Економічна ефективність зберігання плодів вишні за обробки полісахаридними композиціями

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2020.02.074

Ключові слова:

плоди вишні, економічна ефективність, хітозан, альгінат натрію, зберігання

Анотація

У статті показано економічну ефективність зберігання плодів вишні, попередньо оброблених полісахаридними композиціями: розчином хітозану, альгінату натрію перед зберіганням. Оскільки попит на виробництво плодово-ягідної продукції, викликає зростання виробництва плодів та появу нових плодово-ягідних господарств, тому актуальною стає проблема охолодження та зберігання фруктів. Метою досліджень було визначення економічної ефективності плодів вишні, попередньо оброблених полісахаридними композиціями після зберігання.

Дослідження проводили впродовж 2016 − 2019 рр. на базі дослідної станції помології імені Л.П. Симиренка ІС НААН із плодами вишні сортів Альфа та Пам'ять Артеменка. Плоди вишні за день до збирання врожаю обприскували розчином хітозану із саліциловою кислотою, потім їх знімали в споживчій стадії стиглості та закладали в ящики на зберігання за температури 1 ± 0,5 °С та відносної вологості повітря 95 ± 1%. За контроль приймали необроблені плоди. Відібрані плоди вишні промивали водою та занурювали в 5 % розчини альгінату натрію за варіантами: без обробки (контроль) та оброблені розчинами альгінату натрію.

Попередня обробка розчинами хітозану із саліциловою кислотою, дала змогу отримати вищий вихід товарної продукції 92,3−93 %, за обробки плодів вишні розчином альгінату натрію −91,3−92,4 %. Що сприяло отриманні вищого на 7,8−8,7 % та 5,6−6,8 % виходу товарної продукції, порівняно з необробленими плодами.

Попередня обробка плодів вишні перед зберіганням розчинами полісахаридів: хітозану та альгінату натрію, дала змогу отримати прибуток 287,03−311,23 тис. грн за рівня рентабельності 16,7−18,1 %.

Посилання

Oholodzhennja kіstochkovih plodіv. [ Cooling of stone fruits.]. Rezhim dostupu: https://mas-ukraine.com.ua/2017/01/10/oholodzhennya-kistochkovih-plodiv/

Zhuk, V.M., Barabash, L.O. (2017). Produktivnіst' і ekonomіchna efektivnіst' viroshhuvannja plodіv jablunі v rіznih konstrukcіjah sadu na vegetativnih pіdshhepah [Productivity and economic efficiency of growing apple fruits in different garden designs on vegetative rootstocks]. Vіsnik agrarnoї nauki, 95(2), 23−27.

Barabash, L.O., Mazur, K.V., Zarubenko, V.І. (2012). Rozvitok promislovogo sadіvnictva na Vіnnichinі [Development of industrial horticulture in Vinnytsia region. Collection of scientific works of Vinnytsia National Agrarian University]. Zbіrnik naukovih prac' Vіnnic'kogo nacіonal'nogo agrarnogo unіversitetu, 2 (64), 3−7.

Galuzeva programa «Plodi і jagodi Ukraїni - 2017» Mіnіsterstvo Agrarnoї Polіtiki ta prodovol'stva Ukraїni [Sectoral program "Fruits and Berries of Ukraine - 2017" Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine]. Rezhim dostupu: http://eurowine.com.ua/minisites/fermerhouse/node/251

Kernasjuk, Ju. (2015). Fruktovі perspektivi ukraїns'kogo agroeksportu [Fruit prospects of Ukrainian agro-export].

Vasilishina, O.V., Postolenko, Є.P. (2020). Vpliv pogodnih umov na formuvannja komponentіv hіmіchnogo skladu plodіv vishnі [Influence of weather conditions on the formation of components of the chemical composition of cherry fruits]. Vіsnik agrarnoї nauki, 2(803), 29−36.

https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202002-05

Vasilishina, O.V. (2020). Gospodars'ko-bіologіchna ocіnka seredn'ostiglih sortіv vishnі [Economic and biological evaluation of medium-ripe varieties of cherries]. Tavrіjs'kij naukovij vіsnik, 112, 32−37.

https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.112.4

Salo, І.A. (2012). Rinok kіstochkovih plodіv v Ukraїnі ta svіtі [The stone fruit market in Ukraine and the world]. Ekonomіchnij chasopis HHI,12(2), 24−27.

World cherry production will decrease to 3.6 million tons: веб-сайт. URL: https://www.freshplaza.com/article/9149328/world-cherry-production-will-decrease-to-3-6-million-tons/

.Blando, F. (2019). Dave Oomah B. Sweet and Sour Cherries: Origin, Distribution, Nutritional Composition and Health Benefits. Trends in Food Science & Technology, 86, 517−529.

https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.02.052

Vishnja svіzha. Tehnіchnі umovi: DSTU 8325:2015. [Fresh cherries. Technical conditions: DSTU 8325: 2015] [Vved. v dіju 1.07.2017]. 7 s.

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2020-09-05

Номер

Розділ

Післязбиральна доробка, зберігання та переробка продукції рослинництва