Chewing activity of cows and acidity of rumen contents
Abstract
Studying the relationship between the size of the food particles and the acidity of the rumen contents, found that the size of the particle feed has an effect on the pH of the rumen. Analyzing the results, it should be noted that the level of acidity of the rumen content in cows with low chewing activity indicated a more acidic environment, pH ranged from 6.94 to 6.03. At the same time, animals with a higher level of chewing activity were characterized mainly by a neutral or slightly alkaline rumen contents with a pH of 6.91 to 7.75. As we see, cows, which are characterized by elevated chewing activity, were distinguished by higher values of pH of a rumen in comparison with animals, which had a lower duration of chewing. Ruminating activity of cows fed the same ration has been studied. Time of rumination was different that influenced rumen acidity (pH). Strong correlation (r = 0,57; 0,53) between rumination time and rumen pH has been discovered. It nas been proved that 24–h monitoring of rumination can serve as effective instrument of control of microbial processes in the rumen.
Вивчаючи залежність між розміром часток корму та кислотністю вмісту рубця встановили, що розміри часток корму мають вплив на рН рубця. Аналізуючи отримані результати, слід відзначити, що рівень кислотності вмісту рубця корів з низьким рівнем жувальної активності характеризувався більш кислим середовищем і показник рН коливався від 6,94 до 6,03. У той же час, тварини з вищим рівнем жувальної активності вирізнялися переважно нейтральним або дещо залуженим середовищем вмісту рубця з рівнем рН від 6,91 до 7,75. Як бачимо, корови, які характеризувалися підвищеною жувальною активністю, вирізнялися вищими значеннями pH вмісту рубця у порівнянні з тваринами, які мали меншу тривалість жуйки. Рівень жувальної активності корів за однакового складу раціону був різним, що позначилося на кислотності (рН) вмісту рубця. Установлено достатньо сильний (r = 0,57…0,53) кореляційний зв'язок між тривалістю жування та рН вмістом рубця. Доведено, що цілодобовий моніторинг жувальної активності може бути ефективним інструментом контролю перебігу мікробіологічних процесів у рубці.
References
Osoblyvosti perevariuvannia roslynnoi yizhi u roslynoidnykh tvaryn [Features of digestion of plant food in herbivorous animals]. (2010). Available at: http://pti.kiev.ua_posiv_2011.pdf.
Kostenko, V. I. (2011). Orhanizatsiia hodivli [Features of digestion in ruminants] Internet magazine "Agrarian business", 13. Available at: http://agro-business.com.ua/agro/suchasne-tvarynnytstvo/item/8077-orhanizatsiia-hodivli.html
Kostenko, V. I. (2015). Khvoroby obminu rechovyn u koriv [Prophylaxis of cow’s diseases]. Internet publication of Agrobusiness Ukraine magazine. Available at: http://agrobiznes.org.ua/node/27.
Bar, D. A. (2011). DVM, SCR Chief Scientist Calving Disease Prevention. SCR’s products and reports, 4.
Geishauser, T., Linhart, N., Neidl, A., Reimann, A. (2012). Factors associated with ruminal pH at herd level. J Dairy Sci, 95(8), 1556-1567.
Downloads
Additional Files
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).