Вивчення епідемічної та епізоотичної ситуації в україні щодо ботулізму
DOI:
https://doi.org/10.31548//ujvs2020.02.006Анотація
Анотація. У статті описано аналіз результатів досліджень харчових продуктів, кормів для тварин, патологічного матеріалу від тварин, проведених державними лабораторіями ветеринарної медицини на наявність збудника ботулізму та ботулінічного токсину в 2014 - 2018 роках в Україні.
Мета: вивчення епідемічних та епізоотичних ситуацій поширення ботулізму серед людей і тварин, виявлення збудника ботулізму та ботулінічного токсину в продуктах харчування та корму в Україні за період з 2014 по 2018 рік, постановка біологічного аналізу з наступним визначення типу токсину; а також встановлення джерела збудника та причин зараження ботулотоксином.
Матеріали та методи. Результати щорічної державної статистичної звітності з мікробіологічних досліджень, проведених державними лабораторіями ветеринарної медицини України, та результати власних досліджень, отриманих бактеріологічним відділом Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарних експертиз за період з 2014 по 2018 рік.
Результати. За 5 років 645 людей страждали від ботулізму. Померло 46, що становить 7,1 % від загальної кількості хворих.
За 5 років державними лабораторіями ветеринарної медицини було обстежено 9954 проби, що становить 23,2% від загальної кількості досліджуваного матеріалу, а патологічного матеріалу - 635 проб, що склало 6,4 % відповідно. Було отримано 7 позитивних результатів.
Висновки. Через зростаючу кількість загиблих серед населення України питання про ботулізм стає все більш актуальним. За останні 5 років у 645 людей було діагностовано ботулізм, 46 з яких - летальний, що становить 7,1 % від загальної кількості хворих.
Джерелом зараження може бути їжа домашнього виробництва та промислового сорту. Аналіз досліджуваного матеріалу за період 2014 - 2018 років виявив 7 позитивних випадків ботулізму та бутулінового токсину.
Ключові слова: Cl. botulinum, ботулінічний токсин, токсикоінфекція, продукти харчування, патологічний матеріал
Посилання
Aktualna infektolohiya. Medicine and Pharmacy News. Available at: http://www.dsesu.gov.ua/ua/dses-ua/novyny/item/1247.
Botulism: What is it and how can we prevent it? Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/173943.
Botulizm v Ukraini: prychyny, symptomy ta profilaktyka. Available at: https://24tv.ua/health/botulizm_v_ukrayini_simptomi_prichini_i_karta_poshirennya_n829284.
Kolesnikov, A. V., Ryabko, A. K., Shemyakin, I. G. & Kozy'r,' A. V. (2015). Sovremenny'e podkhody' k razrabotke speczificheskoj terapii osobo opasny'kh toksikoinfekczij [Modern approaches to the development of specific treatment of especially dangerous toxic infections]. Bulletin of the Russian Academy of Medical Sciences, 4:428-434. (in Russian)
https://doi.org/10.15690/vramn.v70.i4.1408
Osnat Rosen, Liron Feldberg, Sigalit Gura, Tal Brosh-Nissimov & Alex Guri Early. (2015) Real-Time Medical Diagnosis of Botulism by Endopeptidase-Mass Spectrometry. Clinical Infectious Diseases, 61 (12): 58-61. https://doi.org/10.1093/cid/civ861
Peck, M. W., Smith, T. J., Anniballi, F., Austin, J. W., Bano, L. & Bradshaw, M. (2017). Historical perspectives and guidelines for botulinum neurotoxin subtype nomenclature. Toxins (Basel), 9(1):38. https://doi.org/10.3390/toxins9010038
Sobel, J. & Rao, A. (2017). Making the best of the evidence: towards national clinical guidelines for botulism. Clin Infect Dis.-Dec 27; 66(1):1-3. https://doi.org/10.1093/cid/cix829
Tryhlib, V. I., Palatna, L. O., Vygovska, O. V., Trohimovych, L. P. & Arsentieva, N. V. (2016). Botulizm: osoblyvosti perebihu. Vypadky z pra,ktyky [Botulism: features of the course. Case studies]. Novosti medycyny i farmacii, 12:588. (in Ukrainian)
Vsesvitnia organizatsia okhorony zdorovia. Europe Regional Bureau. [World Health Organization Europe Regional Bureau]. Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).