Вплив геометричних параметрів гвинтових насадок двогвинтового прес-екструдера на вихід олії
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2021.03.001Ключові слова:
виробництво олії, двогвинтовий прес-екструдер, удосконалення, геометричні параметриАнотація
У сучасних економічних умовах велике значення за виробництва олії мають обрана технологія переробки сировини та вибір необхідного устаткування як лінії загалом, так і олієвідтискного преса. У цехах невеликої потужності використовують різноманітні за конструкціями шнекові преси. Певну нішу серед пресового обладнання продуктивністю 150-500 кг/год зайняли двогвинтові пресекструдери. Їхнє використання дає можливість суттєво спростити технологію переробки насіння олійних культур. У них поєднано операції теплової обробки, подрібнення та відтискання рослинної олії. Актуальним є дослідження впливу геометричних параметрів олієвідтискного тракту і гвинтових насадок на вихід олії. У двогвинтових пресекструдерах змінними геометричними параметрами раціонально обрати крок черв'яка, ширина каналу між витками, ширину гребня витка та довжину насадки. Проведено аналіз та підбір геометричних параметрів робочих органів двогвинтового пресекструдера на основі теоретичних розрахунків. Виготовлено два комплекти експериментальних робочих органів зі зміненими геометричними параметрами. Визначено їх теоретичну ступінь стискання, яка становить, відповідно, 5,50; 4,69 та 4,33. Експериментально підтверджено, що вихід олії залежить від ступеня стискання, обумовленого геометричними параметрами гвинтових насадок. Виявлено вплив різкого перепаду вільного об’єму гвинтових насадок на енергетичні показники та продуктивність пресекструдера. Загальний характер зміни вільного об’єму в зонах груп насадок супроводжується нерівномірним зменшенням 40-80% в сторону виходу макухи. Характер зміни вільного об'єму витків по довжині шнекового валу характеризує правильність його конструкції. Підбір раціональних геометричних параметрів робочих органів слід розглядати в комплексі з іншими конструкційними параметрами, що дозволить інтенсифікувати процес відтискання олії.
Посилання
Association Ukroliyaprom. (2021). Oil and fat industry of Ukraine for 30 years of independence. Retrieved from: https://ukroilprom.org.ua/news/oliyno-zhyrova-galuz-ukrayny-za-30-rokiv-nezalezhnosti-268/.
Boіko, O. S., Geiko, L. M. (2020) Current state of oil and fat industry enterprises of Ukraine. Economic space, (157). 32-37. https://doi.org/10.32782/2224-6282/157-6
Garbar, V. A. (2018) Influence of branching features on formation of the market of fat product in Ukraine. Retrieved from: http://economyandsociety.in.ua/journals/16_ukr/18.pdf
Kopeikovsky, V. M., Danilchuk, S. I. (1982) Technology for the production of vegetable oils. M.: Light and food industry. 416.
Gudzenko, M. M., Stefan, E. V., Yastreba, S. P., Vasyliv, V. P., Mushtruk, M. M., Slobodyanyuk, N. M. (2020) Scientific and technical substantiation of oil press parameters. Monograph. K.: Comprint. 336.
Nischenko, I., Kovalishin, S., Tom'yuk, V. (2010). Influence structural parameters of screw billow on power indexes oil auger press. Retrieved from: http://www.kntu.kr.ua/doc/zb_40_2/stat_40_2/11.pdf
Bako, T., Obetta, S., Umogbai V. (2020). Mathematical modeling of mechanical horizontal screw oil extractor. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 22(2): 244-254.
Foppa Pedretti, Del Gatto, Pieri, Mangoni, Ilari, Mancini, Feliciangeli, et al. (2019). Experimental Study to Support Local Sunflower Oil Chains: Production of Cold Pressed Oil in Central Italy. Agriculture, 9(11), 231. http://dx.doi.org/10.3390/agriculture9110231
Ezeoha, S., Akubuo, C. (2021). Influence of palm kernel variables on the yield and quality of oil expressed using an expeller. Res. Agr. Eng., 67. 92-99.
https://doi.org/10.17221/99/2020-RAE
Chowdhury, N. M., Mahmud, F. (2020). Development and Performance Evaluation of an Optimized Screw type Domestic Oil Expeller. Retrieved from: http://www.ieomsociety.org/detroit2020/papers/417.pdf
Singh, J., Bargale, P. (2000). Development of a small capacity double stage compression screw press for oil expression. Journal of food engineering, 43(2). 75-82.
https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00134-X
Uitterhaegen, E., Evon, P. (2017) Twin-screw extrusion technology for vegetable oil extraction: A review. Journal of Food Engineering. 212. 190-200. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.06.006
Polishchuk, V. Yu., Sagitov, R. F. (1999). Features of the screw pressing mechanism of the oil press. Retrieved from: https://cyberleninka.ru/article/n/osobennosti-shnekovogo-pressuyuschego-mehanizma-maslootzhimnogo-pressa
Kim, V. S. (2005) Theory and practice of polymer extrusion. M.: Kolos. 568.
Kudrin, Yu. (1997) Worm machines in oil production technology. K.: IZMN. 144.
Mushtruk, M., Gudzenko, M. , Palamarchuk, I., Vasyliv, V., Slobodyanyuk, N., Kuts, A., Nychyk, O., Salavor, O., Bober, A. (2020). Mathematical modeling of the oil extrusion process with pre-grinding of raw materials in a twin-screw extruder. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 14. 937-944. https://doi.org/10.5219/1436
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).