Відродження ресурсного потенціалу скотарства як фактор розвитку конкурентоспроможності підприємств молокопродуктового підкомплексу АПК України
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2021.03.003Ключові слова:
молочне скотарство, молочна галузь, молочна сировина, переробка молока, ринок молочної продукціїАнотація
Перманентні кризи в українській економіці, знецінення гривні, зниження доходів населення та його купівельної спроможності, посилення конкуренції на світовому ринку, а також постійне підвищення світових цін на продовольчі й непродовольчі товари створили нові реалії функціонування підприємств молокопродуктового підкомплексу АПК України та призвели до його трансформації.
Обсяги світового виробництва та споживання молока зростають. Проте в Україні зворотні тенденції: в 1990 році країна виробляла 24,5 млн т молока й посідала 6 місце у світовому рейтингу країн-виробників молока, а у 2020 році відповідно 9,3 млн т та 22 місце. Тому дослідження причин існування цих тенденцій є дужеактуальним.
Стислий опис методів дослідження. Виконані дослідження базувались на застосуванні методів: якісного аналізу та синтезу, економіко-статистичного аналізу, порівнянь, аналітичних та логічних узагальнень тощо.
Основні результати дослідження. На початок 2021 року загальне поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні становило 2,874 млн голів і за останні 10 років скоротилось на 1,952 млн голів, у тому числі, корів на 0,958 млн голів.
Виробництво молока залишається дрібнотоварним. У 2020 році було вироблено 9,263 млн т молока (на 17,66 % менше, ніж у 2010 році). З них 29,8 % – у сільгоспгосподарствах та 70,2 % – у господарствах населення. Проте, санітарний контроль якості молока проводиться лише в 14,8 % домогосподарств, тому, основним постачальником молока на переробку у 2020 році були сільгосппідприємства, які поставили 77,2 % від загальних обсягів молока, поставленого на переробку, завдяки чому забезпечили зростання якості й безпечності молока отриманого молокопереробними підприємствами.
Значне скорочення обсягів постачання молока на переробку призвело до скорочення у 2020 році кількості переробних підприємств на 69,14 % проти 1990 року.
До основних чинників трансформації молокопродуктового підкомплексу Україні належать: зниження поголів’я корів, недостатня кількість якісної молочної сировини та її невідповідність регламентам і стандартам ЄС, низький технологічний рівень виробництва молока, недостатній контроль за якістю сировини, відсутність сучасного обладнання, висока капітало- і трудомісткість виробничих процесів, зростання цін на енергетичні та інші ресурси, зниження рівня споживання молочних продуктів через низьку купівельну спроможність, зростання конкуренції на світовому та внутрішньому ринках молочної продукції тощо.
Подальшого дослідження потребують можливі напрями інтеграції дрібних виробників молока.
Посилання
Shahbandeh M. Productio lactis globalis 2013 ad 2019 Statista *//. Receptum ex https://www.statista.com/statistics/263952/production-of-milk-worldwide/ (accessit 09.08.2021).
IFCN Expert Dairy Report 2020. Retrieved from https://dairyreport.online/dairy-report/ (2021, August, 6).
Statistical collection "Livestock of Ukraine 2020». Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ (2021, September, 4).
Statistical Yearbook of Ukraine for 2020. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ (2021, October, 06).
Statistical collection "Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine for 2020". Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ (2021, September, 14).
Receipt of milk to processing enterprises. State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ (04.09.2021).
State Fiscal Service of Ukraine. Official site. Retrieved from http://sfs.gov.ua/ms/f11 (2021, September, 4).
Statistical collection "Foreign Trade of Ukraine.2020" Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ (access date 04.10.2021).
Official website of the UN FAO. Biannual report on global food markets / Retrieved from https://www.fao.org/news/story/ru/item/1411351/icode/ (accessed 25.10.2021).
Statistical collection "Agriculture of Ukraine. 2020 ». Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ (access date 04.10.2021).
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).