Обгрунтування амплітудно-частотних характеристик та конструктивних параметрів віброзбуджувача сепаратора об’ємних коливань

Автор(и)

Ключові слова:

вібраційна сепарація, конічна ситова поверхня, віброгрохот, об’ємні коливання, амплітудно-частотні характеристики, енерговитрати на привод, віброшвидкість, віброприскорення, механічний комбінований вібропривод, кормова суміш, низькочастотні коливання

Анотація

Основними ефектами розробленої конструкції вібраційного сепаратору є збільшення рушійної сили процесу сепарації сипкої маси в цій роботі, що досягли через надання робочому циліндрично-конічному контейнеру вібраційного руху; поліпшення умов проходження часток продукції через перфорації, що досягли завдяки наданню ситовій поверхні об’ємних коливань; зменшення енерговитрат та поліпшення умов роботи опорних вузлів під час експлуатації проектованого віброгрохоту, що досягли внаслідок встановлення додаткових пружних елементів між корпусом сепаратора та підшипниковими вузлами вертикального приводного валу віброзбуджувача. Надання робочим органам проектованого вібраційного грохоту об’ємного коливального руху дає змогу підвищити продуктивність та якість процесу розділення твердотільних сипких мас. Для визначення раціональних параметрів процесу вібраційного грохочіння були отримані рівняння руху робочих органів у вигляді конічної ситової поверхні використовуючи метод рівнянь Лагранжа 2 роду. Застосовуючи рішення задачі Коші для лінійних неоднорідних диференціальних рівнянь було отримано розв’язок останніх. Отримані залежності амплітуди коливань, віброшвидкості та віброприскорення, інтенсивності коливального руху дали змогу здійснити математичний аналіз силових та енергетичних характеристик віброприводу досліджуваного сепаратора. Похиле розташування конічної ситової поверхні дає змогу здійснювати просторовий гіраційний або коловий поступальний рух, що дає можливість реалізувати переваги об’ємного розділення сипких мас. Результати проведеного аналітичного дослідження дали можливість обґрунтувати оптимальний кут нахилу робочої ситової поверхні. На основі проведеного аналізу були обґрунтовані та уточнені конструктивні параметри віброзбуджувача та представлена конструкція цієї технічної системи.

Посилання

Palamarchuk, I., Rogogvskii, I., Titova, L., Omelyanov, O. (2020). Experimental evaluation of energy parameters of volumetric vibroseparation of bulk feed from grain. Engineering for rural development. Jelgava, Latvia. 20. 291−298.

https://doi.org/10.22616/ERDev.2021.20.TF386

Palamarchuk, I., Tsurkan, O., Kostenko, O. (2016). Vibratsiini protsesy ta obladnannia u pererobnomu silskohospodarskomu vyrobnytstvi [Vibration processes and equipment in processing agricultural production]. Vinnitsa: Higher School of Higher Education. 266.

Bal-Prylypko, L.V, Palamarchuk, I.P, Nikolaenko, M.S. (2019). Modeliuvannia intensyfikatsii systemy ochyshchennia promyslovykh stokiv na miasopererobnykh pidpryiemstvakh. Modeling the intensification of industrial wastewater treatment at meat processing plants. The agro-food industry. (3-4). 10-15.

Palamarchuk, I., Mushtruk, M., Sukhenko, V., et al. (2020). Modelling of the process of vybromechanical activation of plant raw material hydrolysis for pectin extraction. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 14. 239-246.

https://doi.org/10.5219/1305

I.L., Rogovskii, I.P., Palamarchuk, S.A., Voinash, I.P., et al. (2020) Engineering of constructive parameters of vibroaspiration separator of oil-containing grain seeds Journal of Physics: ConferenceSeries. 1679. 4. 042034.

https://doi.org/10.1088/1742-6596/1679/4/042034

Palamarchuk, I., Mushtruk, M., Vasyliv, V., Zheplinska, M. (2020). Substantiation of regime parameters of vibrating conveyor infrared dryers. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 13(1).

https://doi.org/10.5219/1184

Deng, F., Sun, D., Sun, J. et al. (2019). Experimental simulation of erosion behavior of monolayer metal screen in sandstone reservoir. Engineering Failure Analysis. 105. 255-265.

https://doi.org/10.1016/j.engfailanal.2019.06.098

Palamarchuk, I., Kiurchev, S., Kiurcheva, L., Verkholantseva, V. (2019). Analysis of main process characteristics of infrared drying in the moving layer of grain produce. «Modern Development Paths of Agricultural Production: Trends and Innovations». 317-322.

https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_33

Zhu, Z., Li, Y., Sun, D. W., Wang, H.W. (2019). Developments of mathematical models for simulating vacuum cooling processes for food products-a review. Critical reviews in food science and nutrition. 59(5). 715-727.

https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1490696

Ashtiani, S.H.M., Salarikia, A., Golzarian, M.R. (2017). Analyzing drying characteristics and modeling of thin layers of peppermint leaves under hot-air and infrared treatments. Information Processing in Agriculture. 4(2). 128-139.

https://doi.org/10.1016/j.inpa.2017.03.001

Завантаження

Опубліковано

2021-06-29