Методи оцінки ефективності виробництва молока коровами різних генетичних груп в умовах високотехнологічної ферми (частина перша)
Анотація
В умовах сучасного молочного комплексу на 1500 корів з безприв’язною системою утримання в боксах та годівлею з використанням загальнозмішаних раціонів проведена комплексна оцінка ефективності виробництва молока у тварин різних генетичних груп. Доведено перевагу корів швіцької породи в порівнянні з аналогами вітчизняних української чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід.
Для порівняльної оцінки ступеня ефективності розведення вказаних порід було застосовано декілька сучасних методів. На основі співвідношення «вхідного» азоту корму та «вихідного» білка молока – оцінено зворотну ефективність чистого протеїну –- СECP ( від англ. Cross Efficiency of crude protein), що дало можливість визначити особливості тварин різних генетичних груп. Додатково проведено оцінку конверсії корму та рівня сечовини в молоці. Також визначено ступінь впливу на продуктивні ознаки генотипових та середовищних факторів. Встановлено, що раціон годівлі вірогідно впливає на добовий надій (ступінь впливу η2 = 0,639; рівень вірогідності Р ≥ 0,999), вміст жиру (η2 = 0,368, Р ≥ 0,999), вміст білка (η2 = 0,093, Р ≥ 0,999), рівень соматичних клітин у молоці (η2 = 0,10, Р ≥ 0,999). Вміст сечовини в молоці позитивно корелює із вмістом білка в молоці: коефіцієнт кореляції r = 0,130 (Р ≥ 0,95). «Сезон року» вірогідно впливає на надій (η2 = 0,087, Р ≥ 0,999), вміст жиру (η2 = 0,161, Р≥ 0,999), вміст білка в молоці (η2 = 0,044, Р ≥ 0,999), вміст соматичних клітин (η2 = 0,09, Р ≥ 0,999). Швіцькі корови мають більший добовий надій стандартизованого молока (+0,976 кг) і вищу ефективність використання протеїну (+1,7 %) порівняно з українськими чорно-рябою та червоно-рябою молочними породами.
Посилання
Ertl, P. An approach to including protein quality when assessing the net contribution of livestock to human food supply [Text] / P. Ertl, W. Knaus, W. Zollitsch // Animal, 2016. – Vol. 10:11. – P. 1883–1889.
Рубан, С. Ю. Сучасні технології виробництва молока. (особливості експлуатації, технологічні рішення, ескізні проекти) [Текст] / С. Ю. Рубан, О. В. Борщ, О. О. Борщ та інші .– Х.: СТ?ЛЬ ?ЗДАТ, 2017. – 170 с.
Huhtanen, P. Utilization and partition of dietary nitrogen in dairy cows fed grass silage-based diets [Text]/ P. Huhtanen, J.I. Nousiainen, M. Rinne, K. Kytölä, i H. Khalil // J. Dairy Sci, 2008. – Vol. 91/ – P. 3589-3599.
Michael, F. Dairy Efficiency and Dry Matter Intake University of Illinois [Text] / F. Michael, M. F. Hutjens // Proceedings of the 7th Western Dairy Management Conference. March 9-11. 2005. Reno, NV. 71.
Pouya Zamani Efficiency of lactation. Pouya Zamani Additional information is [Electronic recourse] Available at: http://dx.doi.org/10.5772/50772.
Jonker, I. S. Use of milk Urea Nitrogen to improve Dairy Cow Diets [Text] / I. S. Jonker, R. A. Kohn, I. J. Hight // Dairy Sci. 2002. – №85. – P.939-946.
Allen, Yonng. Milk Urea Nitrogen Test (MVN) Utah State university extengion [Text] /Allen Yonng // Desember, 2001. – P.3.
Managing milk components. [Electronic recourse]/ Available at: www. Livestocktrail.illinois.edu/uploads/dairy.net/papers/Hatjens).
Nutrient Requirements of Dairy Cattle [Text] / Seventh Revised Edition, 2001// NATIONAL ACADEMY PRESS.2001. – 381p.
Рубан, С. Ю. Організація нормованої годівлі в скотарстві [Текст] / С. Ю. Рубан, М. В. Василевський. К., 2015. – 136 с.
Меркурьева, Е. К. Генетика с основами биометрии [Текст] / Е. К. Меркурьева. – М.: Колос, 1983. – 424 с.
Шабля, В. П. Ергономічна оцінка процесів приготування та роздавання кормів [Текст] / В. П. Шабля, О. Є. Адмін, І. Ю. Задорожна, Н. Г. Адміна, Є. Ф. Ткач // Вісник аграрної науки. – № 6. – 2014. – С. 68-72.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).