Вміст жирних кислот в молоці корів за дії β-каротину
Ключові слова:
лактуючі корови, молоко, масло вершкове, ліпіди молока, вітатон, жирні кислотиАнотація
Одним із ключових питань виробництва високоякісного, біологічно повноцінного молока є забезпечення корів достатньою кількістю біологічно активних речовин, зокрема вітаміном А та його попередником β-каротином. Одним зі способів збагачення молока вітаміном А та каротиноїдами є згодовування коровам добавок природного походження зокрема вітатону, який містить до 10 % транс-β-каротину, здатного перетворюватись у вітамін А, а також проявляти антиоксидантну, імуностимулюючу й антиканцерогенну дію в організмі.
Вітатон – це біомаса гриба Blakeslea trispora штаму ТКСТ, продукт мікробного синтезу, який одержують завдяки культивуванню продуцента на відходах крохмале-патокового виробництва. У санітарному відношенні біомаса гриба Bl. trispora є безпечною для тварин, оскільки основною умовою її виробництва є стерильність, що виключає потрапляння у ферментаційне середовище будь-яких мікроорганізмів. Крім того, після закінчення ферментації у ферментері піднімають температуру середовища до 65–70 °С, що знищує й сам продуцент β-каротину.
Дослідження було проведено на коровах української чорно-рябої молочної породи в умовах СТОВ «Куйбишеве» Полтавської області, якім згодовували вітатон. Встановлено, що введення вітатону до складу раціону для корів сприяє збільшенню вмісту жиру в молоці в середньому на 0,26 % та посиленню синтезу фосфоліпідів у молочній залозі в 1,8 раза. Вітатон як біологічно активна добавка не впливав на співвідношення загального вмісту насичених до ненасичених жирних кислот у молоці корів, але стимулював утворення та включення до складу молочного жиру двох ненасичених жирних кислот, а саме нонадеканової та α-ліноленової на тлі зникнення на хроматограмі піку арахідонової кислоти. Зміни жирнокислотного складу молочного жиру, отриманого від корів, яким згодовували вітатон як джерело β-каротину, свідчать про вплив β-каротину та інших біологічно активних компонентів вітатону на синтез ліпідів молока.
Посилання
ul Haq, M. R., Kapila, R., Shandilya, U. K., Kapila, S. (2014). Impact of milk derived β-casomorphins on physiological functions and trends in research: a review. International Journal of Food Properties, 17(8), 1726-1741.
https://doi.org/10.1080/10942912.2012.712077
Lopes, L.L., Peluzio, M.C.G., Hermsdorff, H.H.M. (2016). Monounsaturated fatty acid intake and lipid metabolism. J. Vasc. Bras. 1 (1), 52-60.https://doi.org/10.1590/1677-5449.008515
Jia-Horng Wang, Dengpan Bu. (2015). Effects of concentrate and supplemental saturated fatty acid on milk production and milk fatty acid profile of dairy cow. Journal of the Chinese Cereals and Oils Association 30 (1). 92-96.
Hassan Rafiee, Gholam R Ghorbani, M. Alikhani, Ali Sadeghi-Sefidmazgi, James K Drackley. (2016). A comparison of the effect of soybeans roasted at different temperatures versus calcium salts of fatty acids on performance and milk fatty acid composition of mid-lactation Holstein cows. Journal of Dairy Science. 99 (7).https://doi.org/10.3168/jds.2015-10546
Shevchenko, L.V., Mykhalska, V.M., Yaremchuk, O.S., Varpikhovsky, R.L. (2018). Mechanisms of assimilation of carotenoids in animals (review). Web of Scholar. 6 (24). 4. 43-49.
Abd El-Salam, M.H., El-Shibiny. (2020). Milk fat globule membrane: An overview with particular emphasis on its nutritional and health benefits. International journal of Dairy Technology. 6 (4). 655.https://doi.org/10.1111/1471-0307.12730
Shevchenko, L.V., Mykhalska, V.M., Yaremchuk O.S., Kaminska O.V., Bayer, O.V. (2018). Sources of carotenoids and their characteristics (review). Science Review. 8 (15). 19-26.
Sakhnyuk, V.V. (1997). Comparative evaluation of some methods for the diagnosis of vitamin A deficiency in cows. Interdepartmental thematic scientific collection Veterinary medicine. K.: Agrarian Science. 71. 52-55.
Davidov, R.B., Gulko, L.E., Kruglova, L.A., Faingar, B.I. (1972). Milk and dairy products as a source of vitamins. M.: Food industry, 183.
Colome, H. (1986). Valores plasmatocos y calostrales de vitamina A y carotenos en vacas Holstein alrededot del parto. Rev. Salud anim. 8. 2. 119-122.
Keen, A.R. (1984). Seasonal variation in the colour of milk fat from selected herds two dairy plants. N. Z. Dairy Sci. and. Technol. 19. 3. 263-265.
Boom, C.J., Sheath, G.W. (1997). Nutritional effects on carotenoid concentrations in the fat of beef cattle: Pap. Th Annu. Conf. N 2 Soc. Anim. Prod., Canterbury, Proc. N 2. Soc. Anim. Prod. 57. 282-285.
Devyatkin, V.A. (1991). The use of beta-carotene of microbiological synthesis in the feeding of dry and fresh cows. Bul. scientific. works of the All-Russian Research Institute of Animal Husbandry. 103. 36-39.
Vargas-Bello-Pérez, E., Cancino-Padilla, N., Geldsetzer-Mendoza, C., Morales, M. S., Leskinen, H., Garnsworthy, P.C., Loor, J.J., Romero, J. (2020). Effects of dietary polyunsaturated fatty acid sources on expression of lipid-related genes in bovine milk somatic cells. Scientific Reports. 10 (1). 14850.https://doi.org/10.1038/s41598-020-71930-x
Iwańska S., Lewicki C., Rybicka M. (1985): The effect of beta carotene supplementation on the beta carotene and vitamin A levels of blood plasma and some fertility indices of dairy cows. Arch. Tierernahr. 35. 563-570.
https://doi.org/10.1080/17450398509425220
Ulitko, V.E., Khaisanov, D.P., Dushkin, V.V. (1997). Influence of different sources of carotene on the productivity of cows. Animal science. 6. 19-23.
Ulitko, V.E., Dushkin, V.V. (2002). Milk productivity, quality of colostrum and milk of highly productive cows, depending on the fractional composition of carotene in the diet. Agricultural biology. Series Animal Biology. 2. 43-50.
Alekseeva, L.V., Draganov, I.F., Bychkova, I.G. (2001). The effect of β-carotene on the body of pregnant cows. Animal science. 3. 15-17.
Yemets, Z.V., Mamenko, A.M. (2020). Useful properties of independent fatty acids in milk fat of milk of the cow and the influence of genetic factors on their content. Faktori Eksperimental Noi Evolucii Organizmiv. 27, 66-70.
https://doi.org/10.7124/FEEO.v27.1304
Kartamysheva, N.V., Khmelkov, Ya.T. (2006). Lipocarotene is a new carotene supplement. Veterinary medicine for farm animals. 5. 66-67.
Belikova, V., Medvinskaya, E., Geraimovich, O. (2005). The effect of vitamin A in cow rations on milk. Dairy and beef cattle breeding. 5. 32-34.
Knight, T.W., Death, A.F., Lambert, M.G., McDougall, D.B. (2001). The rate of reduction in carotenoid concentration in fat of steers fed a low carotenoid ration, and the role of increasing carcass fatness. Austral. J. Agr. Res. 52. 10. 1023-1032.
https://doi.org/10.1071/AR01017
Knight, T.W., Death, A.F. (1997). Is beet with yellow fat potentially healthier for you than beef with white fat?: Pap. 57 th Annu. Conf. N 2 Soc. Anim. Prod., Canterbury, Proc. N 2. Soc. Anim. Prod. 57. 134-136.
Vasheka, O.M, Rashevskaya, T.O. (2005). The prospect of using plant food additives for the production of functional dairy products. Products and ingredients. 2005. 11 (20). 61-62.
Galstyan, A.G., Avetisyan, G.A. (2005). Carotenoids. General position. Application in the dairy industry. M.: Publishing house of the Russian Agricultural Academy. 2005. 160.
Mushtruk, M., Deviatko, O., Ulianko, S., Kanivets, N., Mushtruk, N. (2021). An Agro-Industrial Complex Fat-Containing Wastes Synthesis Technology in Ecological Biofuel. In: Ivanov V., Pavlenko I., Liaposhchenko O., Machado J., Edl M. (eds) Advances in Design, Simulation and Manufacturing IV. DSMIE 2021. Switzerland : Springer International Publishing, p. 361-370. ISBN 978-3-030-77823-1
https://doi.org/10.1007/978-3-030-77823-1_36
Grigorieva, M.P. (2003). Isomerization of β-carotene in various foods. Nutrition issues. 6. 15-17.
Mushtruk, M., Vasyliv, V., Slobodaniuk, N., Mukoid, R., Deviatko, O. 2020a. Improvement of the Production Technology of Liquid Biofuel from Technical Fats and Oils. In Ivanov, V., Trojanowska, J., Machado, J., Liaposhchenko, O., Zajac, J., Pavlenko, I., Edl, M., Perakovic, D. Advances in Design, Simulation and Manufacturing IІI. Switzerland : Springer International Publishing, p. 377-386. ISBN 21954364-21954356.
https://doi.org/10.1007/978-3-030-50491-5_36
Narushin, V.G. (2004). Beta carotene from mold. Food industry. 6. 87.
Katserikova, N.V., Korotkaya, E.V., Pozdnyakovsky, V.M. (2000). β-carotene for dairy fortification. Dairy industry. 3. 37-39.
Polyansky, K.K., Golubeva, L.V., Dolmatova, O.O. (2001). Dynamics of β-carotene storage process in combined dairy. Voronezh State Technological Academy. Storage and processing of agricultural raw materials. 2001. 5. 36-37.
Kolyanovska, L. M., Palamarchuk, I. P., Sukhenko, Y., Mussabekova, A., Bissarinov, B., Popiel, P., Mushtruk, M. M., Sukhenkko, V., Vasuliev, V., Semko, T., Tyshchenko, L. 2019. Mathematical modeling of the extraction process of oil-containing raw materials with pulsed intensification of heat of mass transfer. Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering, 25 p.
https://doi.org/10.1117/12.2522354
Sukhenko Y., Sukhenko V., Mushtruk M., Litvinenko A. (2019) Mathematical Model of Corrosive-Mechanic Wear Materials in Technological Medium of Food Industry. In: Ivanov V. et al. (eds) Advances in Design, Simulation and Manufacturing. DSMIE 2018. Lecture Notes in Mechanical Engineering. Springer, Cham.
https://doi.org/10.1007/978-3-319-93587-4_53
Veselsky, S.P., Liashenko, P.S., Kostenko, С.І. et al.. (2001). A method of preparing samples of bioliquids to determine the content of substances of lipid nature. Patent of Ukraine 99031324 MBN A 61V5/14. № 33564; declared 05.10.99; published 15.02.2001, № 1.
Petrovsky, V.I., Regerend, T.I., Lizenko E.I. (1986). Extraction, separation and quantification of serum lipid fractions. Laboratory work. 6. 339-341.
DSTU ISO 5508-2001. Animal and vegetable fats and oils. Analysis by gas chromatography of fatty acid methyl esters. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2002. 15.
Kokunin, V.A. (1975). Statistical processing with a small number of experiments. Ukr. biochem. Journal. 47. 6. 776-790.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).