Аналіз небезпечних факторів пов’язаних з харчовими продуктами в закладі роздрібної торгівлі
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2021.03.008Ключові слова:
якість, система управління безпечністю харчових продуктів, НАССР, ризики, небезпечні чинникиАнотація
Відповідно до чинного законодавства України заклади роздрібної торгівлі мають розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що ґрунтуються на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю в критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах НАССР, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
Під час дослідження використовували методи аналізу інтернет-ресурсів та нормативно-правові документи щодо системи управління безпечністю харчових продуктів. Безпечність харчових продуктів пов'язана з наявністю небезпечних чинників щодо харчових продуктів під час споживання. Поява небезпечних чинників для безпечності харчової продукції може статися на будь-якому етапі харчового ланцюга. Тому необхідним є належний контроль упродовж усього харчового ланцюга. Безпечність харчових продуктів забезпечується спільними зусиллями всіх учасників харчового ланцюга.
Тому метою статті було охарактеризувати науково-обґрунтовану систему аналізу небезпечних чинників і контролю критичних точок HACCP та розкрито основні труднощі, зумовлені використанням такої системи в закладах роздрібної торгівлі.
Впровадження принципів НАССР забезпечує не тільки безпеку продукції і кулінарних виробів, але і сприяє розвитку закладів роздрібної торгівлі загалом — процес виробництва кулінарної продукції стає безпечним, персонал дотримується санітарно-гігієнічних норм; впевненість відвідувачів в якості та безпечності їжі, яку споживають, підвищується рейтинг закладу; практично виключається виявлення можливих порушень у разі перевірок; заклад набуває маркетингову перевагу в умовах сучасної конкуренції. Тому проведення аналізу небезпечних чинників пов’язаних із харчовими продуктами є важливим і досить актуальним питанням.
Посилання
DSTU ISO 22000:2019. Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain. (ISO 22000:2018, IDT). [Valid from 2019-12-01]. View. ofits. Kyiv: UkrNDNC.
Bocharova O.V. (2019). HACCP and food safety management systems: a textbook. Odessa. 376.
Petrovskaya I.O., Mittal O.G., Mittal S.A. (2020). Introduction of HACCP system in fast food establishments. Scientific and production journal. № 1 (112). 119.
https://doi.org/10.32840/1814-1161/2020-1-20
Slyva Y.V. (2021). Scientific bases of the concept of food safety management in accordance with the requirements of international standards. Commodity Bulletin. 1, № 14. 95-105.
Bal-Prylypko L.V., Morozova M.M. (2020). The concept of HACCP: universal principles in the safety management system for the food industry. MODERN SCIENCE: STATE, PROBLEMS, PROSPECTS. 2020. 154-156.
Nikolaenko M.S., Bal-Prylypko L.V. (2017). Basic principles of procedures of integrated quality management systems. Food industry agro-industrial complex. № 5. 29-33.
Silonova N.B. (2018). The need to implement an integrated system of agricultural production GLOBAL G.A.P. in the primary sector in Ukrainian production. Modern engineering and innovative technologies. 06-02. 22-26.
Bal-Prylypko L.V., Nikolaenko M.S. (2018). Integrated food quality and safety management system. Bioresources and nature management. 10, № 5-6. 68-76.
Bal-Prylypko L., Slobodyanyuk N., Polishchuk G., Paska M., Buryak V. (2017). Standardization, metrology, certification, and quality management: a textbook. Kyiv. 571.
Pivets L.V., Silonova N.B. (2018). Analysis of approaches to determining the context of the organization in accordance with the requirements of ISO 9001: 2015. International scientific publication. 49.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).