Обгрунтування амплітудно-частотних характеристик та конструктивних параметрів віброзбуджувача сепаратора об’ємних коливань
Ключові слова:
вібраційна сепарація, конічна ситова поверхня, віброгрохот, об’ємні коливання, амплітудно-частотні характеристики, енерговитрати на привод, віброшвидкість, віброприскорення, механічний комбінований вібропривод, кормова суміш, низькочастотні коливанняАнотація
Основними ефектами розробленої конструкції вібраційного сепаратору є збільшення рушійної сили процесу сепарації сипкої маси в цій роботі, що досягли через надання робочому циліндрично-конічному контейнеру вібраційного руху; поліпшення умов проходження часток продукції через перфорації, що досягли завдяки наданню ситовій поверхні об’ємних коливань; зменшення енерговитрат та поліпшення умов роботи опорних вузлів під час експлуатації проектованого віброгрохоту, що досягли внаслідок встановлення додаткових пружних елементів між корпусом сепаратора та підшипниковими вузлами вертикального приводного валу віброзбуджувача. Надання робочим органам проектованого вібраційного грохоту об’ємного коливального руху дає змогу підвищити продуктивність та якість процесу розділення твердотільних сипких мас. Для визначення раціональних параметрів процесу вібраційного грохочіння були отримані рівняння руху робочих органів у вигляді конічної ситової поверхні використовуючи метод рівнянь Лагранжа 2 роду. Застосовуючи рішення задачі Коші для лінійних неоднорідних диференціальних рівнянь було отримано розв’язок останніх. Отримані залежності амплітуди коливань, віброшвидкості та віброприскорення, інтенсивності коливального руху дали змогу здійснити математичний аналіз силових та енергетичних характеристик віброприводу досліджуваного сепаратора. Похиле розташування конічної ситової поверхні дає змогу здійснювати просторовий гіраційний або коловий поступальний рух, що дає можливість реалізувати переваги об’ємного розділення сипких мас. Результати проведеного аналітичного дослідження дали можливість обґрунтувати оптимальний кут нахилу робочої ситової поверхні. На основі проведеного аналізу були обґрунтовані та уточнені конструктивні параметри віброзбуджувача та представлена конструкція цієї технічної системи.Посилання
Palamarchuk, I., Rogogvskii, I., Titova, L., Omelyanov, O. (2020). Experimental evaluation of energy parameters of volumetric vibroseparation of bulk feed from grain. Engineering for rural development. Jelgava, Latvia. 20. 291−298.
https://doi.org/10.22616/ERDev.2021.20.TF386
Palamarchuk, I., Tsurkan, O., Kostenko, O. (2016). Vibratsiini protsesy ta obladnannia u pererobnomu silskohospodarskomu vyrobnytstvi [Vibration processes and equipment in processing agricultural production]. Vinnitsa: Higher School of Higher Education. 266.
Bal-Prylypko, L.V, Palamarchuk, I.P, Nikolaenko, M.S. (2019). Modeliuvannia intensyfikatsii systemy ochyshchennia promyslovykh stokiv na miasopererobnykh pidpryiemstvakh. Modeling the intensification of industrial wastewater treatment at meat processing plants. The agro-food industry. (3-4). 10-15.
Palamarchuk, I., Mushtruk, M., Sukhenko, V., et al. (2020). Modelling of the process of vybromechanical activation of plant raw material hydrolysis for pectin extraction. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 14. 239-246.
I.L., Rogovskii, I.P., Palamarchuk, S.A., Voinash, I.P., et al. (2020) Engineering of constructive parameters of vibroaspiration separator of oil-containing grain seeds Journal of Physics: ConferenceSeries. 1679. 4. 042034.
https://doi.org/10.1088/1742-6596/1679/4/042034
Palamarchuk, I., Mushtruk, M., Vasyliv, V., Zheplinska, M. (2020). Substantiation of regime parameters of vibrating conveyor infrared dryers. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 13(1).
Deng, F., Sun, D., Sun, J. et al. (2019). Experimental simulation of erosion behavior of monolayer metal screen in sandstone reservoir. Engineering Failure Analysis. 105. 255-265.
https://doi.org/10.1016/j.engfailanal.2019.06.098
Palamarchuk, I., Kiurchev, S., Kiurcheva, L., Verkholantseva, V. (2019). Analysis of main process characteristics of infrared drying in the moving layer of grain produce. «Modern Development Paths of Agricultural Production: Trends and Innovations». 317-322.
https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_33
Zhu, Z., Li, Y., Sun, D. W., Wang, H.W. (2019). Developments of mathematical models for simulating vacuum cooling processes for food products-a review. Critical reviews in food science and nutrition. 59(5). 715-727.
https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1490696
Ashtiani, S.H.M., Salarikia, A., Golzarian, M.R. (2017). Analyzing drying characteristics and modeling of thin layers of peppermint leaves under hot-air and infrared treatments. Information Processing in Agriculture. 4(2). 128-139.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).