Безпечність консервів м’ясних з яловичини за вмістом токсичних елементів

Автор(и)

  • V. I. Khomutenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. M. Iakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • T. V. Taran Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/ujvs2020.01.012

Анотація

Анотація. Виготовлення м’ясних консервів у металевій тарі може сприяти накопиченню важких металів у харчовому продукті особливо за умови тривалого зберігання. Мета дослідження – встановити безпечність консервів м’ясних з яловичини різних виробників за вмістом токсичних елементів та визначити біологічну цінність. Вміст токсичних елементів (Плюмбуму, Кадмію, Арсену, Меркурію, Купруму, Цинку, Стануму) визначали згідно ДСТУ 4450:2005 та чинними загальноприйнятими методиками, а біологічну цінність з використанням культури найпростішого організму Tetrahymena  pyriformis.

Вміст токсичних елементів не перевищував норму у зразках консервів м’ясних з яловичини виробників № 1–6, а у виробників № 7–10 відзначали їх перевищення. Найвищий вміст токсичних елементів виявили у консервах наступних виробників: у № 7 – вміст Плюмбуму перевищував норму у 2,78 раза (Р < 0,001), Цинку – у 2,44 раза, Арсену – у 1,70 раза (Р < 0,001), Кадмію – у 1,60 раза (Р < 0,001), Купруму – у 1,23 раза (Р < 0,001); № 8 – вміст Арсену перевищував норму – у 4,0 раза (Р < 0,001), Меркурію – у 3,33 раза (Р < 0,001), Плюмбуму – у 2,92 раза (Р < 0,001), Цинку – у 2,89 раза (Р < 0,001), Кадмію – у 2,60 раза (Р < 0,001), Купруму – у 1,74 раза (Р < 0,001) порівняно до показників контролю; №9 – Кадмію у 2,40 раза (Р < 0,001); №10 – Цинку у 2,86 раза (Р < 0,001),

 

Плюмбуму – у 2,24 раза (Р < 0,001), Арсену – у 2,20 раза (Р < 0,001), Купруму – у 1,21 раза (Р < 0,01) порівняно до показників контролю.

Встановлено, що відносна біологічна цінність консервів м’ясних з яловичини виробників № 7–10 була найнижчою – від 66,13 до 68,09 %, а виробників №1 та № 3 також зниженою і становила відповідно 78,69 та 78,38 %. Отримані результати сприятимуть розробці комплексної системи державного ризик-орієнтованого контролю щодо виробництва та зберігання консервів м’ясних з яловичини.

Ключові слова: м’ясні консерви, яловичина, безпечність, токсичні елементи, біологічна цінність

 

Посилання

Antypova, O. M., Hlotova, Y. A., Rohov, Y. A. (2001). Metody opredeleynya m'iaso ta m'iasnoi produktiv [Methods for researching meat and meat products]. Moscow: Kolos, 370. (in Russian).

Berhilevych, O. M., Kasianchuk, V. V. (2018). Teoretychne ta eksperymentalne obgruntuvannia otsinky mikrobiolohichnoho ryzyku Sronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) [Theoretical and experimental substantiation of the estimation of microbiological risk of Sronobacter spp. (Enterobacter sakazakii)]: monohrafiia. Sumy: Sumskyi derzhavnyi universytet, 308. (in Ukrainian).

Bohatko, N. M., Bukalova, N. V., Sakhniuk, V. V. (2016). Osoblyvosti vprovadzhennia systemy NASSR na m'iaso-, moloko-, rybopererobnykh pidpryiemstvakh Ukrainy [Peculiarities of implementation of the HACCP system for meat, milk and fish processing enterprises of Ukraine]: navchalnyi posibnyk. Bila Tserkva, 283. (in Ukrainian).

Bohatиrev, S. A., Mykhailova, Y. Yu., Bohatиrev, S. A. (2009). Tekhnolohyia khranenyia y transportyrovanyia tovarov [Technology of storage and transportation of goods]. Moscow: Dashkov y Ko, 98. (in Russian).

Demchak, I. M., Mykytiuk, D. M., Zavalevska, V. O. (2014). Tendentsii rozvytku haluzi tvarynnytstva ta rynkiv m'iaso-molochnoi produktsii Ukrainy [Trends in the development of the livestock industry and the markets for meat and dairy products in Ukraine]: naukovo-analitychne vydannia. Kyiv: NDI "Ukrahropromproduktyvnist", 98. (in Ukrainian).

Dolhov, V. A. Lavyna, S. A., Nykytchenko, D. V. (2014). Otsenka y vzaymosviaz parametrov toksychnosty razlychnykh veshchestv dlia ynfuzoryi tetrakhymena pyryformys y belykh krys [Assessment of the correlation of toxicity parameters of various substances for Tetrakhymene piriformis ciliates in white rats]. Vestnyk RUDN, 2:58-65. (in Russian).

https://doi.org/10.22363/2312-797X-2014-2-58-65

Instruktsiia pro poriadok sanitarno-tekhnichnoho kontroliu konserviv na vyrobnychykh pidpryiemstvakh, optovykh bazakh, v rozdribnii torhivli ta na pidpryiemstvakh hromadskoho kharchuvannia. (2001). [Instructions on the order of sanitary-technical control of conserves at virobnichy enterprises at wholesale bases in the retail trade and at the enterprises of the huge grubchuvannya]. Kyiv, 97. (in Ukrainian).

DSTU 4450:2005. Konservy m'iasni. M'iaso tushkovane. Tekhnichni umovy. (2005). [DSTU 4450: 2005. Canned meat. Meat stew. Technical requirements]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 30. (in Ukrainian).

Hladii, M. V., Sabluk, P. T., Kopytets, N. H. (2012). Rozvytok m'iaso-produktovoho pidkompleksu Ukrainy [Development of meat product subcomplex of Ukraine]. Kyiv: NNTs IAE, 354. (in Ukrainian).

Zakon Ukrainy №771/97-VR. (2020). Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv [About the basic principles and requirements for food safety and quality]. Availadle at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/771/97-%D0%B2%D1%80. (in Ukrainian).

Zakon Ukrainy. №2042-VIII-VR, 06.08.2019. (2019). Pro derzhavnyi kontrol za dotrymanniam zakonodavstva pro kharchovi produkty, kormy, pobichni produkty tvarynnoho pokhodzhennia, zdorov'ia ta blahopoluchchia tvaryn [On state control over compliance with the legislation on food, feed, animal by-products, animal health and welfare]. Availadle at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19. (in Ukrainian).

Zhurykhyna, L. N. Bondaruk, A. M., Holovach, T. N. (2015). Otsenka bezvrednosty y byolohycheskoi tsennosty byolohychesky aktyvnoi dobavky k pyshche na osnove kontsentrata syvorotochnoho belka s yspolzovanyem test - obekta Tetrahymena pyriformis [Evaluation of the safety and biological value of a biologically active food supplement based on serum protein concentrate using the test object Tetrahymena pyriformis]. Trudy Belorusskoho Hosudarstvennoho Unyversyteta, 10(1):241-247. (in Russian).

Stybel, V., Simonov, M. (2018). Upravlinnia bezpekoiu kharchovykh produktiv: praktychnyi posibnyk [Food Safety Management: A Practical Guide]. Tzov: Halytska vydavnycha spilka. Lviv, 247. (in Ukrainian).

Yakubchak, O. M., Melnyk, M. A. (2004). Analiz ryzykiv pry vyrobnytstvi produktsii tvarynnoho pokhodzhennia [Risk analysis in the production of animal products]. Miasnoi byznes,10:17-20. (in Ukrainian).

Yakubchak, O. M., Zaptalov, B. Y., Khomutenko, V. I., Karpulenko, M. S., Mukovoz, V. M., Nesterchuk, T. V., Ihnatovska, M. V. (2016). Metodychni rekomendatsii z otsinky biolohichnoi tsinnosti ta toksychnosti konserviv m'iasnykh [Guidelines for the evaluation of the biological value and toxicity of canned meat]. Kyiv, 14.

Yakubchak, O. M., Pochtarenko, P. P., Taran, T. V., Boiko, V. V. (2017). Zminy biolohichnoi tsinnosti m'iasa kurchat broileriv pid vplyvom HAMMA-HKhTsH [Changes in the biological value of broiler chickens under the influence of GAMMA-GHz]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy, 4(68). (in Ukrainian).

Taran, T. V., Ushakov O. F. (2016). Mikrostrukturnyi analiz - metod veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy kovbasnykh vyrobiv [Microstructural analysis is a method of veterinary-sanitary examination of sausage products]. Naukovi dopovidi NUBiP, 6(63):23-29. Availadle at:

http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/7558 (in Ukrainian).

Bayer, E. V., Novozhitskaya, Yu. N., Shevchenko, L. B., Mykhalska, V. M. (2017). Monitoring of residues of veterinary preparations in food products [Monitoring of offsets of veterinarians preparations and food products]. Ukrainian Journal of Ecology, 7 (3):251-257.

https://doi.org/10.15421/2017_76

Khitska, O. A. (2018). Ryzyk-oriientovana systema kontroiu bezpechnosti kharchovykh produktiv: analiz mizhnarodnoho ta natsionalnoho zakonodavstva [Risk-Oriented Food Safety Control System: An Analysis of International and National Legislation]. Zbirnyk naukovykh prats Kharkivskoi derzhavnoi zooveterynarnoi akademii Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny. Veterynarni nauky. Kharkiv, 35(2)3:102-106.

Завантаження

Опубліковано

2020-03-19

Номер

Розділ

Статті