До методики оцінки ефективності органічного землеробства
Abstract
Органічне сільське господарство більш позитивновпливає на стан навколишнього природного середовища та якість про-дуктів харчування порівняно з традиційним землеробством. Крім того,
його економічна ефективність є значно більшою. Але існує ряд факто-рів, що стримують його розвиток: відсутність належного платоспро-можного попиту та тривалість перехідного періоду для ведення орга-нічного землеробства. Екологічні наслідки результатів природокорис-тування набувають дедалі більшого значення, а тому потребують
більш ґрунтовних методів аналізу.
Визначено методичні засади щодо обґрунтування показників, які
повинні бути обрані для аналізу впливу на навколишнє середовище і
ефекту від використання ресурсів при органічній системі ведення
сільського господарства. Визначено показники, що найповнішою мірою
характеризують ефективність ведення органічного землеробства як по відношенню до загальноприйнятої системи землеробства, так і
порівняно з аналогічними системами.
Downloads
Issue
Section
Article
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).