Вміст кальцію в плодах яблуні осіннього строку достигання із сировинних садів Західного Лісостепу України



D. O. Kiselev, I. V. Hrynyk

Анотація


В статті наведено результати досліджень щодо вмісту кальцію в плодах яблуні та параметрів соковіддачі. Для забезпечення повноцінного функціонування переробних підприємств – сорти осіннього строку достигання невід’ємний елемент плодового конвеєру. В якості контролю був використаний сорт Слава Переможцям. В цілому вміст кальцію в плодах яблуні в 2017 році був нижчий, порівняно із результатами досліджень у 2016 році. Це може бути обумовлено особливостями погодно-кліматичних умов у 2017 році.

Встановлена негативна кореляція між вмістом кальцію в плодах з соковіддачею. Для закладання сировинних садів яблуні в умовах Західного Лісостепу України можна рекомендувати досліджувані сорти – Слава Переможцям, Вітос та Грінслівз.


Повний текст:

PDF

Посилання


Kyselov, D. (2017). Biokhimichnyi sklad plodiv litnikh sortiv yabluni v umovakh Lvivskoi oblasti [Biochemical composition of fruit of old apple varieties in the Lviv region]. Visnyk of Lviv Agrarian University. 21, 85 – 89.

Kondratenko, P. V., Shevchuk, L. M., Levchuk, L.M. (2008). Metodyka otsinky yakosti plodovo-yahidnoi produktsii : monohrafiia [Method of quality estimation of fruit and berry products]. K., 2008. 80.

Metlitskiy, L. V. (1976). Osnovy biokhimii plodov i ovoshchey [Fundamentals of Biochemistry of Fruits and Vegetables]. Moscow : Ekonomika, 349.

Ermakov, A. I. ed. (1987). Metody biokhimicheskogo issledovaniya rasteniy [Methods of biochemical investigation of plants]. Leningrad:Agropromizdat, 430.

Daskalov, P. ed. (1969). Plodovyye i ovoshchnyye soki [Fruit and vegetable juices]. Moscow: Food industry, 424.

Trunov, I. A., Pugachev, G. N., Zakharov, V. L. (2005). Vliyaniye pogodnykh usloviy na soderzhaniye kaltsiya v listiakh i plodakh yabloni [The influence of weather conditions on the calcium content in the leaves and fruits of Apple]. Questions of modern science and practice. University. N. Vernadsky, 1. 31-34.

Flaumenbaum, B. L., Tanchev, S. S., Grishin, M. A. (1986. Osnovy konservirovaniya pishchevykh produktov [Food Preservation Basics]. – Moscow: Agropromizdat., 494.

Tsukanova, E. M. (2001). Reaktsiya otdelnykh biokhimicheskikh pokazateley rasteniy na vozdeystviye destabiliziruyushchikh faktorov [The reaction of individual biochemical parameters of plants to the effects of destabilizing factors]. The main results and prospects of scientific research VNIIS them. Michurin (1931-2001): Sat. scientific papers Michurinsk, 2. 23-26.

Shobinger, U. (2004), Fruktovyye i ovoshchnyye soki: nauchnyye osnovy i tekhnologii [Fruit and vegetable juices: scientific foundations and technologies: monograph.]. St. Petersburg: Profession, 640.

Lanauskas, J., Kvikliene, N.(2006). Effect of calcium foliar application on some fruite quality characteristics of Sinap Orlovskij apple. Agronomy Reserch. 4(1), 31-36.

Lattimer, J. M., Haub, M. D. (2010). Effects of dietary and its components on metabolic health. Nutrients. 2(12), 1266-1289.

Maxvel, E. G., Belshaw, N. J., Waldron, K. W., Morris, V. J. (2012). Pectin an emerging new bioactive food polysaccharide. Tends food science technology. 24, 64-73.

Raese, J. T., Staiff, D. C. (1990). Fruit calcium, quality and disorders of apple (Malus domestica) and pear (Pyrus communis) influenced by fertilizer. Plant nutrition – Physiology and application, 41, 619-623.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.