Розрахунок економічних вагових коефіцієнтів для вмісту жиру та білка в молоці корів
Анотація
Економічні вагові коефіцієнти є обов’язковим елементом селекційних індексів, адже їх застосування дозволяє налаштувати лінійну модель на потреби ринку. Відповідно до попиту, різні селекційні ознаки мають різне економічне значення. Тому, з метою їх ефективного застосування в одному лінійному індексі розраховуються відповідні вагові коефіцієнти, які можуть варіювати в залежності від вимог ринку. Не є виключенням й Україна, в якій сформувалось стале співвідношення попиту на різні компоненти молока (жир, білок). Разом з тим, таке розмежування попиту не знайшло свого відображення в вітчизняній племінній роботі, а селекційні вагові коефіцієнти не оновлювались тривалий час.
Метою досліджень було розрахувати економічні вагові коефіцієнти для ознак молочної продуктивності корів голштинської породи в Україні. В основу розрахунків було покладено зміни потенційної дохідності виробництва молока від збільшення чи зменшення вмісту жиру та білка. В результаті проведених розрахунків було встановлено, що за базової закупівельної ціни 7,35 грн. за один кілограм молока, економічна значимість вмісту білка в молоці становила 0,015грн./0,01 %, а економічний ваговий коефіцієнт для ознаки «вміст білка в молоці» дорівнював 0,015. Економічна значимість вмісту жиру в молоці складала 0,009грн./0,01 %, а економічний ваговий коефіцієнт для ознаки «вміст жиру в молоці» – 0,009. Розраховані коефіцієнти можуть застосовуватись в селекційній роботі з породами молочних корів в Україні.
Посилання
Гетя, А.А. Організація селекційного процесу в сучасному свинарстві: Монографія. / А.А.Гетя – Полтава: Полтавський літератор, 2009. – 192.
Fuerst-Waltl, B. Sustainable breeding objectives and possible selection response: Finding the balance between economics and breeders preferences / B. Fuerst-Waltl, C. Fuerst, W. Obritzhauser, C. Egger-Danner // Journal of dairy science. – 2016. – Vol.99, Issue 12 – P. 9796–9809.
Каталог бугаїв української голштинської асоціації. 2016. – 175 стор.
Garrick, D.J. The Genetics of Cattle. 2nd edition / D.J. Garrick, A. Ruvinsky // CABI. 2015. – 623.
Byrne, TJ. New breeding objectives and selection indices for the Australian dairy industry / TJ. Byrne, BFS. Santos, PR. Amer, D. Martin-Collado, JE. Pryce, M. Axford // Journal of dairy science. – 2016. – Vol.99, Issue 10 – P. 8146-8167.
Sadeghi-Sefidmazgi, A. Breeding Objectives for Holstein Dairy Cattle in Iran / A. Sadeghi-Sefidmazgi, M. Moradi-Shahrbabak, A. Nejati-Javaremi, S.R. Miraei-Ashtiani, P.R.Amer // Journal of dairy science. – 2012. – Vol.95, Issue 6 – P. 3406-3418.
CRV Dairy Management Guide. 2010. 55p.
Alam, M. Effect of Carcass Traits on Carcass Prices of Holstein Steers in Korea. Аsian-australasian journal of animal sciences. 2013. / M. Alam, KH. Cho, SS. Lee, YN. Choy, HS. Kim, CI Cho, TJ. Choi, TJ. // Asian-Australas J Anim Sci. – 2013. – Vol. 26(10). – P. 1388–1398.
Cassandro M. Estimation of economic values for milk coagulation properties in Italian Holstein-Friesian cattle. / M. Cassandro, D. Pretto, N. Lopez-Villalobos, M. De Marchi, M. Penasa // Journal of Dairy Science. – 2016. – Vol.99, Issue 8 – P. 6619–6626.
Nguyen, TTT. A practical future-scenarios selection tool to breed for heat tolerance in Australian dairy cattle. / TTT. Nguyen, BJ. Hayes, JE. Pryce // Animal Production Science. – 2017. – Vol.57(7) – P. 1488-1493.
De Vries, A. Economic trade-offs between genetic improvement and longevity in dairy cattle. / A. De Vries // Journal of Dairy Science. – 2017. – Vol. 100, Issue 5 – P. 4184–4192.
Гетя, А.А. Оптимізація індексної селекції шляхом удосконалення економічних вагових коефіцієнтів / А.А. Гетя, О.І. Лебединський, О.Г. Мороз // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. – 2007. – № 3. – С. 123-126.
Сусол, Р.Л. Методологія створення та використання нових генотипів свиней вітчизняного та зарубіжного походження в умовах півдня України: дис. на здобуття наук. ступеня доктора с.-г. наук: спец. 06.02.01 / Р.Л. Сусол. –Миколаївський національний аграрний університет. М., 2015. – 445с.
Наказ Мінагрополітики від 05.08.2003 №262 «Про затвердження Рекомендацій щодо виробництва і реалізації молока від корів, які утримуються у господарствах населення відповідно до вимог ДСТУ 3662-97».
Матвєєв, М.А. Розрахунок економічних вагових коефіцієнтів для окремих ознак молочної продуктивності: Зб. тез доп. 71 Всеукр. наук.- практ. студ. конф. “Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище - виробництво продукції – екологічні проблеми” / М.А. Матвєєв, А.А. Гетя // НУБіП (України), 2017. – C. 107.
Krupova, Z. Economic Importance of Milk Traits in Czech Holstein Cattle under Various Milk Payment Systems. / Z. Krupova, J. Motycka, E. Krupa, M. Michalickova // Acta argiculturae Slovenica. – 2016. – Suppl. 5. – 154–159.
Gibson, JP. Altering milk composition through genetic selection. / JP. Gibson // J Dairy Sci. – 1989. – Vol.72(10) – P.2815-25.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).