Оцінка концентрації виробників на ринку яловичини
Ключові слова:
концентрація, яловичина, ринок, індекс, коефіцієнт, виробники.Анотація
У статті здійснено аналіз особливостей функціонування ринку яловичини та його вплив на розвиток економіки країни.
Підкреслено, що беззаперечним фактом є важливість національної продовольчої безпеки та експортний потенціал країни. Наголошено, що важливу роль в даній місії держави відіграє скотарство, яке забезпечує населення цінними продуктами харчування. Тому стан розвитку даної галузі сільського господарства є актуальним на даний час та віднесений до пріоритетних завдань аграрної політики держави.
Проведено аналіз динаміки обсягів виробництва та реалізації яловичини. На основі розрахунку п’яти показників концентрації (коефіцієнта концентрації, індекса Херфіндаля-Хіршмана, Індекса Холла-Тайдмана, Дисперсії ринкових часток, коефіцієнта варіації, коефіцієнта ентропії, коефіцієнта відносної ентропії) визначено особливості конкуренції на вітчизняному ринку виробників м’яса. Розрахунки свідчать, що даний ринок є помірно концентрований з обмеженою олігополією, має слабку ринкову владу суб’єктів господарювання, та високий рівень конкуренції на зовнішньому ринку ВРХ.
Встановлено, що забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної яловичини є можливим через відродження галузі м’ясного скотарства на засадах розвитку спеціалізованих підприємств, що дозволить зменшити собівартість продукції, забезпечити доступні для населення ціни на м’ясо ВРХ в умовах зростаючих цін на продовольство, а також стандарти якості продукції для виходу на зовнішні ринки.
Підкреслюється, що ефективний розвиток ринку м’яса сприятиме сталому розвитку аграрної сфери в Україні та підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції. Залишається широке поле для досліджень механізмів державної підтримки розвитку скотарства з метою відновлення потенціалу галузі та забезпечення країни стабільними міжнародними позиціями.
Посилання
Oznaky olihopolistychnoho rynku. (2020). [Signs of an oligopolistic market]. Retrieved from http://www.wikipage.com.ua/1x287f.html
Boiko, V.I. (2016) Skotarstvo ta sezonne budivnytstvo v Karpatakh: sproba klasyfikatsii [Livestock and seasonal construction in the Carpathians: an attempt to classify]. Narodoznavchi zoshyty, 6, 1350-1361.
Ilchuk, M.M. (2004) Efektyvne funktsionuvannia molokoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy [Effective functioning of the dairy subcomplex of Ukraine]. K.: Nichlava, 51-61.
Kernasiuk, Yu.V. (2017). Rynok yalovychyny: novi perspektyvy [Beef market: new prospects]. Ahrobiznes sohodni, 24(367), 12-16.
Misiuk, M.V. (2012). Rynok produktsii skotarstva: monohrafiia [Livestock market]. K.: NNTs IAE.
Mykytiuk, V.M. (2012). Vidrodzhennia haluzi skotarstva v umovakh rynkovykh transformatsii: monohrafiia [Revival of the livestock industry in terms of market transformations]. Zhytomyr: ZhNAEU.
Putsenteilo, P.R. (2011). Konkurentospromozhnist miasnoho skotarstva Ukrainy: teoriia i praktyka: monohrafiia [Competitiveness of meat cattle breeding of Ukraine: theory and practice]. Ternopil: VPTs «Ekonomichna dumka TNEU».
Svynous, I.V., & Ibatullin, M.I. (2015). Perspektyvy rozvytku tvarynnytstva v osobystykh selianskykh hospodarstvakh [Prospects for the development of animal husbandry in private farms]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu, 14, 111-115.
Stanko, V.Iu. (2012). Yevropeiski tendentsii rozvytku miasnoho skotarstva [European trends in the development of beef cattle]. Zbirnyk naukovykh prats Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu (ekonomichni nauky), 2(18), 361-368. https://doi.org/10.1177/1356336X12450797
Shpychak, O.M., Bodnar, O.V., & Kopytets, N.H. (2014). Rynok miasa velykoi rohatoi khudoby. Potochna koniunktura i prohnoz rynkiv silskohospodarskoi produktsii ta prodovolstva v Ukraini na 2014/2015 marketynhovyi rik [Cattle market. Current situation and forecast of agricultural and food markets in Ukraine for the 2014/2015 marketing year]. K.: NNTs IAE, 168-191.
Analiz rynku miasa svizhoho ta subproduktiv v Ukraini. (2020). [ Analysis of the market of fresh meat and offal in Ukraine]. Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-myasa-svezhego-i-subproduktov-ukrainy-2020-god-1
Meat Inform. (2020). Holovnyi miasnyi portal Ukrainy [The main meat portal of Ukraine]. Retrieved from https://meat-inform.com
Indeks tsin miasa na svitovomu rynku: sutsilne podorozhchannia. (2020). [The index of meat prices on the world market: a continuous rise in price]. Retrieved from https://meat-inform.com/novyny-pro-miaso/indeks-tsin-m-iasa-na-svitovomu-rynku-sutsilne-podorozhchannia.html
Lupenko, Yu.O., Mesel-Veseliak, V.Ia., Hryshchenko, O.Iu., & Volosiuk, Yu.V. (2018). Ochikuvani pokaznyky sobivartosti produktsii, yii dokhidnosti ta rentabelnosti v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh Ukrainy u 2018 rotsi: metodyka i rozrakhunky [Expected indicators of production cost, profitability and profitability in agricultural enterprises of Ukraine in 2018: methods and calculations]. Kyiv: NNTs «IAE».
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).