Ефективність інкубації яєць курей батьківського стада кросу «Кобб-500» залежно від віку птиці і тривалості зберігання

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2019.03.005

Ключові слова:

кури, м’ясний крос, вік, інкубаційні яйця, зберігання, інкубаційні якості

Анотація

Ефективність роботи інкубаторію обумовлена якісними показниками інкубаційних яєць і технологією інкубації. У цьому зв’язку дослідження, які мають на меті встановити оптимальні показники якості інкубаційних яєць та технологічні рішення щодо їх інкубації, є актуальними. За результатами інкубації яєць м’ясного кросу «Кобб-500» від курей віком 26-, 37-, 48-, 51- та 63 тижні за їх передінкубаційного зберігання впродовж 4, 5, 7 та 8 діб встановлено, що зі збільшенням термінів зберігання інкубаційних яєць рівень виводимості яєць та виводу молодняку зменшується, хоча в розрізі віку птиці дані показники коливаються. При інкубації яєць, отриманих від молодої птиці, є вищим рівень «завмерлих» ембріонів та «задохликів», порівняно з іншими дослідними групами; при інкубації яєць, отриманих від птиці віком 51–63 тижні – збільшується кількість слабких курчат (до 1,99%), особливо за подовження зберігання яєць до 7–8 діб. Тому при оцінюванні інкубаційних якостей яєць курей спеціалізованого м’ясного кросу  «Кобб-500» за термінів їх зберігання 4–8 діб визначним є саме вік батьківського стада.


Посилання

Burtov, YU. Z., Goldin, YU. S., Krivopishin, I. P. (1990) Spravochnik: Inkubatsiya yaits [Handbook:Incubation of eggs]. M.: Agropromizdat, 1990. 239.

Dyadichkina, L. (2010). Inkubatsiya - glavnoye zveno v tsepi vosproizvodstva ptitsy [Incubation is the main link in the poultry reproduction chain]. Ptitsevodstvo, 1, 21-23.

Dyadichkina, L.F. (2015) Biologicheskiy kontrol' v protsesse inkubatsii [Biological control during the incubation process]/ RatsVetInform. №2 (162), 14-18.

Burdashkina, V. (2012) Vozrast roditel'skogo stada i inkubatsionnyye kachestva yaytsa [The age of the parent flock and the hatching quality of the egg]. WebPticeProm. Availabel at: http://webpticeprom.ru/ru/articles-pedigree.html?pageID=1328276678

Vecheria, Yu. O. Morfolohichni ta inkubatsiini yakosti yaiets m'iasnoho krosu kurei [Morfological and hatching qualities of eggs of the meat cross hens]. (2016). Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Technology of production and processing of products of stock-raising. 236. 309-315.

Vecherya, Yu. A., Prokopenko, N.P. Embrional'noye razvitiye myasnykh tsyplyat pri raznykh rezhimakh inkubatsii [Embryonic development of meat chickens in different incubation modes] (2017). Actual problems of the intensive development of animal husbandry. (20, 2). S. 137-143.

Honcharyk, O.A., Prokopenko, N.P. (2015). Otsiniuvannia yakosti inkubatsiinykh yaiets kurei za riznykh terminiv yikh zberihannia [Evaluation of hatching eggs of the hens at different storage periods ]. Suchasne ptakhivnytstvo. 10 (155). 19-20.

Завантаження

Опубліковано

2019-12-31