Переваги органічного землеробства та стан його розвитку в Україні
DOI:
https://doi.org/10.31548/economics13(3).2022.25-33Ключові слова:
органічна продукція, органічне землеробство, економічні переваги, споживчі переваги, екологічні переваги, соціальні перевагиАнотація
У статті розглянуто переваги провадження органічного землеробства на території України, розвиток якого є досить актуальним навіть сьогодні, у воєнний час. Визначено негативний вплив на стан сільськогосподарських угідь використання застарілих агротехнологій та недотримання правил сільськогосподарської діяльності. Зазначено, шо оскільки основними елементами органічного землеробства є система науково обґрунтованого обробітку ґрунту, ставлення до нього, як до відновлюваного ресурсу, впровадження пермакультурних технологій, мульчування та інших технологій, то все це приводить до збільшення родючості ґрунтів. Встановлено переваги органічного землеробства перед традиційним, а саме: екологічні, споживчі, економічні, соціальні, які проявляються в основному через екологізацію виробництва, зміну техніки та підходів до висадження рослин, заміну традиційних хімічних добрив, отрут, пестицидів на органічні. Екологічні переваги полягають у збереженні родючості та структури ґрунтів, зниженні фітопатогенного фону, призупиненні процесів деградації ґрунтів та відновленні біорізноманіття. Споживчими перевагами в основному є поліпшення якісних характеристик продуктів харчування, вирощених органічним способом. Економічні переваги знаходять прояв у підвищенні ефективності виробництва органічної продукції, зростання ВВП та рівня зайнятості. До соціальних переваг віднесено зниження ризиків різного роду захворювань споживачів органічної продукції.
Здійснено аналіз динаміки основних показників розвитку органічного землеробства в Україні, а саме: кількість операторів (виробників) органічних продуктів та площі земель під органічною продукцією. Відзначено позитивну динаміку зростання кількості виробників органічних продуктів та площі земель, на яких вирощується органічна продукція.
Оскільки органічне землеробство сприяє подальшому зміцненню екологічного балансу, то його розвиток спостерігається у більше, ніж у 180 країнах та відіграє важливу роль у досягненні цілей сталого розвитку. Визначені переваги ведення органічного землеробства формують необхідність розвитку даної сфери і в УкраїніПосилання
Garazha, O.P. (2021). Prospects for the development of organic agriculture in Ukraine. Electronic scientific publication on economic sciences «Modern Economics». №27. URL: https://modecon.mnau.edu.ua/prospects-for-the-organic-agriculture/
Martynyuk, A. (2017). The current state of production of organic products in Ukraine. Agricultural and resource economics: international scientific e-journal.. Vol. 3. № 4. p. 109–123.
Tkachenko, A. S. (2018). State and prospects of organic agriculture in the regions of Ukraine. Visnyk of the Poltava State Agrarian Academy. № 2. p. 49-54.
Lupenko, Yu. O. (2013). Formation of supply and demand in the market of organic products. Organic production and food safety. Zhytomyr: «Polissya». p. 3–9.
Kustovska, O.V. (2019). Evaluation of the development of organic farming in Ukraine.URL: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Zemleustriy/article/viewFile/11787/10792
Shmygol, N., Łuczka, W. (2022). Evaluation of the development of organic farming in Ukraine and Poland. Change management and innovation. №3. p. 48-54. DOI: https://doi.org/10.32782/CMI/2022-3-9
Mylovanov, YE. (2018). Legal basis of regulation of organic production in EU countries. Economy of agro-industrial complex. 2018. № 5. p.117-125.
Wood Stephen A., Karp, Daniel S., De Clerck, Fabrice, Kremen, Claire, Naeem, Shahid, A.Palm, Cheryl. (2015). Functional traits in agriculture: agrobiodiversity and ecosystem services. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tree.2015.06.013
Muller, A., Schader, Christiana, El-Hage, Scialabba, Nadiac, Brüggemann, Juditha, Isensee, Annea, Erb Karl-Heinzd, Smith, Petee, Klocke, Petera, Leiber, Floriana, Stolze, Matthiasa, Niggli, Ursa. (2017). Strategies for feeding the world more sustainably with organic agriculture. 2017. Nature Сommunications. №8. DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-017-01410-w
Concept of the state program for the development of organic production in Ukraine. Federation of Organic Movement, in Ukraine. URL: https://organic.com.ua/konczepcziya-derzhprogrami-rozvitku-organichnogo-virobnicztva/
Paglia, E., Parker, C. (2021). The intergovernmental panel on climate change: guardian of climate science. In Guardians of Public Value. URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-51701-4_12
Matin, Qaim. (2020). Role of new plant breeding technologies for food security and sustainable agricultural development. Applied Economic Perspectives and Polic. V. 42, № 2. pp. 129–150. URL:https://doi.org/10.1002/aepp.13044
Kai P., Purnhagen, Stephan, Clemens, Dennis, Eriksson, Louise, O.Fresco, Jale, Tosun, Matin, Qaim, Richard, G.F.Visser, Andreas, P.M. Weber, Justus H.H. Wesseler, David, Zilberman. (2021). Europe’s Farm to Fork Strategy and Its Commitment to Biotechnology and Organic Farming: Conflicting or Complementary Goals? Trends in Plant Science. № 6. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tplants.2021.03.012
On the basic principles and requirements for organic production, circulation and labeling of organic products. (2022). Law of Ukraine dated 10.07.2018. № 2496-VIII. Update date: 27.05.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text (date of application: 12.09.2022).
Оfficial website of the European Union. (2022). URL: https://agriculture.ec.europa.eu/documents_en?f%5B0%5D=document_title%3Aorganic.
Floor, H. W. Ambrosius, Mark, R. Kramer, Alisa, Spiegel, Eddie, A. M. Bokkers, Bettina, B. Bock, Gert Jan, Hofstede. (2022). Agricultural Systems. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2021.103336
Organic production in Ukraine. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. (2021). URL: https://minagro.gov.ua/napryamki/organichne-virobnictvo/organichne-virobnictvo-v-ukrayini (date of application: 12.09.2022).
Organic in Ukraine. Federation of organic in Ukraine. (2020). URL: https://organic.com.ua/organic-v-ukraini/
On the approval of the National Economic Strategy for the period until 2030: Resolution of the CMU from 03.03.2021 р., №179. (2021). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/179-2021-%D0%BF#n25 (date of application: 12.09.2022)
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).