Біологічна ефективність ліпідів м’яса райдужної форелі залежно від рівнів амінокислот у комбікормах

Автор(и)

Ключові слова:

райдужна форель, годівля риб, комбікорми, лізин, метіонін, м’ясо, ліпіди, жирнокислотний склад

Анотація

У статті досліджено вплив використання повнораціонних комбікормів із різними рівнями лізину й метіоніну на показники біологічної ефективності ліпідів м’яса райдужної форелі. Метою досліду передбачалося встановити вплив різних рівнів амінокислотного живлення товарної райдужної форелі на жирнокислотний склад ліпідів м’яса та їхню біологічну ефективність. Для цього за методом аналогів було сформовано п’ять піддослідних груп. Дослід тривав 210 діб та поділявся на два періоди: зрівняльний (10 діб) та основний (200 діб). У зрівняльний період раціон годівлі був однаковим для риб контрольної та експериментальних груп. В основний період рівень лізину й метіоніну в експериментальних комбікормах для різних піддослідних груп форелі коливався відповідно від 2,5 до 2,9 % і від 0,8 до 1,0 %. Годівлю райдужної форелі в період досліджень проводили 4–6 раз на добу, у денний час через рівні проміжки. Необхідну кількість корму розраховували відповідно до показників індивідуальної маси риб та температури середовища на момент годівлі. Вирощування товарних дволіток проводили в ставках площею 100 м2 за щільності посадки 50 екземплярів/м2, та рівня води в них 1 м. Загальна кількість особин форелі в експериментальних дослідженнях становила 25 тис. екземплярів. Встановлено, що основну частку жирних кислот ліпідів м'яса райдужної форелі складають насичені жирні кислоти та мононенасичені. У результаті досліджень виявлено, що використання комбікормів із підвищеним рівнем лізину та метіоніну для риб 4 дослідної групи супроводжувалося збільшенням вмісту суми насичених жирних кислот у м’ясі на 5,84% порівнюючи з контролем. За зростання амінокислотної поживності комбікорму спостерігається збільшення у м¢ясі форелі вмісту лінолевої кислоти на 0,19–0,24 % порівнюючи з контролем.

Посилання

Gamigin, E. A. (1987). Rezultaty i perspektivy razrabotki i proizvodstva kombikormov dlya ryb [Results and perspectives of the compound feed for fish production]. Moscow: VNIPPRH.

Sherman, I. M., Hrynzhevskyi, M. V., & Zheltov, Yu.O. (2002). Naukove obhruntuvannia ratsionalnoi hodivli ryb [Scientific substantiation of fish rational feeding]. Kyiv: Vyshcha osvita.

Shcherbina, M. A., & Hamihin, E. A. (2006). Kormlenie ryb v presnovodnoi akvakulture [Fish feeding in freshwater aquaculture]. Moscow: VNYRO.

Kim, J. D., & Кaushik, S. J. (1992). Contribution of digestible energy from carbohydrates and estimation of protein/energy requirements for growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 106(2), 161-169.https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90200-5

Kanidev, A. N. (1985). Instrukcija po razvedeniju raduzhnoj foreli [Instructions for breeding rainbow trout]. Moscow: VNYYPRKh.

SOU–05.01-37-385:2006. (2006). Voda rybohospodarskykh pidpryiemstv. Zahalni vymohy ta normy [Water of fishery enterprises. General requirements and norms]. Kyiv. Ministry of Agrarian Policy of Ukraine.

DSTU 8717:2017 (2017). Ryba ta rybni produkty. Metody vyznachennia zhyru [Fish and fish products. Methods for fat determining].

Baidalinova, L. S., Kryvych, V. S., Balhodina, L. P. (1977). Metodicheskie rekomendacii i ukazaniya po gazovoj hromatografii zhirnyh kislot [Guidelines and instructions for gas chromatography of fatty acids]. Kaliningrad.

Bligh, E. G., & Dyer, W. J. (1959). A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian journal of biochemistry and physiology, 37(8), 911-917. https://doi.org/10.1139/o59-099

Rogov, I. А., Antipova, N. I., & Dunchenko, N. I. (2007). Khimia pishchi [Chemistry of food]. Moscow: Kolos.

Bajdalinova, L. S., Lysova, A. S., Mezenova, O. Ya, Sergeeva, N. T., Sluckaja, T. N., & Stepancova, G. E. (2006). Biotehnologija moreproduktov [Biotechnology of seafood]. Moscow: Mir.

Plohinskij, N. A. (1969). Rukovodstvo po byometrii dlia zootekhnikov [Biometrics guide for livestock technicians]. Moscow: Kolos.

Завантаження

Опубліковано

2021-06-29