Сучасний стан і основні напрямки розвитку галузі бджільництва
DOI:
https://doi.org/10.31548/economics14(2).2023.125Ключові слова:
виробництво, мед, бджільництво, конкурентоспроможність, продуктивність.Анотація
У статті досліджено сучасний стан і перспективи розвитку галузі бджільництва в Україні. Україна відома як одна з найпотужніших бджільницьких держав світу завдяки своєму вигідному географічному положенню та здатності виробляти якісну бджільницьку продукцію як для внутрішнього споживання, так і для експорту. Підкреслено особливу роль бджільництва в агропромисловому комплексі України. Галузь бджільництва не лише виробляє корисні продукти харчування, формує сировинну базу для переробної промисловості, але й сприяє підвищенню врожайності ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення. Для досягнення поставленої мети використані загальнонаукові методи дослідження, такі як емпіричні, теоретичні, статистичні та розрахунково-математичні. Здійснено огляд наукових джерел, статей і публікацій, які стосуються галузі бджільництва, виробництва меду та кількості бджолиних сімей. Цей аналіз надав загальне представлення про ринок меду та визначив ключові аспекти для подальшого дослідження. Для оцінки стану й динаміки розвитку галузі бджільництва були використані статистичні дані про виробництво меду у господарствах населення, підприємствах і фермерських господарствах, а також дані про кількість бджолосімей. Окрім того, були використані розрахунково-математичні методи для комплексного аналізу проблем і перспектив сектору. Загальний висновок статті полягає в тому, що галузь бджільництва в Україні знаходиться під впливом різних чинників, таких як зменшення кількості бджіл, зміни клімату та зовнішніх загроз. Відсутність науково обґрунтованого механізму формування й функціонування ринку меду, а також недостатність досліджень щодо питань розвитку ринкових відносин між виробниками, переробниками та постачальниками продукції бджільництва, обмежена інформація про економічну ефективність виробництва продукції бджільництва ‒ всі ці питання потребують детального дослідження. Перспективи розвитку галузі бджільництва полягають у веденні органічного бджільництва й використанні сучасних технологій. Стаття має значний науковий і практичний потенціал, оскільки надає важливі висновки та рекомендації для розвитку галузі бджільництва в Україні.
Посилання
Sanchez-Bayo, F., & Wyckhuys, K. A. (2019). Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers. Biological Conservation, 232, 8-27. doi:10.1016/j.biocon.2019.01.020
Pettis, J. S., & Delaplane, K. S. (2010). Coordinated responses to honey bee decline in the USA. Apidologie, 41(3), 256-263. doi:10.1051/apido/2010018
Meixner, M. D., Costa, C., Kryger, P., Hatjina, F., Bouga, M., Ivanova, E., & Büchler, R. (2010). Conserving diversity and vitality for honey bee breeding. Journal of Apicultural Research, 49(1), 85-92. doi:10.3896/IBRA.1.49.1.11
Rinderer, T. E., & Collins, A. M. (1992). Selection of honey bees for resistance to Varroa jacobsoni. Bee World, 73(1), 5-18. doi:10.1080/0005772X.1992.11099216
Free, J. B. (1987). Pesticides and honey bees. Academic Press. doi: 10.1051/apido/2010018
Michener, C. D. (2007). The bees of the world (2nd ed.). The Johns Hopkins University Press. ISBN-13: 978-0-8018-8573-0 (hardcover : alk. paper)ISBN-10: 0-8018-8573-6 (hardcover : alk. paper). URL: https://static1.squarespace.com/static/5a849d4c8dd041c9c07a8e4c/t/5ad3bc968a922d44a4728936/1523825933048/Michener+2007+The+Bees+of+the+World.pdf
Lundin, O., Rortais, A., & Bommarco, R. (2015). Efficiency of new Swedish urban landscapes to support pollinators. Urban Ecosystems, 18(2), 609-622. doi:10.1007/s11252-014-0428-8
Aizen, M. A., & Harder, L. D. (2009). The global stock of domesticated honey bees is growing slower than agricultural demand for pollination. Current Biology, 19(11), 915-918. doi:10.1016/j.cub.2009.03.071
Flottum, K. (2010). The backyard beekeeper: An absolute beginner's guide to keeping bees in your yard and garden. Quarry Books. ISBN 1592531180, 9781592531189
The Food and Agriculture Organization (FAO). (2023). URL: https://www.fao.org/home/en
State Statistics Service of Ukraine (2023). Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).