Фактори трансформації молокопродуктового підкомплексу АПК України
Ключові слова:
молочне скотарство, молочна галузь, молочна сировина, переробка молока, ринок молочної продукціїАнотація
Агропромисловий комплекс України активно працює над виходом на світовий ринок та ринок ЄС, виробляючи продукцію, яка відповідатиме міжнародним стандартам та вимогам щодо якості та безпечності продукції. Молокопродуктовий підкомплекс АПК країни, що займає одне з провідних місць у структурі вітчизняної економіки, не є винятком. Є певні особливості функціонування його підприємств, а саме: наявність значного попиту збоку споживачів; широкий асортиментний ряд молочних продуктів; короткотривалі терміни придатності молочної продукції; сфера виробництва є екологічно загрозливою. Перманентні кризи в українській економіці, знецінення гривні, зниження доходів населення та його купівельної спроможності, посилення конкуренції на світовому ринку, а також постійне підвищення світових цін на продовольчі й непродовольчі товари створили нові реалії функціонування підприємств молокопродуктового підкомплексу АПК України та призвели до його трансформації. У результаті дослідження виявлено основні напрями його транформації та фактори, що впливають на умови його функціонування, зокрема негативні, такі, як скорочення поголівя великої рогатої худоби, зменшення обсягів виробницва та погіршення якості сировини для виробництва молочних продуктів, скорочення кількості молокопереробних підприємств тощо. Визначено, що інструменти державної підтримки у вигляді дотацій виробникам молока є не завжди ефективними. Досліджено основні проблеми падіння виробництва молока в Україні та визначені окремі напрями розвязання наявних проблем. Визначено, що для того, щоби зупинити критичне зменшення виробництва молока необхідно докласти спільних зусиль виробникам, переробникам і державним інституціям, для підвищення інвестиційної привабливості підприємств підкомплексу, зокрема, вимагати створення дієвої національної програми розвитку підприємств молокопродуктового підкомплексу АПК України.
Посилання
Vasylieva, N., Vinichenko, I., Katan, L. (2019). Economic and mathematical evaluation of Ukrainian agrarian market by branches. Economic magazine – ХХІ, 9(10), 41-44.
Cherevko, G. (2012). Economic and Mathematical modelling of factors affecting the formation of competitive capacity of milk processing production. ECONTECHMOD: An International Quarterly Journal on Economics of Technology and Modelling Processes, 1, 27-32.
Lysenko, M. (2014). The problem of ensuring the economic security of dairy industry in Ukraine. Economics & Sociology, 7(2), 160-169.https://doi.org/10.14254/2071-789X.2014/7-2/13
Chernyakov, M., Usacheva, O., Chernyakova, M. (2021). Impact of Digitalisation on Corporate Finance in the Agricultural Sector. Journal of Corporate Finance Research, 15(1), 48-66. https://doi.org/10.17323/j.jcfr.2073-0438.15.1.2021.48-66
Zadorozhna, L. (2014). Forming Agroindustries Clusters for Reaching Competitiveness of Ukrainian Agroindustrial Sector. Journal of Eastern European and Central Asian Research, 1(1), 11-11. https://doi.org/10.15549/jeecar.v1i1.26
Petrichenko, O. (2018a). Development of the raw material base of the dairy subcomplex of the agro-industrial complex of Ukraine. Economics of agro-industrial complex, (3), 31-37.
Petrichenko, O. (2018b). Trends and features of development of the dairy subcomplex of Ukraine. Economics of agro-industrial complex, (4), 42-50.
Kovalchuk, S. (2021). Quality of agricultural products in the system of european integration priorities of Ukraine. Сolloquium-journal 2021.16 (103). 42-51.
Feniak, L. (2020). Problems of equivalence of inter-industry exchange in agricultural industry of Ukraine. The Scientific Heritage, 47(7), 89-96.
Vasilchenko, M. (2021). Methods for supporting the process of diffusion and use of innovations in the agro-based industries. Periodicals of Engineering and Natural Sciences (PEN), 9(3), 938-957.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).