Фактори трансформації молокопродуктового підкомплексу АПК України

Автор(и)

Ключові слова:

молочне скотарство, молочна галузь, молочна сировина, переробка молока, ринок молочної продукції

Анотація

Агропромисловий комплекс України активно працює над виходом на світовий ринок та ринок ЄС, виробляючи продукцію, яка відповідатиме міжнародним стандартам та вимогам щодо якості та безпечності продукції. Молокопродуктовий підкомплекс АПК країни, що займає одне з провідних місць у структурі вітчизняної економіки, не є винятком. Є певні особливості функціонування його підприємств, а саме: наявність значного попиту збоку споживачів; широкий асортиментний ряд молочних продуктів; короткотривалі терміни придатності молочної продукції; сфера виробництва є екологічно загрозливою. Перманентні кризи в українській економіці, знецінення гривні, зниження доходів населення та його купівельної спроможності, посилення конкуренції на світовому ринку, а також постійне підвищення світових цін на продовольчі й непродовольчі товари створили нові реалії функціонування підприємств молокопродуктового підкомплексу АПК України та призвели до його трансформації. У результаті дослідження виявлено основні напрями його транформації та фактори, що впливають на умови його функціонування, зокрема негативні, такі, як скорочення поголівя великої рогатої худоби, зменшення обсягів виробницва та погіршення якості сировини для виробництва молочних продуктів, скорочення кількості молокопереробних підприємств тощо. Визначено, що інструменти державної підтримки у вигляді дотацій виробникам молока є не завжди ефективними. Досліджено основні проблеми падіння виробництва молока в Україні та визначені окремі напрями розвязання наявних проблем. Визначено, що для того, щоби зупинити критичне зменшення виробництва молока необхідно докласти спільних зусиль виробникам, переробникам і державним інституціям, для підвищення інвестиційної привабливості підприємств підкомплексу, зокрема, вимагати створення дієвої національної програми розвитку підприємств молокопродуктового підкомплексу АПК України.

Посилання

Vasylieva, N., Vinichenko, I., Katan, L. (2019). Economic and mathematical evaluation of Ukrainian agrarian market by branches. Economic magazine – ХХІ, 9(10), 41-44.

Cherevko, G. (2012). Economic and Mathematical modelling of factors affecting the formation of competitive capacity of milk processing production. ECONTECHMOD: An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 1, 27-32.

Lysenko, M. (2014). The problem of ensuring the economic security of dairy industry in Ukraine. Economics & Sociology, 7(2), 160-169.https://doi.org/10.14254/2071-789X.2014/7-2/13

Chernyakov, M., Usacheva, O., Chernyakova, M. (2021). Impact of Digitalisation on Corporate Finance in the Agricultural Sector. Journal of Corporate Finance Research, 15(1), 48-66. https://doi.org/10.17323/j.jcfr.2073-0438.15.1.2021.48-66

Zadorozhna, L. (2014). Forming Agroindustries Clusters for Reaching Competitiveness of Ukrainian Agroindustrial Sector. Journal of Eastern European and Central Asian Research, 1(1), 11-11. https://doi.org/10.15549/jeecar.v1i1.26

Petrichenko, O. (2018a). Development of the raw material base of the dairy subcomplex of the agro-industrial complex of Ukraine. Economics of agro-industrial complex, (3), 31-37.

Petrichenko, O. (2018b). Trends and features of development of the dairy subcomplex of Ukraine. Economics of agro-industrial complex, (4), 42-50.

Kovalchuk, S. (2021). Quality of agricultural products in the system of european integration priorities of Ukraine. Сolloquium-journal 2021.16 (103). 42-51.

Feniak, L. (2020). Problems of equivalence of inter-industry exchange in agricultural industry of Ukraine. The Scientific Heritage, 47(7), 89-96.

Vasilchenko, M. (2021). Methods for supporting the process of diffusion and use of innovations in the agro-based industries. Periodicals of Engineering and Natural Sciences (PEN), 9(3), 938-957.

Завантаження

Опубліковано

2021-06-29