Аналіз небезпечних факторів пов’язаних з харчовими продуктами в закладі роздрібної торгівлі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2021.03.008

Ключові слова:

якість, система управління безпечністю харчових продуктів, НАССР, ризики, небезпечні чинники

Анотація

Відповідно до чинного законодавства України заклади роздрібної торгівлі мають розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що ґрунтуються на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю в критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах НАССР, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.

Під час дослідження  використовували методи аналізу інтернет-ресурсів та нормативно-правові документи щодо системи управління безпечністю харчових продуктів. Безпечність харчових продуктів пов'язана з наявністю небезпечних чинників щодо харчових продуктів під час споживання. Поява небезпечних чинників для безпечності харчової продукції може статися на будь-якому етапі харчового ланцюга. Тому необхідним є належний контроль упродовж усього харчового ланцюга. Безпечність харчових продуктів забезпечується спільними зусиллями всіх учасників харчового ланцюга.

Тому метою статті було охарактеризувати науково-обґрунтовану систему аналізу небезпечних чинників і контролю критичних точок HACCP та розкрито основні труднощі, зумовлені використанням такої системи в закладах роздрібної торгівлі.

Впровадження принципів НАССР забезпечує не тільки безпеку продукції і кулінарних виробів, але і сприяє розвитку закладів роздрібної торгівлі загалом — процес виробництва кулінарної продукції стає безпечним, персонал дотримується санітарно-гігієнічних норм; впевненість відвідувачів в якості та безпечності їжі, яку споживають, підвищується рейтинг закладу; практично виключається виявлення можливих порушень у разі перевірок; заклад набуває маркетингову перевагу в умовах сучасної конкуренції. Тому проведення аналізу небезпечних чинників пов’язаних із харчовими продуктами є важливим і досить актуальним питанням.

Посилання

DSTU ISO 22000:2019. Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain. (ISO 22000:2018, IDT). [Valid from 2019-12-01]. View. ofits. Kyiv: UkrNDNC.

Bocharova O.V. (2019). HACCP and food safety management systems: a textbook. Odessa. 376.

Petrovskaya I.O., Mittal O.G., Mittal S.A. (2020). Introduction of HACCP system in fast food establishments. Scientific and production journal. № 1 (112). 119.

https://doi.org/10.32840/1814-1161/2020-1-20

Slyva Y.V. (2021). Scientific bases of the concept of food safety management in accordance with the requirements of international standards. Commodity Bulletin. 1, № 14. 95-105.

Bal-Prylypko L.V., Morozova M.M. (2020). The concept of HACCP: universal principles in the safety management system for the food industry. MODERN SCIENCE: STATE, PROBLEMS, PROSPECTS. 2020. 154-156.

Nikolaenko M.S., Bal-Prylypko L.V. (2017). Basic principles of procedures of integrated quality management systems. Food industry agro-industrial complex. № 5. 29-33.

Silonova N.B. (2018). The need to implement an integrated system of agricultural production GLOBAL G.A.P. in the primary sector in Ukrainian production. Modern engineering and innovative technologies. 06-02. 22-26.

Bal-Prylypko L.V., Nikolaenko M.S. (2018). Integrated food quality and safety management system. Bioresources and nature management. 10, № 5-6. 68-76.

Bal-Prylypko L., Slobodyanyuk N., Polishchuk G., Paska M., Buryak V. (2017). Standardization, metrology, certification, and quality management: a textbook. Kyiv. 571.

Pivets L.V., Silonova N.B. (2018). Analysis of approaches to determining the context of the organization in accordance with the requirements of ISO 9001: 2015. International scientific publication. 49.

Завантаження

Опубліковано

2021-12-05