Дослідження теплофізичних характеристик харчових продуктів
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2021.03.002Ключові слова:
неоднорідні матеріали, коефіцієнт ефективної теплопровідності, тепловиділення, питома теплоємність, теплота випаровування, сушінняАнотація
Здорове харчування є одним з найважливіших елементів збереження здоров'я та зміцнення імунітету нації, неодмінною умовою досягнення активного довголіття нинішніх та майбутніх поколінь. Винайдення нових інгредієнтів та створення харчових продуктів на їхній основі, розробка нових та вдосконалених наявних технологій потребує достовірної інформації про основні теплофізичні характеристики сировини та матеріалів біологічного походження для розрахунку й оптимізації тепломасообмінних процесів переробки і виробництва.
Сучасна наука пропонує широке коло досліджень параметрів термодинамічних та масообмінних процесів, визначень теплофізичних характеристик новітніх речовин та продуктів із застосуванням метрологічно атестованих приладів та інформаційно-вимірювальних систем. Основною проблемою під час дослідження матеріалів біологічного походження є їхня негомогенність та неоднорідність структури зразків.
Визначення коефіцієнта ефективної теплопровідності сипких матеріалів та круп доцільно проводити в стаціонарному тепловому режимі на приладі для визначення теплофізичних характеристик матеріалів і теплових ефектів, у якому реалізована симетрична схема теплометричного методу вимірювань із застосуванням сенсорів теплового потоку та температури. Використання чотирьох вимірювальних комірок дає можливість проводити синхронний порівняльний аналіз декількох зразків, а поворотно-притискний механізм сприяє мінімізації контактних опорів. Розроблена методика вимірювань коефіцієнта ефективної теплопровідності враховує особливості сипких харчових продуктів та значно підвищує точність дослідження їхньої теплопровідності через введення поправки на контактний опір пристінного шару. Можливість проведення довготривалих спостережень дає можливість досліджувати термолабільні матеріали, аналізувати теплові ефекти в зразках, оцінювати об’ємне та інтегральне тепловиділення.
Калориметричні дослідження широкої гами біологічних матеріалів та речовин із достатньою точністю можна проводити на системі STA, у якій реалізовано методи покрокового сканування та синхронного теплового аналізу для визначення питомої теплоємності та теплоти випаровування, дослідження співвідношення вільної та зв’язаної вологи в негомогенних матеріалах. Ці характеристики є невід’ємними параметрами під час дослідження кінетики тепломасообмінних процесів, зокрема сушіння, для розрахунку і проєктування технологічного обладнання.
Дослідження теплофізичних характеристик негомогенних матеріалів та речовин дадуть змогу оптимізувати виробничі процеси та надалі розвивати технології харчової, біотехнологічної та переробної галузі.
Посилання
Chubik, I.A., & Maslov, A.M. (1970). Handbook of thermophysical characteristics of food and semi-finished products. Moscow: Food industry.
Ginzburg, A.S. et al. (1980) Thermophysical characteristics of food products: Reference book. Moscow: Food industry.
Fedorov, V.G., Skarboviychuk, O.M., Kepko, O.I., & Kravchuk, P.O. (2014) Thermal characteristics of agriculture products and materials: Reference book. Uman: Uman National University of Horticulture Publishing Division.
Zheplinska, M., & Vasyliv, V. (2021) Thermophysical properties of semi-finished products and food products: Reference book.
Datsishin, O.V. et al (2008) Technological equipment of grain processing and oil production: Textbook. Vinnytsia: Nova knyha.
Palamarchuk, V.I., Burova, Z.A., Palamarchuk, I.P., & Drukovany, M.F. (2017). Vibromechanical intensification of drying processes of oily raw materials: monograph.
Mushtruk, M., Gudzenko, M., Palamarchuk, I., Vasyliv, V., Slobodyanyuk, N., Kuts, A., Nychyk, O., Salavor, O., Bober, A. (2020) Mathematical modeling of the oil extrusion process with pre-grinding of raw materials in a twin-screw extruder. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences.14. 937-944. https://doi.org/10.5219/1436
Palamarchuk, I., Mushtruk, M., Sukhenko, V., Dudchenko, V., Korets, L., Litvinenko, A., Deviatko, O., Ulianko, S., Slobodyanyuk, N. (2020). Modelling of the process of vybromechanical activation of plant raw material hydrolysis for pectin extraction. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences.14. 239-246. https://doi.org/10.5219/1305
Sarge, S.M., Hohne, G.W.H., & Hemminger, W. (2014) Calorimetry. Fundamentals. Instrumentation and Applications. Wiley: VCH.
https://doi.org/10.1002/9783527649365
Elkordy, A.A. et al (2013) Applications of calorimetry in a wide context - differential scanning calorimetry, isothermal titration calorimetry and microcalorimetry. Rijeka, Croatia: InTech. https://doi.org/10.5772/2898
Atamanyuk V. M., & Gumnitsky Ya. M. (2013) Scientific bases of filtration drying of disperse materials: monograph.
Kolyanovska, L., Palamarchuk, I., Sukhenko, Y., Mussabekova, A., Bissarinov, B., Popiel, P., Mushtruk, M., Sukhenko, V., Vasyliv, V., Semko, T., Tyshchenko, L. Mathematical modeling of the extraction process of oil-containing raw materials with pulsed intensification of heat of mass transfer. Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering. 2019. 25 p. https://doi.org/10.1117/12.2522354
Тye, R. P. (1969) Thermal conductivity. London and New York: Academic Press.
Maglich, D. K., Cezairliyan, A. A., & Peletsky, V. E. (1984) Compendium of thermophysical property measurement methods. New York: Plenum Press. https://doi.org/10.1007/978-1-4615-6678-6
ISO 8301:1991 Thermal insulation - Determination of steady-state thermal resistance and related properties - Heat flow meter apparatus.
Dekusha, O., Burova, Z., Kovtun, S., Dekusha, H., & Ivanov, S. (2020). Information-measuring technologies in the metrological support of thermal conductivity determination by heat flow meter apparatus. In: Babak V., Isaienko V., Zaporozhets A. (eds) Systems, Decision and Control in Energy I. Studies in Systems, Decision and Control, vol 298. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-48583-2_14
Ivanov, S., Dekusha, O., Vorobiov, L., Dekusha, L., & Burova, Z. (2019). The synchronous thermal analysis cyber-physical system for the wet materials properties study. Paper presented at the International Scientific and Technical Conference on Computer Sciences and Information Technologies, 197-200. https://doi.org/10.1109/STC-CSIT.2019.8929763
ISO 11357-4:2014 Plastics - Differential scanning calorimetry (DSC) - Part 4: Determination of specific heat capacity.
Kubaychuk, O., Mazurenko, O., & Roman. T. (2016) Mathematical modelling and analysis of the mushroom drying process at the optimal temperature. Journal of Engineering Research and Applications, 6 (02-03), 7-72.
Yeshchenko, O.A., Roman, T.O., & Mazurenko, O.G. (2016). Experimental and statistical modeling of the drying process of the mushroom cap and stem. Scientific works of the National University of Food Technologies, (22, № 4), 149-155.
Ivanov, S., Roman, T., & Ivanchenko, M. (2019). The development of calorimeter for the study of bound moisture in heterogeneous materials. Modern Engineering and Innovative Technologies, 1 (07-01), 71-76. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2019-07-01-031
Shulga, O.S., Ivanov, S.O., Listopad, V.V., & Mazurenko, O.G. (2018). Investigation of thermophysical characteristics of the molding solution of biodegradable edible coating / film. Scientific works [Odessa National Academy of Food Technologies], (82, № 2), 47-55. https://doi.org/ 10.15673/swonaft.v82i2.1169
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).