Економічні аспекти виробництва і споживання гречки в Україні

Автор(и)

  • O. Cherednichenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/bioeconomy2019.01.144

Анотація

Розглядаються економічні аспекти виробництва, а також споживання гречки в Україні. Відзначається важливість вирощування гречки і необхідність розвитку даної галузі як для досягнення основної мети сільськогосподарських виробників, так і задоволення потреб населення, а також успішного вирішення продовольчої проблеми в усіх регіонах України та покращання експортних можливостей.

Розглянуто результати досліджень розвитку даного сегменту ринку зернових культур вітчизняних та зарубіжних учених економістів-аграрників. Виявлена необхідність подальших наукових досліджень щодо питань виробництва і забезпечення населення гречаною продукцією.

Матеріалами для досліджень були наукові праці та періодичні видання зарубіжних та вітчизняних економістів, а також офіційна статистика Головного управління статистики у Київській області, матеріали звітності та обліку сільськогосподарських підприємств регіону. В результаті застосування статистичних, монографічних методів дослідження, а також методу узагальнення та порівняння проведено аналіз та дослідження внутрішнього ринку гречки, що розкриває основні фактори, що впливають на виробництво, продаж та споживання зазначеної продукції.

Досліджено динаміку розвитку виробництва гречки та проаналізовано його економічну ефективність в період 2013–2017 рр. у сільськогосподарських підприємствах Баришівського району Київської області. Відмічається зростання основних економічних показників виробництва гречки, а також позитивні та негативні сторони цього процесу. На основі проведеного аналізу виявлені чинники впливу на виробництво, реалізацію і споживання зазначеної продукції. Відзначаються стратегічні напрямки розвитку економіки галузей рослинництва у сільськогосподарських підприємствах регіону та України загалом.

Доведено, що виробництво гречки є економічно вигідним і доцільним в умовах сьогодення. Визначаються оптимальні обсяги гречки, які дадуть змогу забезпечити потреби населення відповідно до норм раціонального харчування. Окреслені потенційні можливості в галузі підвищення якості харчової сировини для отримання додаткових резервів продовольства.

Посилання

Ambrosov, V.Ia. (2013). Market and strategy for the development of agricultural enterprises. Ekonomika APK, no. 10, pp. 72-79, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2013_10_14

Vlasov, V. (2011). Synopsis of agricultural problems in the world and components of food security. Bulletin of the National Academy of Sciences of Ukraine, no. 2, pp. 37-48, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vnanu_2011_2_11

State Statistics Service of Ukraine, available at: http://www.ukrstat.gov.ua/

Express online, available at: http://agravery.com/uk/posts/show/virobnictvo-grecki-v-ukraini-v-sezoni-2015-roku-vstanovlue-antirekord

Ivanishin V.V., Gavriljanchik R.Ju., Burdiga V. Ekonomichna docil'nist' viroshhu-vannja grechki, available at: http://propozitsiya.com/ua/ekonomichna-docilnist-vyroshchuvannya-grechky.

Kernasjuk Ju. Grechka i proso - visokopributkova al'ternativa, available at: http://www.agro-business.com.ua/ekonomichnyi-gektar/2880-grechka-i-proso-vysokoprybutkova-alternatyva.html

Maslak O.M. Ukrains'kij rinok grechki. Internet-vidannja «Agrobiznes S'ogodni», available at: http://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/2640-ukrainskyi-rynok-hrechky.html.

Mesel-Veselyak, V.Ya. (2016). Strategic directions of development of agrarian sector of economy of Ukraine. Ekonomika APK, no. 6, pp. 37-49, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2016_6_6

Mostenskaya, T.G. (2014). Physical sufficiency of food products as a factor in food security. Scientific papers of the National University of Food Technologies, vol. 20, no. 5, pp. 87-97, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2014_20_5_12 1.

Paskhaver, B.Y. (2014). Trends and problems of national food consumption. Ekonomika APK, no. 10, pp. 5-13, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2014_10_3

On Approval of the Norms of Physiological Needs of the Population of Ukraine in the Basic Nutrients and Energy (Order dated 18.11.1999 No. 272), available at: zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0834-99.

"Ekonomichna dotsilnist vyroshchuvannia hrechky" [Economic expediency of growing buckwheat]. Propozytsiia. http:// propozitsiya. com/ua/ekonomichna-docilnist-vyroshchuvannyagrechky. Ivanyshyn, V.V. et al. Rekomendatsii z vyroshchuvannia hrechky u promizhnykh posivakh [Recommendations for growing buckwheat in intermediate crops]. Ivano-Frankivsk: Symfoniia forte, 2015.

Cherednichenko, О. (2017), Economic aspects of manufacture and consumption of meat and meat products. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, [Online], vol. 3, no. 3, pp. 37-47, available at: www.are-journal.com.

Shpichak, O.M. (2013). Problems of capacity of the domestic consumer market of agricultural products and foodstuffs in Ukraine in the context of purchasing power of the population. Ekonomika APK, no 6, pp. 5-13, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2013_6_3

Bigliardi B., Galati F. (2013). Innovation trends inthe food industry: The case of functional foods. Trends Food Sci. Tech., vol. 31, pp. 118-129.

https://doi.org/10.1016/j.tifs.2013.03.006

Lee-Mader, E., Hopwood J., Morandin L., Vaughan M. (2014). Farming with Native Beneficial Insects. Storey Publishing, North Adams, MA.

Pavek, P.L.S. (2014). Plant Guide for buckwheat (Fagopyrum esculentum). USDA-Natural Resources Conservation Service, Pullman Plant Materials Center. Pullman, WA. Available at: http://plants.usda.gov/plantguide/pdf/pg_faes2.pdf

Perekhozhuk, O., Glauben, T., Teuber, R. and Grings, M. (2015). Regional-Level Analysis of Oligopsony Power in the Ukrainian Dairy Industry. Canadian Journal of Agricultural Economics, vol. 63, is. 1, pp. 43-76. https://doi.org/10.1111/cjag.12037.

Завантаження

Опубліковано

2020-03-02

Номер

Розділ

Статті