Quantity of impurities and completeness of cleaning the grain mass of maize at different technologies post harvest handling
Ключові слова:
grain, corn cobs, hybrids, humidity, post harvest handling, grains impurities, foreign material, completeness cleaningАнотація
The content of grains impurities and foreign material and completeness of cleaning the grain mass maize for different ways of harvesting and post harvest handling technologies was researched. The way harvest of corn cobs and technology their ventilation with follow processing and purification on air-sieve machines provide the minimal indicators content of impurities. Cleaning of grain mass with using aspiration machines increase the amount of admixtures and accordingly reduce quality of products. The quality grain mass of maize to improved with using ventilation systems for grain drying and made possible to reduce the content of grain admixtures. Completeness clearing foreign material and grain impurity obtained higher in variants, where used air-sieves cleaning machines irrespective the type of hybrid of maize and original humidity of grain.
Dispersive method of analyzing the content of grain and foreign material admixtures for grain of maize at different technologies of post harvest handling defined a statistically significant effect on the research indicator had all factors. The greatest influence on the content of foreign materials were technologies of post harvest handling for different periods of harvesting, but on the content of grain admixtures influence type of maize hybrids at different technologies and initial moisture of grain.
Посилання
Golik M. G. (1968). Hranenie i obrabotka pochatkov i zerna kukuruzyi [Storage and processing cobs and corn]. "Ear", 335.
Zhemela G. P., Shemavnov V. I., Oleksyuk O. M. (2003). Tehnologiya zberigannya i pererobki produktsiyi roslinnitstva. [Technology of storage and processing of crop production]. Poltava: "TERRA", 420.
Kirpa N. Ya. (2001). Sostoyanie i osobenosti tehnologiy posleuborochnoy obrabotki kukuruzyi [Condition and features of technology postharvest processing of corn] APK-Inform, 12-15.
Podpryatov G. I., Yaschuk N. O., Rozhko V. I., NasIkovskiy V. A. (2015). Dorobka ta zberIgannya zerna kukurudzi prodovolcho-furazhnogo ta tehnIchnogo priznachennya [Modification and storage of corn food, feed and industrial products]. Scientific Journal NUBiP Ukraine, 210, 255-261.
Podpryatov G. I. ed. (2009). PIslyazbiralna dorobka ta zberIgannya produktsIyi roslinnitstva [Post harvest handling and storage of crop]. Kyiv: Center of information technologies, 296.
Shpaar Diter. (2012). Kukuruza: vyiraschivanie, uborka, hranenie i ispolzovanie [Corn: growing, other cleaning, storage and using]. ID "Grain." 462.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).