Перетравність корму, баланс азоту та продуктивність курчат-бройлерів за випоювання різних доз підкислювача
Abstract
Стаття оформлена за результатами актуальних досліджень, а саме, вивчення впливу підкислювачів, які лише в останні 10 років почали широко застосовуватися у птахівництві, на перетравність і засвоєння поживних речовин та продуктивність курчат-бройлерів. Мета роботи – у фізіологічному (обмінному) досліді, проведеному на фоні науково-господарського експерименту в умовах віварію Білоцерківського НАУ на 6 групах (по 100 голів у групі) курчат-бройлерів кросу «Кобб-500», дослідити вплив випоювання з водою різних доз пікислювача FRA LBB DRY та антибіотику Норфолк на перетравність поживних речовин, баланс азоту та продуктивність птиці. При цьому, одна група була контрольною, а п’ять дослідних, з яких 2, 3, 4 і 5-а отримували підкислювач у дозах 1,0; 1,33; 1,66 і 2,0 мл/л, а 6-а – антибіотик у дозі 1мл/л води).
Як показали дослідження, за перетравністю сирого протеїну бройлери 2–5-ї дослідних груп переважали контрольних аналогів на 4,7–6,4 % (Р≤0,05), сирого жиру − 3,3−4,2 % (Р≤0,05), сирої клітковини − 3,4−4,2 % (≤0,01) і БЕР – на 2,1−6,6 % (Р≤0,05).
Баланс азоту був додатнім у всіх піддослідних групах, проте у курчат-бройлерів 2−5-ї дослідних груп, порівняно з контролем, щодобові відкладення азоту були вищими на 3,4−6,7 % (Р≤0,05).
Перетравність і засвоєння поживних речовин у бройлерів 6-ї дослідної групи за випоювання їм антибіотику займали проміжне місце серед показників птиці дослідних груп за додаванням до води підкислювача.
Покращення перетравності поживних речовин і балансу азоту за випоювання підкислювача зумовило підвищення збереженості поголів’я птиці у 2−5-й дослідних групах на 5,4-6,9 %, середньодобових та абсолютних приростів живої маси на 3,5−4,2 %, Європейського індекса ефективності – на 31,7–49,8 од. та водночас зменшення затрат кормів на приріст на 2,7–4,3 %.
Отже, за впливом на перетравність поживних речовин, балансом азоту та продуктивністю курчат-бройлерів, підкислювачі переважають антибіотики. За випоювання з водою оптимальною дозою підкислювача FRA LBB DRY є 1,33мл/л. У подальшому необхідно дослідити вплив підкислювача на якість м’яса.
References
. Околелова, Т. М. Препарат Форми в комбикормах для бройлеров [Текст] / Т. М. Околелова, А. С. Кузнєцов, В. С. Савченко // Ефективне птахівництво. – 2010. – № 4. – С. 37–39.
Свеженцов, А. ?. Нетрадиционные кормовые добавки для животных и птицы [Текст] / А. ?. Свеженцов, В. Н. Коробко. – Днепропетровск: Арт-Пресс, 2004. – 296 с.
Отченашко, В. В. Використання молочної кислоти у тваринництві [Текст] : [науково-практичні рекомендації] / В. В. Отченашко. – Київ, 2012. – 46 с.
Кузьменко, Л. М. Ефективність використання нового препарату – підкислювача кормів із вмістом хелатних сполук мікроелементів – у годівлі молодняку свиней [Текст] / Л. М. Кузьменко, О. О. Висланько, І. Б. Баньковська // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2011. –№ 4. С. 81–85.
The use of organic acids to combat Salmonella in poultry: a mechanistic explanation of the efficacy [Text] / F. Van Immerscel, J. B. Russell, V. D. Flythe [et al.] // Avian Pathology. – 2006. – Vol. 35. – P. 182–188.
Tung, S. M. Critical Review of Acidifiers / C. M. Tung, J.E. Pettigrew. – University of Illinois: department of animal sciences, 2006. – 48 p.
Коцюмбас, І. Я. Проблеми використання антимікробних препаратів для стимулювання росту продуктивних тварин та альтернативи їх застосуванню [Текст] / І. Я. Коцюмбас, В. М. Гунчак, Т. І. Стецько. // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і Державного науково-дослідного контрольного інституту ветпрепаратів та кормових добавок. – 2013. – Вип. 14. – № 3–4. – С. 381–389.
Samudovska, A. Effect of water acidification on performance, carcass characteristic andsome variables of intermediary metabolism in chscks [Text] / A. Samudovska, M. Demeterova // Acta Veterinaria (Beograd). – 2010. – Vol. 60. (№ 4). – Р. 363–370.
Thyroid Activity, Some Blood Constituents, Organs Morphology and Performance of Broiler Chicks Fed Supplemental Organic Acids [Text] / S. A. Abdel-Fattah, M. H. El-Sanhoury, N. M. El-Mednay and F. Abdel-Azeem // International Journal of Poultry Science. – 2008. – Vol. 7 (3) – P.215–222.
Методика исследований по кормлению сельскохозяйственной птицы [Текст] / [?. А. Егоров, Т. М. Околелова, А. В. Езерская и др.]. – М.: ВНИТ?П, 2000. – 44 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).