Вплив відокремленого вирощування молодняку свиней з різною стресовою чутливістю на його продуктивні якості

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2020.01.043

Ключові слова:

свині, технологія, утримання, стрес, продуктивність, обмін речовин

Анотація

Для сільськогосподарських тварин характерна висока ступінь стадної організованості. Процес формування груп викликає у тварин сильну стресову реакцію, пов’язану з необхідністю встановлення певного рангового порядку в групі. Чим частіше відбуваються перегрупування і комплектування нових груп, тим сильніші й триваліші стресові реакції, тим більш виражені їхні негативні наслідки, які проявляються у зниженні енергії росту, підвищенні захворюваності тощо. Особливо сильно реагують на перегрупування високопродуктивні тварини. Ставилося за мету вивчення особливостей швидкості росту, стану обміну речовин, відгодівельних та м’ясних якостей молодняку свиней, що мають різну стресову чутливість у різних умовах їх вирощування. Дослідження проводилися в умовах промислового майданчику товариства з обмеженою відповідальністю «Таврійські свині» м. Скадовськ, Херсонської області. Згідно мети досліджень наприкінці підсисного періоду у поросят визначали ступінь стресової чутливості, за методикою В. О. Іванова та ін. До стресостійкого, стресосхильного і стресосумнівного відносили молодняк, у якого розмір припухлого п’ятна коливався відповідно в межах 1,1-1,5; 2,1-2,5 та 1,6-2,0 см. Після відбору сформували три групи молодняку (І – стресостійкі; ІІ – стресочутливі; ІІІ – змішані (50 % – стресостійкі; 50 % – стресочутливі)), в кожній по 40 тварин, породність піддослідних поросят була однаковою (¼ВБ×¼Л×½П). Дослідження проводилися за загальноприйнятими методиками. Реалізація системи технологічних заходів щодо відокремленого вирощування молодняку свиней з різною стресчутливістю є важливим резервом підвищення виробництва свинини, її харчової цінності та споживчих властивостей. Стресочутливий молодняк, який вирощувався в умовах відсутності конкуренції за життя зі стресостійкими тваринами досягав живої маси 100 кг на 2,8 дні раніше, мали вищі прирости на 25,7 г (Р > 0,999), за менших витрат кормів – на 1,7 %. У таких тварин вміст м’яса в туші складав 63,2 %, що на 0,1 % більше ніж у стресочутливих, які вирощувалися разом зі стресостійкими та на 0,98% (Р > 0,95) нижче за показник стресостійких, які утримувалися в першій групі. М’ясо тварин ІІ групи мало більш високу харчову цінність та споживчі властивості, ніж у стресочутливих, які вирощувалися разом зі стресостійкими, проте дещо нижчу, ніж у стресостійких тварин. Відокремлене вирощування свиней з різною стресчутливістю впливало на  показники вуглеводно-ліпідного обміну в організмі. У тварин ІІІ групи (50 % - стресостійкі; 50 % - стресочутливі) рівень глюкози був менше у порівнянні з стресочутливими, які вирощувалися відокремлено та стресостійкими на 16,5 і 30,3 % (Р > 0,95), що вказує на її інтенсивне використання для забезпечення підвищеного рівня метаболічних процесів та розвитку стадії резистентності стресу, а також виснаження запасів депонованого глікогену. Зважаючи на відносно низький рівень глюкози з одночасно високим показником триацилгліцеролів, можна припустити, що тварини піддослідних груп характеризувалися напруженим обміном енергії. Отримані результати визначають перспективність подальших досліджень.

Біографії авторів

  • автор V. Ya. Lykhach, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Професор кафедри технологій виробництва молока і мяса факультету тваринництва та водних біоресурсів
  • автор A. V. Lykhach, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України

    професор кафедри біології тварин

  • автор R. O. Tribrat, афіліація Миколаївський національний аграрний університет
    доцент кафедри технології  виробництва продукції тваринництва
  • автор R. V. Faustov, афіліація Миколаївський національний аграрний університет
    аспірант кафедри технології  виробництва продукції тваринництва

Посилання

Khusaynova, N. V. (2004). Vlyianye stressovoy chuvstvytelnosty svyney na ykh rost, obmennye protsessy, miasnye y otkormochnye kachestva (avtoreferat) [The influence of stress sensitivity of pigs on their growth, metabolic processes, meat and fattening qualities (Abstract)].Troytsk. 26. (in Russian).

Lykhach, V. Ya., Lykhach, A. V. (2016). Byokhymycheskye, orhanoleptycheskye y dehustatsyonnue pokazately miasa svynei [Biochemical, organoleptic and tasting parameters of pig meat]. Sovremennye nauchnye yssledovanyia v razvytyy obshchestvennoho pytanyia y pyshchevoi promyshlennosty : materyaly mezhdunar. nauch.-prakt. konf. Belhorod : Belhorodskyi unyversytet kooperatsyy эkonomyky y prava. 2. 104-112. (in Russian).

Lykhach, V. Ya. (2016). Obgruntuvannia, rozrobka ta vprovadzhennia intensyvno-tekhnolohichnykh rishen u svynarstvi (monohrafiia) [Substantiation, development and implementation of intensive technological solutions in pig production (Monograph)]. Mykolaiv : MNAU. 227. (In Ukrainian).

Topikha, V. S. , Trybrat, R. O., Luhovyi, S. I., Lykhach V. Ya. et al. (2008). M'iasni henotypy svynei pivdennoho rehionu Ukrainy (monohrafiia) [Meat genotypes of pigs in the southern region of Ukraine (Monograph)]. Mykolaiv. MDAU. 350. (In Ukrainian).

Mazgharov, Y. R., Usova N. E. (2006). Vlyianye stressovoi chuvstvytelnosty svynomatok na zhyvuiu massu v sviazy s ykh vozrastom [Effect of stress sensitivity of sows on live weight due to their age]. Uchenye zapysky Kazanskoi hosudarstvennoi akademyy veterynarnoi medytsyny ym. Baumana. Kazan. 185. 192-201. (in Russian).

Kondrakhyn, Y. P., Arkhypov, A. V., Levchenko, V. Y. et al. (2004). Metody veterynarnoi klynycheskoi laboratornoi dyahnostyky (spravochnyk) [Methods of veterinary clinical laboratory diagnostics (Reference)] Moscow. Kolos. 520. (in Russian).

Novikova, N. V. (2013). Osoblyvosti biokhimichnoho skladu krovi svynei z riznoiu adaptatsiinoiu normoiu v umovakh plemzavodu TOV «Fridom Farm Bekon» [Peculiarities of biochemical composition of blood of pigs with different adaptation rate in the conditions of the breeding plant of LLC «Fried Farm Bacon»]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomor'ia. Mykolaiv. MNAU. 4(76). 104-109. (In Ukrainian).

Ivanov V. O., Voloshchuk V. M, Lisnyi V. A., Ivanova L. O., Popova N. V. Patent № 80923. Sposib vidboru molodniaku svynei [Method of young pigs selection]. Ukraine. 11. 10.06.2013.

Stepanov, V. Y. (2000). Estestvennaia rezystentnost svynei s razlychnoi stressreaktyvnostiu [Natural resistance of pigs with different stress responses]. Veterynaryia. 7. 37-40. (In Ukrainian).

Voloshchuk, V. M. , Rybalko, V. P., Berezovskyi, M. D. et al. (2014). Svynarstvo: monohrafiia [Pig farming. Monograph] Kyiv. Ahrarna nauka. 587.

Topikha, V. S., Lykhach, V. Ya., Luhovyi, S. I. , Kalynychenko, H. I., Koval, O. A., Trybrat, R. O. (2012). Tekhnolohiya vyrobnytstva produktsii svynarstva (navchalnyi posibnyk) [Technology of pig production (Textbook)]. Mykolaiv. MDAU. 453. (In Ukrainian).

Topikha, V. S., Lykhach, V. Ya., Luhovyi, S. I., Zahaikan, O. I. (2012) Vykorystannia ta udoskonalennia henofondu svynei v umovakh TOV «Tavriiski svyni» [Use and improvement of pig gene pool in the conditions of LLC «Tavriysky svyniy». Naukovyi visnyk Askaniia-Nova. 5(2). 283-289. (In Ukrainian).

Sheiko, Y. P., Khochenkov, A. A., Khodosovskyi, D. N., Sheiko, R.Y. (2004). Uluchshenye otkormochnykh y miasnykh kachestv svynei v uslovyiakh promyshlennoi tekhnolohyy [Improving the feeding and meat qualities of pigs in industrial technology]. Svynovodstvo. 6. 12-14. (In Ukrainian).

Завантаження

Опубліковано

2020-03-30