Генотипові параметри добору корів української м’ясної породи
Abstract
Вивчення генотипових параметрів селекційних ознак дозволяє визначити ефективні методи їх поліпшення. У корів-первісток української м’ясної породи визначали економічне значення, успадковуваність і кореляційні зв’язки живої маси, молочності, віку першого отелення і збереженості телят.
Дослідження провели в масиві корів (n = 316), у тому числі серед 89 пар «мати-дочка». Встановлено, що зменшення віку першого отелення призведе до погіршення молочності корів (r = 0,184) і зменшення їх живої маси (r = 0,221). Аналіз генетичних кореляцій показав, що пізньоспілі матері дають дочок із більшою живою масою (r = 0,492), гіршою молочністю (r = -0,150) та збереженістю приплоду до відлучення (r = -0,215). Добір же потомків від матерів з високою молочністю дозволяє позитивно вплинути на всі ознаки селекції, окрім збереженості підсисних телят.
З метою встановлення економічного значення ознак використали їх вплив на формування довічної молочності корів із розрахунку на один день життя. Встановлено, що у стаді української м’ясної породи найвище економічне значення має вік першого отелення. Найменше економічне значення – у живої маси корів.
References
Миллс, Ф. Статистические методы [Текст] / Ф. Миллс. – М.: Госстатиздат, 1958. – 799 с.
Нове в оцінці баранів плідників [Текст] / О. І. Горлов, В. М. Туринський, Г. К. Даниленко та ін. // Вісник аграрної науки. – 2004. – №11. – С. 46-49.
Носевич, Д. К. Вплив живої маси корів української м’ясної породи на їх продуктивність [Текст] / Д. К. Носевич //Науковий вісник НАУ. – К., 2007. – Вип. 114. – 131-135.
Снедекор, Дж. У. Статистические методы в применении к исследованиям в сельском хозяйстве и биологии / Дж. У. Снедекор. – М.: ?здательство сельскохозяйственной литературы, журналов и плакатов, 1961. – 503 с.
Плохинский, Н. А. Наследуемость по отцам [Текст] / Н. А. Плохинский. – Новосибирск: ?зд-во Сибирского отделения АН СССР, 1962. – 40 с.
Угнивенко, А. Н. Молочность мясных коров в зависимости от типа подбора родителей / А. Н. Угнивенко // Зоотехническая наука Беларуси. – 2015. – Вип. 50(1). – С. 172-179.
Угнівенко, А. М. Проблеми отелень у м'ясному скотарстві [Текст] / А. М. Угнівенко, Ю. І. Токар // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Сер.: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. – 2012. – Вип. 179. – С. 107-113.
Albera, A. Definition of a breeding goal for the Piemontese breed: economic and biological values and their sensitivity to production circumstances [Text] / A.Albera, P. Carnier, A. F. Groen // Livestock Production Science. - Vol. 89, Issue 1. – 2004. – P. 66-77.
Fernández-Perea, M. T. Economic weights for a selection index in Avileña purebred beef cattle [Text] / M. T. Fernández-Perea, R. Alenda Jiménez / Livestock Production Science. – Vol. 89, Issues 2-3. – 2004. – P. 223- 233.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).