АМІНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД SPIRULINA PLATENSIS ЯК КОРМОВОЇ ДОБАВКИ ЗА ДОДАВАННЯ КИСЛОМОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ ДО ПОЖИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ЗАРРУКА

Authors

  • А. Д. Хоменко Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml
  • В. М. Надточій Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml
  • Г. П. Ривак Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml

Abstract

Експериментально встановлено, що додавання до складу поживного середовища Заррука кисломолочної сироватки впливає на синтез амінокислот у клітинах мікроводорості Spirulina platensis. Виявлено стимулюючий ефект на синтез амінокислот за додавання 1,0 % (0,5 л) кисломолочної сироватки від об’єму поживного середовища порівняно з контролем. За такої концентрації сироватки було одержано біомасу Spirulina platensis з більшою концентрацією лізину, треоніну, та гліцину на 38,2 %,  23,9 та 3,1 %, відповідно, порівняно з контролем. Також відмічено, що збільшення концентрації сироватки до 4,0 %  від об’єму поживного середовища Заррука негативно впливає на підвищення активності синтезу амінокислот у клітинах мікроводорості.

References

Барабанщиков Н. В. Молочное дело: Учебник для студ. вузов. – 2-е изд. перероб. и доп. / Н. В. Барабанщиков. – М.: Агропромиздат, 1990. – 351 с.

Біоконверсія органічних відходів / П. Є. Чаус, С. М. Гармаш, В. О. Герасименко та ін. // Тези доповідей VІ міжнародної науково-технічної конференції: [“Хімія та сучасні технології”] – Дніпропетровськ, 2013. – Т. IV. – С. 14.

Горбунова С. Ю. Продуктивность культуры Spirulina platensis при различной обеспеченности минеральным питанием / С. Ю. Горбунова, Р. П. Тренкеншу // Современные проблемы альгологии. Материалы международной научной конференции и VII Школы по морской биологии. – 2008. – С.109-116.

Крокхина В. А. Комбикорма, кормовые добавки и ЗТСМ для животных (состав и применение) / В. А. Крокхина // Справочник. Москва: Агропромиздат, 1990. – 304 с.

Мінеральне живлення тварин / Х. Т. Кліценко, М. Ф. Кулик, Косенко М. В. та ін. – К.: Світ, 2001. – 576 с.

Cеменова О. І. Молочна сироватка, як цінний вторинний матеріальний ресурс / О. І. Cеменова, М. М. Самсоненко, Д. А. Леонтьєва // Перспективы развития науки в современном мире.– 2012. – № 13 – С. 30-35.

Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of Spirulina on rat model of non-alcoholic steatohepatitis / W. Pak, F. Takayama, M. Mine [et al.] // Clinical Biochemistry and Nutrition – 2012. – № 3. – P. 227-235.

Cyanobacteria: an emerging source for drug discovery / R. Kunwar Singh, S. Prakash Tiwari, A. Rai // – Antibiotics. – 2011. – № 64. – P. 401-412.

Fedekar F.M. Production and nutritive value of Spirulina platensis in reduced cost media / F.M. Fedekar, El-Wahab Abd, S. Hoda // The egyptian journal of aquatic research. – 2012. – Vol. 38, № 1.– P. 51-57.