Розрахунок економічних вагових коефіцієнтів для вмісту жиру та білка в молоці корів
Abstract
Економічні вагові коефіцієнти є обов’язковим елементом селекційних індексів, адже їх застосування дозволяє налаштувати лінійну модель на потреби ринку. Відповідно до попиту, різні селекційні ознаки мають різне економічне значення. Тому, з метою їх ефективного застосування в одному лінійному індексі розраховуються відповідні вагові коефіцієнти, які можуть варіювати в залежності від вимог ринку. Не є виключенням й Україна, в якій сформувалось стале співвідношення попиту на різні компоненти молока (жир, білок). Разом з тим, таке розмежування попиту не знайшло свого відображення в вітчизняній племінній роботі, а селекційні вагові коефіцієнти не оновлювались тривалий час.
Метою досліджень було розрахувати економічні вагові коефіцієнти для ознак молочної продуктивності корів голштинської породи в Україні. В основу розрахунків було покладено зміни потенційної дохідності виробництва молока від збільшення чи зменшення вмісту жиру та білка. В результаті проведених розрахунків було встановлено, що за базової закупівельної ціни 7,35 грн. за один кілограм молока, економічна значимість вмісту білка в молоці становила 0,015грн./0,01 %, а економічний ваговий коефіцієнт для ознаки «вміст білка в молоці» дорівнював 0,015. Економічна значимість вмісту жиру в молоці складала 0,009грн./0,01 %, а економічний ваговий коефіцієнт для ознаки «вміст жиру в молоці» – 0,009. Розраховані коефіцієнти можуть застосовуватись в селекційній роботі з породами молочних корів в Україні.
References
Гетя, А.А. Організація селекційного процесу в сучасному свинарстві: Монографія. / А.А.Гетя – Полтава: Полтавський літератор, 2009. – 192.
Fuerst-Waltl, B. Sustainable breeding objectives and possible selection response: Finding the balance between economics and breeders preferences / B. Fuerst-Waltl, C. Fuerst, W. Obritzhauser, C. Egger-Danner // Journal of dairy science. – 2016. – Vol.99, Issue 12 – P. 9796–9809.
Каталог бугаїв української голштинської асоціації. 2016. – 175 стор.
Garrick, D.J. The Genetics of Cattle. 2nd edition / D.J. Garrick, A. Ruvinsky // CABI. 2015. – 623.
Byrne, TJ. New breeding objectives and selection indices for the Australian dairy industry / TJ. Byrne, BFS. Santos, PR. Amer, D. Martin-Collado, JE. Pryce, M. Axford // Journal of dairy science. – 2016. – Vol.99, Issue 10 – P. 8146-8167.
Sadeghi-Sefidmazgi, A. Breeding Objectives for Holstein Dairy Cattle in Iran / A. Sadeghi-Sefidmazgi, M. Moradi-Shahrbabak, A. Nejati-Javaremi, S.R. Miraei-Ashtiani, P.R.Amer // Journal of dairy science. – 2012. – Vol.95, Issue 6 – P. 3406-3418.
CRV Dairy Management Guide. 2010. 55p.
Alam, M. Effect of Carcass Traits on Carcass Prices of Holstein Steers in Korea. Аsian-australasian journal of animal sciences. 2013. / M. Alam, KH. Cho, SS. Lee, YN. Choy, HS. Kim, CI Cho, TJ. Choi, TJ. // Asian-Australas J Anim Sci. – 2013. – Vol. 26(10). – P. 1388–1398.
Cassandro M. Estimation of economic values for milk coagulation properties in Italian Holstein-Friesian cattle. / M. Cassandro, D. Pretto, N. Lopez-Villalobos, M. De Marchi, M. Penasa // Journal of Dairy Science. – 2016. – Vol.99, Issue 8 – P. 6619–6626.
Nguyen, TTT. A practical future-scenarios selection tool to breed for heat tolerance in Australian dairy cattle. / TTT. Nguyen, BJ. Hayes, JE. Pryce // Animal Production Science. – 2017. – Vol.57(7) – P. 1488-1493.
De Vries, A. Economic trade-offs between genetic improvement and longevity in dairy cattle. / A. De Vries // Journal of Dairy Science. – 2017. – Vol. 100, Issue 5 – P. 4184–4192.
Гетя, А.А. Оптимізація індексної селекції шляхом удосконалення економічних вагових коефіцієнтів / А.А. Гетя, О.І. Лебединський, О.Г. Мороз // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. – 2007. – № 3. – С. 123-126.
Сусол, Р.Л. Методологія створення та використання нових генотипів свиней вітчизняного та зарубіжного походження в умовах півдня України: дис. на здобуття наук. ступеня доктора с.-г. наук: спец. 06.02.01 / Р.Л. Сусол. –Миколаївський національний аграрний університет. М., 2015. – 445с.
Наказ Мінагрополітики від 05.08.2003 №262 «Про затвердження Рекомендацій щодо виробництва і реалізації молока від корів, які утримуються у господарствах населення відповідно до вимог ДСТУ 3662-97».
Матвєєв, М.А. Розрахунок економічних вагових коефіцієнтів для окремих ознак молочної продуктивності: Зб. тез доп. 71 Всеукр. наук.- практ. студ. конф. “Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище - виробництво продукції – екологічні проблеми” / М.А. Матвєєв, А.А. Гетя // НУБіП (України), 2017. – C. 107.
Krupova, Z. Economic Importance of Milk Traits in Czech Holstein Cattle under Various Milk Payment Systems. / Z. Krupova, J. Motycka, E. Krupa, M. Michalickova // Acta argiculturae Slovenica. – 2016. – Suppl. 5. – 154–159.
Gibson, JP. Altering milk composition through genetic selection. / JP. Gibson // J Dairy Sci. – 1989. – Vol.72(10) – P.2815-25.
Downloads
Additional Files
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).