Гематологічні та біохімічні показники крові райдужної форелі залежно від рівня протеїну у комбікормах
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2021.01.005Ключові слова:
товарна райдужна форель, годівля риб, комбікорми, протеїн, гематологічні показники, лейкоцитарна формула, біохімічні показники крові.Анотація
У статті досліджено вплив використання повнораціонних комбікормів з різним рівнем протеїну на гематологічні та біохімічні показники крові форелі. Метою досліду передбачалося встановити вплив різних рівнів протеїнового живлення товарної райдужної форелі на гематологічні та біохімічні показники їхньої крові. Для цього за методом аналогів було сформовано п’ять піддослідних груп. Дослід тривав 210 діб та поділявся на два періоди: зрівняльний (10 діб) та основний (200 діб). У зрівняльний період піддослідна риба споживала комбікорм контрольної групи. В основний період рівень протеїну в експериментальних комбікормах для різних піддослідних груп форелі коливався від 44 до 52 % у 1 кг. Встановлено, що різні рівні протеїнового живлення райдужної форелі не викликають суттєвих змін у морфологічному складі крові. Доведено, що вирощування форелі на комбікормах з вмістом сирого протеїну 50 % та 52 % сприяє збільшенню в крові еритроцитів, гемоглобіну, лейкоцитів та фагоцитарної активності. Використання у годівлі риб раціонів із зниженим вмістом сирого протеїну 44 % та 46 % – призводить до зменшення морфологічних компонентів крові. В результаті досліджень фагоцитарної активності нейтрофілів у крові риб виявлено незначне їх зростання під дією досліджуваного фактора. Аналізом отриманих результатів встановлено, що зі збільшенням рівнів сирого протеїну в раціонах райдужної форелі, концентрація загального білку та його фракцій в сироватці крові підвищувалась. Відповідно, кількість загального білку в крові риб контрольної групи становила 60,0 г/л, у дослідних груп – знаходилася в межах 59,6-65,3 г/л. Підвищення рівня протеїнового живлення райдужної форелі 4-ї та 5-ї дослідних груп викликало зростання кількості альбумінів, β-глобулінів та γ-глобулінів, порівняно з аналогічними показниками риб контрольної групи. В результаті проведених експериментальних досліджень встановлено підвищення мінерального статусу крові райдужної форелі за її годівлі комбікормами з вмістом сирого протеїну на рівні 50-52 %. Під час оцінки показників білої крові форелі відмінностей в кількості лейкоцитів не виявлено.
Посилання
Vlizlo, V. V., Fedoruk, R. S., Ratych, I. B. et al. (2012). Laboratorni metody doslidzhen y biolohii, tvarynnytstvi ta veterynarniy medytsyni [Laboratory study methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine]. Dovidnyk za red. V. V. Vlizla. Lviv: SPOLOM.
Kanydev, A. N. (1985). Instruktsiya po razvedenyiu raduzhnoy foreli [Instructions for breeding rainbow trout]. Moscow: VNYYPRKh.
Kondrakhin, I. P., Arkhipov, A. V., Levchenko, V. I. et al. (2004). Metody veterinarnoy klinicheskoy laboratornoy diagnostiki: spravochnik pod redactsiey I.P. Kondrakhina [Methods of veterinary clinical laboratory diagnostics: reference book]. Moscow: Kolos.
Plokhynskyi, N. A. (1969). Rukovodstvo po byometrii dlia zootekhnykov [Biometrics guide for livestock technicians]. Moscow: Kolos.
SOU-05.01-37-385:2006. (2006). Voda rybohospodarskykh pidpryiemstv. Zahalni vymohy ta normy [Water of fishery enterprises. General requirements and norms]. Kyiv: Ministerstvo ahrarnoyi polityky Ukrainy.
Sherman, I. M., Hrynzhevskyi, M. V., & Zheltov, Yu. O. (2002). Naukove obhruntuvannia ratsionalnoyi hodivli ryb: uchebnoye posobiye. Vyshcha osvita. [Scientific substantiation of efficient fish feeding: the manual. Higher education.
Karabulut, H. A., & Yandi, N. M. (2010). Aras effects of different feed and temperature conditions on growth, meat yield, survival rate, feed conversion ratio and condition factor in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9 (22). 2818-2823. https://doi.org/10.3923/javaa.2010.2818.2823
Kim, J. D., & Кaushik, S. J. (1992). Contribution of digestible energy from growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 106(2), 161-169. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90200-5
Mahmud, S., Chakraborty, C., & Das, M. (1996). Performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed on different dietary protein with fixed energy. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 9(1). 31-35. https://doi.org/10.5713/ajas.1996.31
Ullah-Khan, K., Tellechea-Rodrigues, A., Menegasso-Mansano, C. F., Queiroz, D. M. D. A., Kazue-Sakomura, N., Romaneli, R. D. S., & Kochenborger-Fernandes, J. B. (2019). Dietary protein quality and proper protein to energy ratios: a bioeconomic approach in aquaculture feeding practices. Latin American journal of aquatic research. 47(2). 232-239. https://doi.org/10.3856/vol47-issue2-fulltext-3
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).