Вплив геометричних параметрів гвинтових насадок двогвинтового прес-екструдера на вихід олії

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2021.03.001

Ключові слова:

виробництво олії, двогвинтовий прес-екструдер, удосконалення, геометричні параметри

Анотація

У сучасних економічних умовах велике значення за виробництва олії мають обрана технологія переробки сировини та вибір необхідного устаткування як лінії загалом, так і олієвідтискного преса. У цехах невеликої потужності використовують різноманітні за конструкціями шнекові преси. Певну нішу серед пресового обладнання продуктивністю 150-500 кг/год зайняли двогвинтові пресекструдери. Їхнє використання дає можливість суттєво спростити технологію переробки насіння олійних культур. У них поєднано операції теплової обробки, подрібнення та відтискання рослинної олії. Актуальним є дослідження впливу геометричних параметрів олієвідтискного тракту і гвинтових насадок на вихід олії. У двогвинтових пресекструдерах змінними геометричними параметрами раціонально обрати крок черв'яка, ширина каналу між витками, ширину гребня витка та довжину насадки. Проведено аналіз та підбір геометричних параметрів робочих органів двогвинтового пресекструдера на основі теоретичних розрахунків. Виготовлено два комплекти експериментальних робочих органів зі зміненими геометричними параметрами. Визначено їх теоретичну ступінь стискання, яка становить, відповідно, 5,50;  4,69 та 4,33. Експериментально підтверджено, що вихід олії залежить від ступеня стискання, обумовленого геометричними параметрами гвинтових насадок. Виявлено вплив різкого перепаду вільного об’єму гвинтових насадок на енергетичні показники та продуктивність пресекструдера. Загальний характер зміни вільного об’єму в зонах груп насадок супроводжується нерівномірним зменшенням 40-80% в сторону виходу макухи. Характер зміни вільного об'єму витків по довжині шнекового валу характеризує правильність його конструкції. Підбір раціональних геометричних параметрів робочих органів слід розглядати в комплексі з іншими конструкційними параметрами, що дозволить інтенсифікувати процес відтискання олії.

Посилання

Association Ukroliyaprom. (2021). Oil and fat industry of Ukraine for 30 years of independence. Retrieved from: https://ukroilprom.org.ua/news/oliyno-zhyrova-galuz-ukrayny-za-30-rokiv-nezalezhnosti-268/.

Boіko, O. S., Geiko, L. M. (2020) Current state of oil and fat industry enterprises of Ukraine. Economic space, (157). 32-37. https://doi.org/10.32782/2224-6282/157-6

Garbar, V. A. (2018) Influence of branching features on formation of the market of fat product in Ukraine. Retrieved from: http://economyandsociety.in.ua/journals/16_ukr/18.pdf

Kopeikovsky, V. M., Danilchuk, S. I. (1982) Technology for the production of vegetable oils. M.: Light and food industry. 416.

Gudzenko, M. M., Stefan, E. V., Yastreba, S. P., Vasyliv, V. P., Mushtruk, M. M., Slobodyanyuk, N. M. (2020) Scientific and technical substantiation of oil press parameters. Monograph. K.: Comprint. 336.

Nischenko, I., Kovalishin, S., Tom'yuk, V. (2010). Influence structural parameters of screw billow on power indexes oil auger press. Retrieved from: http://www.kntu.kr.ua/doc/zb_40_2/stat_40_2/11.pdf

Bako, T., Obetta, S., Umogbai V. (2020). Mathematical modeling of mechanical horizontal screw oil extractor. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 22(2): 244-254.

Foppa Pedretti, Del Gatto, Pieri, Mangoni, Ilari, Mancini, Feliciangeli, et al. (2019). Experimental Study to Support Local Sunflower Oil Chains: Production of Cold Pressed Oil in Central Italy. Agriculture, 9(11), 231. http://dx.doi.org/10.3390/agriculture9110231

Ezeoha, S., Akubuo, C. (2021). Influence of palm kernel variables on the yield and quality of oil expressed using an expeller. Res. Agr. Eng., 67. 92-99.

https://doi.org/10.17221/99/2020-RAE

Chowdhury, N. M., Mahmud, F. (2020). Development and Performance Evaluation of an Optimized Screw type Domestic Oil Expeller. Retrieved from: http://www.ieomsociety.org/detroit2020/papers/417.pdf

Singh, J., Bargale, P. (2000). Development of a small capacity double stage compression screw press for oil expression. Journal of food engineering, 43(2). 75-82.

https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00134-X

Uitterhaegen, E., Evon, P. (2017) Twin-screw extrusion technology for vegetable oil extraction: A review. Journal of Food Engineering. 212. 190-200. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.06.006

Polishchuk, V. Yu., Sagitov, R. F. (1999). Features of the screw pressing mechanism of the oil press. Retrieved from: https://cyberleninka.ru/article/n/osobennosti-shnekovogo-pressuyuschego-mehanizma-maslootzhimnogo-pressa

Kim, V. S. (2005) Theory and practice of polymer extrusion. M.: Kolos. 568.

Kudrin, Yu. (1997) Worm machines in oil production technology. K.: IZMN. 144.

Mushtruk, M., Gudzenko, M. , Palamarchuk, I., Vasyliv, V., Slobodyanyuk, N., Kuts, A., Nychyk, O., Salavor, O., Bober, A. (2020). Mathematical modeling of the oil extrusion process with pre-grinding of raw materials in a twin-screw extruder. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 14. 937-944. https://doi.org/10.5219/1436

Завантаження

Опубліковано

2021-09-27