ВПЛИВ ВІКУ ЗАБОЮ БИЧКІВ УКРАЇНСЬКОЇ М’ЯСНОЇ ПОРОДИ НА ЇХ М’ЯСНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ
Abstract
Вивчено забійні показники бичків української м’ясної породи залежно від їх віку. З’ясовано, що у них найвищі забійний вихід, вихід туші, м’якуша вищого і першого сортів є у 22 – місячному віці. Вміст внутрішнього жиру, сухожилок та зв’язок, м’якуша вищого і першого сортів з віком мають тенденцію до збільшення. Чистий приріст бичків зі збільшенням віку забою знижується.
References
Берг Р. Т. Мясной скот. Концепции роста / Р. Т. Берг, Р. М. Баттерфилд. – М.: Колос, 1979. – 279 с.
Каталог внутрипородных типов мясного скота / [сост. Угнивенко А. H., Винничук Д. Т., Ткачук В. Н., Спека С. С.]; под. ред. Лукиянчука В. Н., Плахотнюка В. Е. – К. : Урожай, 1988. – 190 с.
Козырь В. О возрасте и живой массе скота при убое в степной зоне Украины: / В. Козырь // Тваринництво України. – 2011. – № 5. – С. 9 – 13.
Овсянников А. ?. Основы опытного дела в животноводстве / А. ?. Овсянников. учебное пособие. – М.: Колос, 1976. – 304 с.
Салогуб А. М. Оцінка м’ясних якостей бугайців української м’ясної породи / А. М. Салогуб // Вісник Сумського національного аграрного університету.–2013.–№ 1. – С. 3 – 4.
Ткачук В. М. Індекс м'язової тканини як критерій оцінки м'ясності тварин / В. М. Ткачук // Науковий вiсник Нацiонального аграрного унiверситету. – 2000. – Вип. 21. – С. 106 – 111.
International Committee for Animal Recording (ICAR), 2009. International agreement of recording practices / Approved by the General Assembly held in Niagara Falls, USA, on 18 June 2008. Section 3. – Р. 91 – 189.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).