Дослідження впливу модифікації живлення ембріонів курей у процесі інкубації на виводимість яєць
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2021.09-10.008Ключові слова:
інкубація, ембріони курей, модифікація живлення, годівля in ovo, виводимість яєцьАнотація
Спосіб живлення "в яйце" (in ovo) застосовують з метою впливу на здатність дорослої птиці засвоювати мінерали та енергію з кормів, на її стійкість до імунологічних, екологічних та окислювальних стресів. Ступінь відповіді на живлення in ovo з одного боку залежить від генетики, віку птиці, розміру яйця та умов інкубації (тобто епігенотипу), з іншого – від складу застосованого розчину, місця та періоду його введення. Мета роботи полягала у дослідженні впливу різних сумішей, введених in ovo в амніотичну рідину на ембріогенез і результати інкубації яєць курей яєчного напряму продуктивності. Дослідження проведено на інкубаційних яйцях курей породи бірківська барвиста, з яких було сформовано 4 дослідних та 1 контрольну групи. В яйця дослідних груп у період 420 годин інкубації уводили суміші вітамінів, вітамінів з амінокислотами, вуглеводи та пробіотики. Речовини вводили в амніотичну рідину. Надалі, при заковтуванні амніотичної рідини ембріонами, введені речовини потрапляли до травного тракту. Усі маніпуляції з введення поживних розчинів у яйце проводили у стерильному, спеціально підготовленому боксі з використанням разових 2 мл шприців. Було встановлено виражений позитивний вплив введення вуглеводів і пробіотиків на результати інкубації: отримані показники виводимості яєць були на 15,0 та 12,5% відповідно вищими за контроль. Оцінка живої маси добових курчат контрольної та дослідних груп свідчить, що курчата із групи, де застосовували ін’єкцію глюкози мали на 3,1% більшу живу масу порівняно до контролю. Отримані результати будуть використані у подальшій роботі з вивчення впливу живлення ембріонів in ovo на показники постнатального розвитку курчат яєчного напряму продуктивності.Посилання
Ashwell, C., & Angel, C. (2010). Nutritional genomics: A practical approach by early life conditioning with dietary phosphorus. Revista Brasileira De Zootecnia-brazilian Journal of Animal Science, 39. doi:10.1590/S1516-35982010001300030. [in English].
Ferket, P. (2014). The potential of in ovo feeding and perinatal nutrition. Poultry Industry. Retrieved from https://en.engormix.com/poultry-industry/articles/the-potential-ovo-feeding-t36198.htm. [in English].
Jha, R., Singh, A., Yadav, S., Berrocoso, J., & Mishra, B. (2019). Early nutrition programming (in ovo and post-hatch feeding) as a strategy to modulate gut health of poultry. Frontiers in Veterinary Science. 6. Retrieved from https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fvets.2019.00082. [in English].
Jha, R., Das, R., Oak, S., & Mishra, P. (2020). Probiotics (direct-fed microbials) in poultry nutrition and their effects on nutrient utilization, growth and laying performance, and gut health: a systematic review. Animals, 10, 1863. doi:10.3390/ani10101863. [in English].
Peebles, E. (2018). In ovo applications in poultry: A review. Poultry Science, 97(7), 2322-2338. doi: 10.3382/ps/pey081. [in English].
Saeed, M., Babazadeh, D., Naveed, M., Alagawany, M., El-Hack, M., Arain & Chao, S. (2019). In ovo delivery of various biological supplements, vaccines and drugs in poultry: current knowledge. Journal of Science in Food Agriculture, 99(8), 3727-3739. doi: 10.1002/jsfa.9593. [in English].
Uni, Z., Ferket, P., Tako, E., & Kedar, O. (2005). In ovo feeding improves energy status of late-term chicken embryos. Poultry Science, 84, 764–770. doi:10.1093/ps/84.5.764. [in English].
Yan, F., Angel, C., Ashwell, C., Mitchell, A., & Christman, M. (2005). Evaluation of the broiler's ability to adapt to an early moderate deficiency of phosphorus and calcium. Poultry Science, 84, 1232-1241. doi:10.1093/ps/84.8.1232. [in English].
Zhang, H., Elliott, K., Durojaye, O., Fatemi, S., Schilling, M.,&Peebles, E. (2019). Еffects of in ovo injection of L-ascorbic acid on growth performance, carcass composition, plasma antioxidant capacity, and meat quality in broiler chickens. Poultry Science, 2019, 98 (9), 3617-3625. doi.org/10.3382/ps/pez173. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).