Обґрунтування та розробка технології сосисок з оздоровчими властивостями

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2021.01.039

Ключові слова:

якість, сосиски, антиоксидант, розмарин, морська сіль, харчові добавки

Анотація

У зв`язку із загальним погіршенням екологічної ситуації та пов`язаним з цим посиленням негативного впливу на стан здоров`я споживачів, проведені дослідження з розробки рецептури сосисок, характерних  оздоровчими властивостями. Метою виконання роботи було за умови збереження поживної та енергетичної цінності функціонального продукту, а також  визначення способу гальмування процесів окислювального псування м`ясної суміші під дією оксигену введенням в суміш екстракту розмарину, що дозволило зменшити і дозування токсичного нітриту натрію, та визначення можливості зменшення дозування катіону натрію заміною кам`яної солі на збагачену ламінарією морську сіль. Дослідження проводили на м`ясних фаршах, де при стандартній закладці м`ясної сировини у суміш вводили антиоксидант – екстракт розмарину оптимальна кількість якого була встановлена на рівні 0,15 % маси фаршевої суміші. Експериментальні та дослідні зразки фаршів готували посолом м`ясної сировини, її витримкою протягом двох діб, гідратацією сухих препаратів плазми крові та апельсинових  харчових волокон, змішуванням усіх інгредієнтів, наповненням отриманою сумішшю оболонок, витримкою отриманого напівпродукту протягом 3 годин, його стерилізацією, термічною обробкою та фінішним охолодженням до 3~5 0C. Контролю підлягали динаміка зміни їх перекисного і кислотного числа. Значення показників визначали стандартизованими методами, а концентрацію хлориду натрію – методом Мора. Органолептичні показники якості сосисок стандартизованого та дослідного складу визначали методом експертної оцінки. Показана можливість подовження гарантованого терміну зберігання сосисок з 3 до 10 діб і визначена можливість заміни у фарші кам`яної солі на морську, що при збереженні відчуття достатності солоності продукту дозволило зменшити дозування катіону натрію на 30 % і збагатити фарш мікроелементами – кальцієм, магнієм та гостродефіцитним йодом. Розроблена комбінована рецептура сосисок «Оздоровчі», з використанням білку плазми крові та цитрусових харчових волокон. Впровадження результатів виконаної роботи очікується на одному з м`ясопереробних заводів України. Розроблену рецептуру доцільно використовувати для промислового виробництва сосисок на м’ясопереробних підприємствах.

Біографія автора

  • автор L. V. Bal-Prylypko, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

Посилання

Bal-Prylypko, L.V., Slobodianiuk, N.M., Leonova, B.I., Kryzhova, Yu.P. (2016). Actual problems of the meat-processing industry [Aktualni problemy m'iasopererobnoi haluzi]: manual. 2nd ed. Kyiv, NULES of Ukraine. 368. (in Ukrainian)

Singletary, K., MacDonald, C., Wallig, M. (1996). Inhibition by rosemary of 7,12-dimethylbenz[a]anthracene (DMBA)-induced rat mammary tumorigenesis and in vivo DMBA-DNA adduct formation. Cancer Lett.104 (1). 43−48. https://doi.org/10.1016/0304-3835(96)04227-9

Cherednichenko, O., Bal-Prylypko, L., Paska, M., Nikolaenko, M. (2021). Expediency of creation of technology of production of meat products of long term of storage of the combined structure. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science.723(3), 032086. https://doi.org/10.1088/1755-1315/723/3/032086

Bazarnova, Yu.G., Veretnov, B.Ya. (2004). Inhibiting of raical oxidation of alimentary fats by slavonoid antioxidants [Ingibirovanie radikalnogo okisleniya pischevyih zhirov flavonoidnyimi antioksidantami]. Problems of alimentation. 3. 22−26. (in Russian)

Rašković, I., Milanović, I., Pavlović, N., Ćebović, N., Vukmirović, S., Mikov, M. (2014). Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential, BMC Complement Altern. Med. 14(1). 225−228. https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-225

Amount of Sodium in Sausages. (2021). Diet & Fitness today. URL: http://www.dietandfitnesstoday.com/sodium-in-sausages.php

Завантаження

Опубліковано

2021-03-30