Методи оцінки ефективності виробництва молока коровами різних генетичних груп в умовах високотехнологічної ферми (частина перша)
Abstract
В умовах сучасного молочного комплексу на 1500 корів з безприв’язною системою утримання в боксах та годівлею з використанням загальнозмішаних раціонів проведена комплексна оцінка ефективності виробництва молока у тварин різних генетичних груп. Доведено перевагу корів швіцької породи в порівнянні з аналогами вітчизняних української чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід.
Для порівняльної оцінки ступеня ефективності розведення вказаних порід було застосовано декілька сучасних методів. На основі співвідношення «вхідного» азоту корму та «вихідного» білка молока – оцінено зворотну ефективність чистого протеїну –- СECP ( від англ. Cross Efficiency of crude protein), що дало можливість визначити особливості тварин різних генетичних груп. Додатково проведено оцінку конверсії корму та рівня сечовини в молоці. Також визначено ступінь впливу на продуктивні ознаки генотипових та середовищних факторів. Встановлено, що раціон годівлі вірогідно впливає на добовий надій (ступінь впливу η2 = 0,639; рівень вірогідності Р ≥ 0,999), вміст жиру (η2 = 0,368, Р ≥ 0,999), вміст білка (η2 = 0,093, Р ≥ 0,999), рівень соматичних клітин у молоці (η2 = 0,10, Р ≥ 0,999). Вміст сечовини в молоці позитивно корелює із вмістом білка в молоці: коефіцієнт кореляції r = 0,130 (Р ≥ 0,95). «Сезон року» вірогідно впливає на надій (η2 = 0,087, Р ≥ 0,999), вміст жиру (η2 = 0,161, Р≥ 0,999), вміст білка в молоці (η2 = 0,044, Р ≥ 0,999), вміст соматичних клітин (η2 = 0,09, Р ≥ 0,999). Швіцькі корови мають більший добовий надій стандартизованого молока (+0,976 кг) і вищу ефективність використання протеїну (+1,7 %) порівняно з українськими чорно-рябою та червоно-рябою молочними породами.
References
Ertl, P. An approach to including protein quality when assessing the net contribution of livestock to human food supply [Text] / P. Ertl, W. Knaus, W. Zollitsch // Animal, 2016. – Vol. 10:11. – P. 1883–1889.
Рубан, С. Ю. Сучасні технології виробництва молока. (особливості експлуатації, технологічні рішення, ескізні проекти) [Текст] / С. Ю. Рубан, О. В. Борщ, О. О. Борщ та інші .– Х.: СТ?ЛЬ ?ЗДАТ, 2017. – 170 с.
Huhtanen, P. Utilization and partition of dietary nitrogen in dairy cows fed grass silage-based diets [Text]/ P. Huhtanen, J.I. Nousiainen, M. Rinne, K. Kytölä, i H. Khalil // J. Dairy Sci, 2008. – Vol. 91/ – P. 3589-3599.
Michael, F. Dairy Efficiency and Dry Matter Intake University of Illinois [Text] / F. Michael, M. F. Hutjens // Proceedings of the 7th Western Dairy Management Conference. March 9-11. 2005. Reno, NV. 71.
Pouya Zamani Efficiency of lactation. Pouya Zamani Additional information is [Electronic recourse] Available at: http://dx.doi.org/10.5772/50772.
Jonker, I. S. Use of milk Urea Nitrogen to improve Dairy Cow Diets [Text] / I. S. Jonker, R. A. Kohn, I. J. Hight // Dairy Sci. 2002. – №85. – P.939-946.
Allen, Yonng. Milk Urea Nitrogen Test (MVN) Utah State university extengion [Text] /Allen Yonng // Desember, 2001. – P.3.
Managing milk components. [Electronic recourse]/ Available at: www. Livestocktrail.illinois.edu/uploads/dairy.net/papers/Hatjens).
Nutrient Requirements of Dairy Cattle [Text] / Seventh Revised Edition, 2001// NATIONAL ACADEMY PRESS.2001. – 381p.
Рубан, С. Ю. Організація нормованої годівлі в скотарстві [Текст] / С. Ю. Рубан, М. В. Василевський. К., 2015. – 136 с.
Меркурьева, Е. К. Генетика с основами биометрии [Текст] / Е. К. Меркурьева. – М.: Колос, 1983. – 424 с.
Шабля, В. П. Ергономічна оцінка процесів приготування та роздавання кормів [Текст] / В. П. Шабля, О. Є. Адмін, І. Ю. Задорожна, Н. Г. Адміна, Є. Ф. Ткач // Вісник аграрної науки. – № 6. – 2014. – С. 68-72.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).