Ефективність інкубації яєць курей батьківського стада кросу «Кобб-500» залежно від віку птиці і тривалості зберігання
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2019.03.005Ключові слова:
кури, м’ясний крос, вік, інкубаційні яйця, зберігання, інкубаційні якостіАнотація
Ефективність роботи інкубаторію обумовлена якісними показниками інкубаційних яєць і технологією інкубації. У цьому зв’язку дослідження, які мають на меті встановити оптимальні показники якості інкубаційних яєць та технологічні рішення щодо їх інкубації, є актуальними. За результатами інкубації яєць м’ясного кросу «Кобб-500» від курей віком 26-, 37-, 48-, 51- та 63 тижні за їх передінкубаційного зберігання впродовж 4, 5, 7 та 8 діб встановлено, що зі збільшенням термінів зберігання інкубаційних яєць рівень виводимості яєць та виводу молодняку зменшується, хоча в розрізі віку птиці дані показники коливаються. При інкубації яєць, отриманих від молодої птиці, є вищим рівень «завмерлих» ембріонів та «задохликів», порівняно з іншими дослідними групами; при інкубації яєць, отриманих від птиці віком 51–63 тижні – збільшується кількість слабких курчат (до 1,99%), особливо за подовження зберігання яєць до 7–8 діб. Тому при оцінюванні інкубаційних якостей яєць курей спеціалізованого м’ясного кросу «Кобб-500» за термінів їх зберігання 4–8 діб визначним є саме вік батьківського стада.
Посилання
Burtov, YU. Z., Goldin, YU. S., Krivopishin, I. P. (1990) Spravochnik: Inkubatsiya yaits [Handbook:Incubation of eggs]. M.: Agropromizdat, 1990. 239.
Dyadichkina, L. (2010). Inkubatsiya - glavnoye zveno v tsepi vosproizvodstva ptitsy [Incubation is the main link in the poultry reproduction chain]. Ptitsevodstvo, 1, 21-23.
Dyadichkina, L.F. (2015) Biologicheskiy kontrol' v protsesse inkubatsii [Biological control during the incubation process]/ RatsVetInform. №2 (162), 14-18.
Burdashkina, V. (2012) Vozrast roditel'skogo stada i inkubatsionnyye kachestva yaytsa [The age of the parent flock and the hatching quality of the egg]. WebPticeProm. Availabel at: http://webpticeprom.ru/ru/articles-pedigree.html?pageID=1328276678
Vecheria, Yu. O. Morfolohichni ta inkubatsiini yakosti yaiets m'iasnoho krosu kurei [Morfological and hatching qualities of eggs of the meat cross hens]. (2016). Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Technology of production and processing of products of stock-raising. 236. 309-315.
Vecherya, Yu. A., Prokopenko, N.P. Embrional'noye razvitiye myasnykh tsyplyat pri raznykh rezhimakh inkubatsii [Embryonic development of meat chickens in different incubation modes] (2017). Actual problems of the intensive development of animal husbandry. (20, 2). S. 137-143.
Honcharyk, O.A., Prokopenko, N.P. (2015). Otsiniuvannia yakosti inkubatsiinykh yaiets kurei za riznykh terminiv yikh zberihannia [Evaluation of hatching eggs of the hens at different storage periods ]. Suchasne ptakhivnytstvo. 10 (155). 19-20.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).