMED

Stanley, W. C., Cox, J. W., Asemu, G., O'Connell, K. A., Dabkowski, E. R., Xu, W., Ribeiro, Jr. R. F., Shekar, K. C., Hoag, S. W., Rastogi, S., Sabbah, H. N., Daneault, C., Rosiers, C. (2013). Evaluation of docosahexaenoic acid in a dog model of hypertension induced left ventricular hypertrophy. Journal of cardiovascular translational Research. 6, 1000-1010. https://doi.org/10.1007/s12265-013-9511-y

Krugera, M. C., Coetzee, M., Haag, M., Weiler, H. (2010). Long-chain polyunsaturated fatty acids: Selected mechanisms of action on bone. Progress in Lipid Research. 49, 4. 438-449. https://doi.org/10.1016/j.plipres.2010.06.002

Vallim, T., Salter, A. M. (2011). Regulation of hepatic gene expression by saturated fatty acids. Chemistry, Medicine. 82, 4-6, 211-218. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2010.02.016

Lunney, J. K. (2007). Advances in swine biomedical model genomics. Journal of Biological Sciences. 3, 179-184. https://doi.org/10.7150/ijbs.3.179

Szostak, A., Ogłuszka, M., Pas, M. F. W., Poławska, E., Urbański, P., Juszczuk-Kubiak, E., Blicharski, T., Pareek, C. S., Dunkelberger, J. R., Horbańczuk, J. O., Pierzchała, M. (2016). Effect of a diet enriched with omega-6 and omega-3 fatty acids on the pig liver transcriptome. Genes & Nutrition. 11, 9, 1-17. https://doi.org/10.1186/s12263-016-0517-4

Nguyen, P., Leray, V., Diez, M., Serisier, S., Le Bloc'h, J., Siliart, B., Dumon, H. (2008). Liver lipid metabolism. Journal Animal Physiology and Animal Nutrition. 92, 272-283. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2007.00752.x

Birta, H. O., Burhu, Yu. H. (2011). Doslidzhennia mikroskopichnoi budovy pechinky ta holovnoho mozku svynei yak pokaznyk ekolohichnoi bezpeky [Study of the microscopic structure of the liver and brain of pigs as an indicator of environmental safety]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. 3, 60-62. [in Ukrainian].

Huralska, S. V., Horalskyi, L. P., Horalska, I. Yu. (2014). Mikroskopichna budova ta morfometrychni pokaznyky pechinky domashnikh tvaryn [Microscopic structure and morphometric parameters of the liver of domestic animals]. Visnyk ZhNAEU. 2 (42), 1, 160-164. [in Ukrainian].

Завантаження

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва