FORMATION OF ANTIOXIDANT COMPLEX OF PUMPKIN FRUIT VEGETABLES UNDER THE INFLUENCE OF ABIOTIC FACTORS
Abstract
The influence of temperature and rainfall on components of antioxidant complex's formation in fruits of cucumber and zucchini was investigated. It was shown, that determining influence on forming of antioxidant complex in fruits of gourd family has sum of active temperatures during 10 days prior to the harvest, as the coefficient of correlation makes from 0,62 to 0,97 depending on the characteristic. The ascorbic acid has the key role in the antioxidant defense system of cucumber. On the other hand, antioxidant system in zucchini fruit is supported by all components of antioxidant complex, that were studied.References
Биоантиоксиданты растительного происхождения и их участие в защите клеток от окислительного стресса / [Олениченко Н. А., Гончарук Е. А., Николае-ва Т. Н. и др.] // Биоантиоксидант: VIII междунар. конф., 4–6 окт. 2010 г.: тезисы докл. – М. : РУДН, 2010. – С. 348–349.
Доспехов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. – М. : Агропро-миздат, 1985. – 351 с.
Кретович В. А. Биохимия растений / В. А. Кретович. – М. : Высшая школа, 1986. – 503 с.
Мусієнко М. М. Спектрофотометричні методи в практиці фізіології, біохімії та екології рослин / М. М. Мусієнко, Т. В. Паршикова, П. С. Славний. – К. : Фіто-соціоцентр. – 2001. – 200 с.
Мхітарян Л. С. Окислювальний стрес: механізми розвитку і роль в патології / Л. С. Мхітарян, О. Б. Кучменко. – К. : НПУ ім. М.П. Драгоманова – 2004. – 223 с.
Найченко В. М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства / В. М. Найченко. – К. : ФАДА ЛТД, 2001. – 211 с.
Синькевич М. С. Антиоксидантная роль сахаров при окислительном стрес-се, индуцированном гипотермией, у растений картофеля / М.С. Синькевич // Би-оантиоксидант: VIII междунар. конф., 4–6 окт. 2010 г.: тезисы докл. – М.: РУДН, 2010. – С.433–434.
Синькевич М. С. Сахара в системе антиоксидантной защиты от индуциро-ванного паракватом окислительного стресса / М. С. Синькевич, Н. В. Нарайкина, Т. ?. Трунова // Растение и стресс (Plants under Environmental Stress): всероссийский симпозиум 9–12 ноября 2010 г.: тезисы докл. – М. – 2010. – С. 323–324.
Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів : ДСТУ 4954:2008. – К. : Держспоживстандарт України, 2009. – 17 с.
Фрукти, овочі та продукти їх переробляння. Методи визначення вмісту поліфенолів: ДСТУ 4373:2005. – К. : Держспоживстандарт України, 2006. – 6 с.
Чепалов В. А. Роль каротиноидов в адаптации побегов пшеницы к низко-температурному стрессу / В. А. Чепалов, В. В. Нохсоров, К. А. Петров // Расте-ние и стресс (Plants under Environmental Stress): всероссийский симпозиум 9–12 ноября 2010 г.: тезисы докл. – М. – 2010. – С. 381–382.
Шакирова Ф. М. Неспецифическая устойчивость растений к стрессовым факторам и ее регуляция / Ф. М. Шакирова. – Уфа : Гилем, 2001. – 160 с.
Global Desertification: Building a Science for Dryland Development / James F. Reynolds, D. Mark Stafford Smith, Eric F. Lambin et al.] // Science. – 2007. – Vol. 316, № 5826. – Р. 847–851.
Del R. D. A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress / R. D. Del, A. J. Stewart, N. Pellegrini // Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. – 2005. – № 15. – Р. 316–328.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).