Морфологічний склад крові курчат-бройлерів за сумісної дії охратоксину А і дезоксиніваленолу
Abstract
Наведено результати досліджень гематологічних показників курчат-бройлерів за сумісної дії охратоксину А та дезоксиніваленолу. Встановлено, що згодовування курчатам-бройлерам корму, який містив охратоксин А у кількості 0,338 мг/кг та дезоксиніваленол – 1,095 мг/кг викликає хронічний токсикоз, що супроводжується розвитком гіпо- і арегенераторної анемії, лейкоцитопенії та тромбоцитопенії.References
Бессарабов Б.Ф. Микотоксикозы в птицеводстве и меры борьбы с ними / Б.Ф. Бессарабов // Ветеринария сельскохозяйственных животных. – 2007. –№ 10. – С. 11-16.
Гогин А. Е. Микотоксины: значение и контроль / А. Е. Гогин // Ветеринария.– 2006. – № 3. – С. 9-11.
Дулетов Е. Г. Микотоксикозы кур в Ростовской области: автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. вет. наук: спец. 06.02.02 “Ветеринарная микробиология, вирусология, эпизоотология, микология с микотоксикологией и иммунология” / Е. Г. Дулетов //ФГБОУ ВПО “Донской государственный аграрный университет”. – пос. Персиановский, 2011. – 24 с.
Захарова Л. П. ?зучение содержания микотоксинов (дезоксиниваленола, зеараленона, фумонизинов В1 и В2, охротоксина А) в продовольственном зерне урожаев 2006-2007 / Л. П. Захарова, ?. Б. Седова, ?. В. Аксёнов // Современная микология в России. – 2008. – Т 2. – С. 253-254.
?ванов А. В. Актуальные проблемы профилактики микотоксикозов / А. В. ?ва-нов, М. Я. Тремасов, Г. М. Нуртдинов // Ветеринарный врач. – 2008. – № 2. – С. 2-3.
Котик А. Н. Микотоксикозы птиц / А. Н. Котик // Борки, УААН, ?нститут птицеводства. – Донецк, 1999. – 267 с. – ISBN 966-556-202-9.
Котик А.Н., Труханова В. А. Случаи микотоксикозов сельськохозяйственных птиц в Украине в 1974-96 гг. / А .Н. Котик, В. А. Труханова // Птахівництво. Міжвідомчий тем. наук. збірник. – 1997. – Вип. 47. – С. 92-100.
Тремасов М. Я. Профилактика микотоксикозов животных в Республике Марий Эл / М. Я. Тремасов, ?. ?. ?ванов, H. A. Новиков // Ветеринария. 2005. – № 8. – С. 12-14.
BIOMIN’sMycotoxinSurvey – 3rdQuarterReport2011 [Електронний ресурс] / Karin Nährer. – Режим доступу : http://temp.biomin.net/ru/obrazovatelnyi-centr/stati/articlesdetails/article/biomins-mycotoxin-survey-3rd-quarter-report-2011.
Effects of mycotoxins in animal nutrition: A review / O. O. M. Iheshiulor, B. O. Esonu, O. K. Chuwuka [et al.] // Asian J. Anim. Sci. – 2011. – № 5 – Р. 19-33.
Important mycotoxins and the fungi which produce them / J. C. Frisvad, U. Thrane, R.A. Samson, J.I. Pitt // Adv. Exp. Med. Biol. – 2006. – Vol. 571. – P. 3-31. 12. Mycotoxicosis in poultry. What to look for [Електронний ресурс] / Dr. Swamy Haladi. – Режим доступу : http://www.knowmycotoxins.com/documents/Dr.SwamyHaladi_000.pdf.
Mycotoxins: Risks in Plant, Animal, and Human Systems. Task Force Report // Council for Agricultural Science and Technology. –Ames, IA, USA, 2003.–№ 139. – 199 p. – ISBN 1-887383-22-0.
Worldwide occurrence of mycotoxins in commodities, feeds, and feed ingredients / E. M. Binder, L. M. Tan, L. J. Chin et al. // Anim. Feed Sci. Tech. – 2007. – №137. – P. 265-282.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).